Επίκαιρα

Πάτρα - Κύκλωμα διακινητών στο λιμάνι: Πώς έτρωγε ο Μάρκος «στο εστιατόριο»

Πάτρα - Κύκλωμα διακινητών στο λιμάνι: Πώς έτρωγε ο Μάρκος «στο εστιατόριο»
Ο «Μάρκος», ένας 47χρονος με ιρακινή καταγωγή, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων μέσω του λιμανιού της Πάτρας που αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία πριν δύο εβδομάδες, όπως είχε γράψει η «Π».
Τα στελέχη της ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης αφού κατάφεραν να απομαγνητοφωνήσουν περισσότερες από 207.000 τηλεφωνικές συνομιλίες.
Τμήμα της διαδρομής που ακολούθησε ο φερόμενος ως επικεφαλής και οι 18 συνεργοί του αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής».
Αριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας ο 47χρονος, εμφανίζεται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες να εκφράζεται με κυνικό τρόπο για τα ανήλικα παιδιά («μικρά» όπως τα αποκαλούσαν συνθηματικά) που θα μεταφέρονταν από το κύκλωμα. Το κύκλωμα λάμβανε το ποσό των 4.000-5.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα μετέφερε από την Πάτρα στην Ιταλία. Ενα «γραφείο» της οργάνωσης λειτουργούσε στην Αθήνα για να παραλαμβάνει τα χρήματα που κατέβαλαν οι μετανάστες για να πληρώσουν στους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου το «εισιτήριο» για το ταξίδι που θα οδηγούσε σε μια καλύτερη ζωή.
Η πληρωμή, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, γινόταν με την μέθοδο «χουαλά», ένα σκιώδες σύστημα πληρωμών, ώστε η συναλλαγή να μην αφήνει κανένα ίχνος και να μην παρακολουθείται εύκολα από τις μυστικές υπηρεσίες. Γι' αυτό και είναι διαδεδομένο στη διεθνή τρομοκρατία. Μέσω ενός τέτοιου συστήματος δινόταν η αμοιβή στο κύκλωμα με επικεφαλής τον «Μάρκο», όταν οι μετανάστες έφταναν στην ιταλική ακτή της Αδριατικής.
Αν κάτι πήγαινε στραβά τα χρήματα επιστρέφονταν.
Ο ρόλος του 47χρονου, τον οποίο είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση οι ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν να συντονίζει τους οδηγούς των φορτηγών διεθνών μεταφορών που αναλάμβαναν τη διακίνηση, αλλά και την αζήμια διέλευση των νταλικών σε απόσταση από τα σημεία που γίνεται έλεγχος στο λιμάνι. Επίσης, φέρεται να έδινε συμβουλές στους μετανάστες, ώστε σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν από τους λιμενικούς, να δηλώνουν ψευδώς ότι μπήκαν στις νταλίκες χωρίς να το γνωρίζουν οι οδηγοί τους. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο λιμάνι, το αντίτιμο ανερχόταν περίπου στα 1.000 ευρώ για κάθε άτομο.
Η ΟΡΟΛΟΓΙΑ
Οι αρχές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης. Για παράδειγμα, οι μετανάστες ονομάζονταν «παλέτες», «κουτάκια λάδι» και «δώρα». Οταν ανάφεραν τη λήξη «χύµα», εννοούσαν την επιβίβαση των μεταναστών σε φορτηγά, χωρίς να είναι στοιβαγμένοι σε διαμορφωμένες κρύπτες. «Πόρτα» ονομαζόταν η «ασφαλής διέλευση» από τον έλεγχο στο λιμάνι και «πέρασμα» όταν γινόταν με επιτυχία.
Οταν ένας μετανάστης εντοπιζόταν από τις Αρχές χρησιμοποιούσαν τον όρο «τσάκισμα». Στο λιμάνι της Πάτρας έδιναν την ονομασία «εστιατόριο» και «καφές» ήταν η ημερομηνία της προγραμματισμένης διακίνησης ατόμου ή ατόμων.
Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup