Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Στα 169 τα νέα κρούσματα - Ένας θάνατος

Κορωνοϊός: Στα 169 τα νέα κρούσματα - Ένας θάνατος

Τα 15 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας - 42 οι διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος - Μαγιορκίνης: Θετικό ότι μειώνονται τα κρούσματα στους κάτω των 40, αρνητικό ότι αυξήθηκαν λίγο οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

xartis-monos_2


42 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi-krousmata


Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1050259 κλινικά δείγματα.

Η γεωγραφική κατανομή

Σήμερα, 08/09/2020, δηλώθηκαν 169 επιπλέον κρούσματα. Από τα 153 εγχώρια κρούσματα, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ οκτώ αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Μαγιορκίνης: Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 - Η μάσκα προστατεύει

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40. Χαρακτήρισε ωστόσο αρνητικό το γεγονός ότι αυξήθηκε λίγο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα κρούσματα σε δομές, εστιάζοντας στη Μόρια, όπου σε 2.000 ελέγχους, έχουν εντοπιστεί 35 θετικά κρούσματα, που έχουν τεθεί σε απομόνωση. Παράλληλα, μίλησε για τις μάσκες, λέγοντας πως η ιατρική δεν είναι δόγμα και πως οι μελέτες έχουν αποδείξει πόσο προστατεύουν.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν έκρυψε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οπως ανέφερε, «η νόσος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες, όπως «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο, γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματά τους περισσότερο χρόνο, παραμένουν αναπάντητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος, συνέχισε, έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ. «Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισ. δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οσον αφορά στην Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπεραμύνθηκε της επάρκειας των τεστ, λέγοντας ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται, καθώς και ότι δεν υπάρχει λόγος επίταξης των ιδιωτικών εργαστηρίων. «Κάνουμε όσα τεστ χρειάζονται» υπογράμμισε επίσης.

Με τη σειρά του, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως, κατά την προσωπική του εκτίμηση, του χρόνου τέτοια εποχή, αποκλείεται να μην υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις