Ο χειμώνας επιστρέφει σιγά - σιγά στην Ηλεία και με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές στη Ζαχάρω ξυπνά ο εφιάλτης. Πέρυσι το Νοέμβριο οι παραλίμνιες περιοχές του Καϊάφα πλημμύρισαν από την Ξηροχωρίτικη γράνα και οι κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα στα νερά. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν πως η περιοχή δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές που υπέστησαν στις περιουσίες τους. Από την άλλη υποστηρίζουν πως ο δήμαρχος Ζαχάρως δεν τους δέχτηκε για να μιλήσει μαζί τους και ζητούν να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν και να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά των πλημμυρών στην περιοχή.
Χθες το απόγευμα κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και μίλησαν στο ilialive.gr για τα προβλήματά τους. Δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν και φοβούνται πως και πάλι θα βρεθούν στην ίδια θέση.
Η Βασιλική Γκότση δήλωσε ότι “… στις 21 Νοεμβρίου που είχαν γίνει οι πλημμύρες είχαμε πληγεί. Είχαν γίνει μεγάλες ζημιές, είχαν καταστραφεί σπίτια, περιουσίες, πνίγηκαν ζώα, δεν μπορούσαμε για πάρα πολύ καιρό να πάμε στις περιουσίες μας από την λάσπη και το νερό. Έχουμε πάει στον Δήμο, μαζευτήκαμε 10 άτομα, ο κύριος δήμαρχος δε μας δέχτηκε διότι όπως είπε έπρεπε να πάει στα μνημόσυνα για τις φωτιές. Είπε ότι τσαμπουκάδες δεν θέλει και θα κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει αυτός. Είχε πάει ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος ο οποίος έπαθε μεγάλες ζημιές, έφτιαξε την περίφραξή του χωρίς να πάρει καθόλου χρήματα. Τότε την ίδια μέρα πήγαμε στο δημαρχείο έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, μας είπε ο κύριος δήμαρχος ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ότι τον πήραν τηλέφωνο από τον ΑΝΤ1 και είπε ότι η Ζαχάρω δεν έχει πληγεί διότι δεν θέλει να βγάλει την πόλη πάλι στα κανάλια και εμείς τον ρωτήσαμε πως θα αποζημιωθούμε. Την άλλη μέρα έστειλε ένα κλιμάκιο από τον Δήμο κατέγραψαν τις ζημιές αλλά εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει τίποτα. Ο πατέρας μου πάει και τους ενοχλεί συνέχεια, κάποια υπάλληλος άνοιξε ένα βιβλίο και του είπε ότι θα πάρει αποζημίωση 300 €. Για το ψυγείο, την κουζίνα, τους καταψύκτες, τα ντουλάπια τα πάντα. Μηχανές, μοτέρ όλα αυτά έχουν καταστραφεί. Ο Δήμος εν τω μεταξύ τότε δεν κηρύχθηκε για αυτές τις πλημμύρες σε έκτακτη ανάγκη. Ενώ τον Μάιο που έγιναν οι πλημμύρες στον Μπισχινόκαμπο τότε κήρυξε το Δήμο σε έκτακτη ανάγκη” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Περδίκης σημείωσε πως “… το πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όσο πάει και χειροτερεύει είναι ότι υπάρχει αυτό το ποτάμι και είδαμε ότι παρόλο ότι πρέπει να επέμβουν και ο δήμος και η νομαρχία και η περιφέρεια, αφήνουν τον κόσμο να πνίγεται και για καλή μας τύχη ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Οπότε, αφού βλέπω ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν κινείται κάποιος ή κινείται πολύ νωχελικά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε ή ποιον πρέπει να συμβουλευτούμε προκειμένου να πάρουμε μία θετική απάντηση έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Ήρθε ο αντιδήμαρχος με το μηχανικό το είδαν, μας είπαν ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα άλλο, εκτός, πριν γίνει η τελευταία καταστροφή που ήρθε ένα μηχάνημα και ξέχωσε έναν παραπόταμο ο οποίος και αυτός συμμετέχει κάθε φορά στην καταστροφή που επαναλαμβάνεται κάθε φορά. Όλο το λεκανοπέδιο από την Σμέρνα, Ξηροχώρι, απέναντι το Ρουπάκι, μέχρι εδώ το οποίο είναι αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα, συσσωρεύεται σε αυτή την κοίτη του ποταμού εδώ. Φανταστείτε τώρα σε μία κακοκαιρία επικίνδυνη, πόσους ανθρώπους μπορούμε να θρηνήσουμε και αν συμβεί το βράδυ που δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει από τα σπίτια του. Γιατί ορισμένα σπίτια 200 μέτρα από εδώ που ξεχειλίσει το ποτάμι, καταλήγουν στο στάδιο που στο διάβα του συναντάει οικογένειες. Για καλή μας τύχη δεν έχουμε υποστεί τις συνέπειες ακόμα. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, δεν έχει διανοιχθεί και δεν έχει καθαριστεί. Και ένα κομμάτι γύρω στα 300 - 400 μέτρα έχει φραγεί τελείως. Και σαν αποτέλεσμα όταν κατεβαίνει πολύ νερό εγκλωβίζεται δεν έχει που να πάει και ξεχειλίζει. Εγώ από ότι γνωρίζω αυτό το κομμάτι τουλάχιστον μία δεκαετία πρέπει να έχει, που δεν έχει μπει μηχάνημα μέσα, ίσως και νωρίτερα αλλά δεν το γνωρίζω γιατί έλειπα”.
“Έχω και εγώ κτήμα το οποίο έπαθε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, μου πνίγηκαν τα ζώα μου καταστράφηκαν οι τροφές τους, εάν ήμασταν εκεί το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι θα είχαμε πνιγεί και εμείς. Δεν έχει γίνει καμία κίνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να συμβούν χειρότερα, γιατί βλέπουμε την κλιματική αλλαγή και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή” δήλωσε η Ελένη Μαρινόπουλου. “ Με το νερό και με τη βροχή δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα λεπτό και δεν μας δέχονται καθόλου, το αντίθετο αντιμετωπίζουμε μία ειρωνεία και μας λένε ότι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε... Φωνάζουμε για να καθαρίσουν, να μη συμβούν χειρότερα από αυτά που είχαν συμβεί. Απλά είναι τα πράγματα, δεν ζητάμε κάτι άλλο, ζητάμε να μην πνιγούμε... είναι παράλογο αυτό;” αναρωτήθηκε.
Ο Δημήτρης Γκότσης από την πλευρά του ανέφερε ότι “… άν δεν κάνουν κάτι πάλι αύριο αν θα βρέξει θα πλημμυρίσουμε και θα πνιγούμε. Από τις προηγούμενες πλημμύρες, πάθαμε ζημιές αλλά δεν έχουμε αποζημιωθεί. Από τον Δήμο τη μία μας λένε ότι θα καθαρίσουνε αυτοί τις γράνες, την άλλη μας λένε ότι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια”.
“Είναι τρομερό αυτό που ζούμε, και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά απήχηση να μπορούμε να πούμε το παράπονο μας και να έχουμε έστω μία ηθική στήριξη. Κρύβονται…” είπε η Κυριακή Γιαννακοπούλου. “Ξέρετε τι είναι να επικοινωνείς με το παιδί σου και να σου λέει μάνα δεν ξέρω αν θα με βρεις εδω είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα; Τι θέλουν δηλαδή; Θέλουν να δουν θύματα; Δεν αργεί αυτό να γίνει... Πρέπει άμεσα να καθαριστούν τα χαντάκια…” ανέφερε…
“Το πρόβλημα αυτό μετράει πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι σημερινό. Το Νοέμβριο που πέρασε, έγιναν σοβαρές ζημιές, δεν ξέρω που έσπασε η κοίτη και τα νερά ξεχύθηκαν δεξιά και αριστερά προκαλώντας καταστροφές. Από κει και ύστερα έχουμε πάρει τηλέφωνα, έχουμε ενοχλήσει πάρα πολλές φορές και τον Δήμο αλλά και όσους είναι υπεύθυνοι για αυτό και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον”. τόνισε ο Άρης Γιαννακόπουλος. “Το θέμα όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο και με την ασυνειδησία, παραμερίζοντας την συνισταμένη ανθρώπινος παράγοντας και ανθρώπινη ζωή, στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα και θα δούμε αυτά που είδαμε στην Καρδίτσα να συμβαίνουν και εδώ. Γιατί κάποιοι είναι ασυνείδητοι, έχουν πάρει τις καρέκλες τους και δεν ενδιαφέρονται για τον άλλο. Δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή. Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι έχουν φράξει για να περνάνε στα χωράφια τους αγνοώντας την ασφάλεια των άλλων πολιτών. Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο. Αποζημίωση δεν έχει πάρει κανείς. Και δε νομίζω ότι θα πάρει, αυτό το ¨θα¨ το γνωρίζουμε χρόνια, το έχουμε βιώσει στο πετσί μας... Επίσης εκεί που είναι το κτίριο του βιολογικού καθαρισμού που έχει το αντλιοστάσιο, είναι επικίνδυνη σαν κατασκευή, διότι πέρυσι τον Νοέμβριο που φούσκωσε και ήρθε το νερό και ήταν 40 πόντους, πέρασε μέσα στον βιολογικό καθαρισμό και τα έβγαζε από το νεροχύτη. Μου έβαζε δηλαδή νερό απέξω και μου έβαζε και νερό από το σπίτι” κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.