Ο εφιάλτης μεγαλώνει για τους κατοίκους του χωριού Καυκανιά, καθώς πλέον τρεις οικογένειες αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν και μια ακόμα να κλείσει την επιχείρησή της, μετά την εξέλιξη του φαινομένου των καθιζήσεων στο κέντρο του χωριού, μέσα λίγα 24ωρα. Σε αντίθεση με την Κεφαλονιά, στην Καυκανιά δεν σείεται κάτω από τα πόδια των ανθρώπων. Υποχωρεί ύπουλα και ο τρόμος τους κυριεύει όταν μέσα στη νύχτα ακούνε τριγμούς και κρότους, χωρίς να ξέρουν τι θα ακολουθήσει…
Τη νύχτα της Τρίτης, στην Καυκανιά, η γη άνοιξε, τα χώματα σύρθηκαν, και περιουσίες καταστράφηκαν. Τουλάχιστον τρία σπίτια και ένα καφενείο έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς η καθίζηση που εξελίσσεται στο κέντρο του χωριού, ήταν έντονη τη συγκεκριμένη νύχτα.
Αν και τα όσα αντιλαμβάνονταν οι κάτοικοι τη νύχτα προμήνυαν τι θα ακολουθούσε, το πρώτο φως της ημέρας, αποκάλυψε την εικόνα καταστροφής. Το χωριό είχε κοπεί στη μέση, αφού ο κεντρικός δρόμος είχε υποχωρήσει σε δύο σημεία κατά ένα μέτρο και είχε καταστεί αδιάβατος. Το καφενείο που βρίσκεται εκεί, είχε διαλυθεί. Οι τοίχοι είχαν κοπεί, το πάτωμα είχε υποχωρήσει η στέγη είχε σπάσει σε κομμάτια, τμήματα της οροφή είχαν καταρρεύσει και οι κάθετες επιφάνειες είχαν παραμορφωθεί. Ακριβώς απέναντι δύο σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές με το ένα εξ αυτών να έχει υποχωρήσει προς τα πίσω επικίνδυνα. Ακόμα ένα σπίτι σε κοντινή απόσταση από το καφενείο είχε «γυμνωθεί» από τους όγκους χώματος που βρίσκονταν δίπλα του και ο βόθρος βρισκόταν στον αέρα.
Κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων που είχε κληθεί τη Δευτέρα από το δήμο Αρχ. Ολυμπίας να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή, βρέθηκε χθες το πρωί μπροστά σε αυτή την εικόνα καταστροφής. Εξέτασε όλα τα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και το χωριό συνολικά και έως το τέλος της εβδομάδας θα συνταχθεί πόρισμα με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σε δηλώσεις ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, τόνισε πως «από χθες μέχρι σήμερα το φαινόμενο επιδεινώθηκε. Συνεργείο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την περιοχή, είδε την εξέλιξη και θα συντάξουν πόρισμα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τα σπίτια που βρίσκονται στην επιφάνεια που κατολισθαίνει και τι θα κάνουμε με τους κατοίκους τους. Το πόρισμα το περιμένουμε την Παρασκευή. Αυτό θα καθορίσει τις δικές μας ενέργειες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση». Μιλώντας για τα σπίτια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είπε πως «το ένα από τα σπίτια, δεν κατοικείται μόνιμα και δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα για τη μεταστέγαση.
Η ηλικιωμένη που μένει ακριβώς δίπλα, ήδη έχει φύγει, ενώ και στους ιδιοκτήτες του καφενείου προτείνουμε να μην παραμείνουν. Για το δρόμο θα φέρουμε μηχανήματα να αποκαταστήσουμε τη βατότητα. Το ίδιο κάναμε και προχθές. Θα παρέμβουμε και πάλι. Τέσσερα σπίτια διατρέχουν κίνδυνο και εμείς θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι ιδιοκτήτες τους να ενταχθούν σε πρόγραμμά αντίστοιχο των σεισμοπλήκτων ή των πυροπλήκτων για να δανειοδοτηθούν και να μπορέσουν να φτιάξουν τα σπίτια τους σε άλλο σημείο. Σε αυτό το χώρο δεν μπορεί να επιτραπεί η ανοικοδόμηση ξανά».
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα αίτια του φαινομένου που εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χωριού και όχι συνολικά στον οικισμό, ανέφερε πως «στο σημείο αυτό υπάρχει μια βάση σε κάποιο βάθος, η οποία είναι στέρεα και πάνω υπάρχουν υλικά που ολισθαίνουν με τη βοήθεια του νερού. Δεν ξέρουμε όμως το βάθος και θα χρειαστούν γεωτρήσεις για κάτι τέτοιο. Θα το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του δρόμου, όχι των σπιτιών καθώς για αυτά η περιοχή θα κριθεί ακατάλληλη».
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι αναζητούν βοήθεια
Ο Κωνσταντίνος Μήλιος είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών που πλήττεται από το φαινόμενο. Μετά από 53 χρόνια αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. «Χθες το βράδυ περιμέναμε τι θα συμβεί. Ακούγαμε τριγμούς και ήμασταν στον αέρα. Τι προστασία να υπάρξει; Βρέχει συνέχεια. Το κράτος περιμένουμε να δούμε τι θα πει. Πρέπει οι μηχανικοί να μας δώσουν ένα χαρτί που να λέει τι συμβαίνει. Μετά από 53 χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε. Όλα ξεκίνησαν από πέρυσι, ήρθαν το έφτιαξαν από το δήμο, αλλά φέτος παρουσιάστηκε αυτό ου βλέπετε. Οι υπηρεσίες πρέπει να μας ενημερώσουν τι θα κάνουμε» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η Θεώνη Φωτεινοπούλου, σύζυγός του ιδιοκτήτη του καφενείου που παρασύρθηκε από την καθίζηση περιέγραψε όσα έγιναν προχθές το βράδυ. «Μέσα σε δύο ώρες έγινε αυτή η καταστροφή το βράδυ μετά τις εννέα. Κλείσαμε το καφενείο γιατί καταλάβαμε πως κάτι θα γίνει. Έτριζε η σκεπή και οι τοίχοι. Το καφενείο και το παντοπωλείο έχουν κοπεί στα δύο. Τίποτα κλείσαμε. Απειλούνται μαζί με αυτό και τα γύρω σπίτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
{https://youtu.be/fhmSufixChI}