Επίκαιρα

Ξεκινάει το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ»

Ξεκινάει το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ»

Την έναρξη του προγράμματος βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» ανακοίνωσαν σήμερα ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το UPatras IQ αφορά τετραετή διδακτορικά προγράμματα, με ισχυρό τεχνολογικό και βιομηχανικό προσανατολισμό. Στόχος είναι η δημιουργία ερευνητικών δεσμών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα να μετασχηματιστεί σε χρήσιμη για τις επιχειρήσεις τεχνολογία και σε βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσανατολιστούν σε ερευνητικά πεδία που θα τους φέρουν πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία. O διδακτορικός τίτλος θα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σήμερα στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών από τον εμπνευστή του προγράμματος, αναπληρωτή πρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Δημοσθένη Πολύζο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ομότιμος καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, σημείωσε ότι έγινε το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την ερευνητική συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενώ πρότεινε την ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων με την συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, όπως και την ίδρυση της «Ψηφιακής Βιομηχανικής Σχολής» στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε ότι: «Παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία και τις υψηλές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, ο μετασχηματισμός της έρευνας και καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και βιομηχανική ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο. Μόνο το 12% των διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στη χώρα μας έχουν ως αντικείμενο τη βιομηχανία και τις κατασκευές, και το 7% τις ΤΠΕ. Επίσης, μόλις το 2,3% του συνόλου των αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών εργάζεται στη βιομηχανία. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πάτρας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε την καινοτομία των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταφέροντας την έρευνα αιχμής που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην παραγωγή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup