Νοσηλευτές νοσούσαν εδώ και δυο εβδομάδες! -Δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής «0» - Το πρωί οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς – Δεκάδες τα θύματα από τον κορωνοϊό στην κλινική Ταξιάρχαι και στην «Αγία Κυριακή»
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τα 40. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες! Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ποιος είναι ο ασθενής «0», δηλαδή το άτομο που διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.
Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, ξεκίνησε και η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στον κορωνοϊό από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα.
Οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».
Δυστυχώς ο απολογισμός από την επέλαση του κορωνοϊού σε ευαίσθητες δομές είναι τραγικός. Στην κλινική Ταξιάρχαι στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύς, και περιλαμβάνει δεκάδες θύματα.
Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.
Ο «εφιάλτης» του κορωνοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στοιχειώνει και τις ελληνικές αρχές, όπως τους αρμοδίους σε όλες τις χώρες, που είτε βίωσαν είτε επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις εκατόμβες θυμάτων σε αυτές τις Μονάδες ιδίως την πρώτη φάση της επιδημίας.
Τσάκρης: Να ελέγχονται ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα τα γηροκομεία
Στην ανάγκη να εφαρμόζονται τα αυστηρά πρωτόκολλα σε δομές όπως τα γηροκομεία «για να μην έχουμε απώλειες» αναφέρθηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπ. Υγείας Αθανάσιος Τσάκρης.
«Πρέπει να έχουμε πολύ συχνή εργαστηριακή επιτήρηση των δομών αυτών. Χρειάζεται πολύ συχνή επιτήρηση και εργαστηριακός έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση, ακόμα και να τα ελέγχουμε δύο φορές την εβδομάδα» προσθεσε ο κ. Τσάκρης.
Όσον αφορά την υπόθεση με το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Τσάκρης είπε οτι φαίνεται πως δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα.
Σύψας: Το ζητούμενο είναι αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
Το ερώτημα είναι ένα. Υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, το ζητούμενο είναι αν τηρήθηκαν», σχολίασε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Οίκο ευγηρίας στο κέντρο της Αθήνας.
«Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι στο κέντρο της ''φωτιάς''. Όταν γύρω μαίνεται η επιδημία, είναι δύσκολο να μείνει αλώβητος. Δεν μπορεί να μαίνεται η επιδημία σε μια περιοχή και μια δομή να μένει αλώβητη», είπε.
_
Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την επίσκεψή του χθες στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και στο νέο συμβάν όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται σε εργαζόμενο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.