Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 08:01

Ανοίγουν τις πύλες τους τα πανεπιστήμια με κανόνες, αλλά και προβληματισμούς

Γράφτηκε από
Ad Slot

Από τη Δευτέρα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ της χώρας. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και ο δίαυλος επικοινωνίας υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων είναι συνεχώς ανοικτός. Παρ'όλα αυτά, εκφράζονται προβληματισμοί από πλευράς πρυτάνεων για το εάν η εφαρμογή των μέτρων και η λειτουργία των πανεπιστημίων θα συνυπάρξουν ανεμπόδιστα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Βασ. Διγαλάκης: «Να περιφρουρήσουμε την ασφαλή διεξαγωγή του νέου ακαδημαϊκού έτους»

«Ζούμε και στα πανεπιστήμια μια νέα πραγματικότητα λόγω πανδημίας και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις διαφορετικές, αλλά απαραίτητες συνθήκες που αυτή επιβάλλει», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.
Όπως σημείωσε, η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, που τεκμηριωμένα συστήνει η επιστήμη, είναι «απαραίτητη προκειμένου οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις διδακτικές αίθουσες και στα εργαστήρια και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία».

Χαρακτήρισε, δε, σημαντική την επίτευξη της ασφαλούς επιστροφής των φοιτητών στους χώρους των πανεπιστημίων γιατί, όπως είπε, «μια επιμήκυνση της απουσίας των φοιτητών από τον χώρο του πανεπιστημίου θα απέβαινε εις βάρος τους».

«Η δια ζώσης συζήτηση και αλληλεπίδραση, που συντελείται εντός των αμφιθεάτρων, δεν μπορεί να υποκατασταθεί πλήρως από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κι ούτε θέλουμε να αποκοπούν οι φοιτητές από τη συνολική εμπειρία φοίτησης σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αξίζει λοιπόν συνειδητά και με υπευθυνότητα να περιφρουρήσουμε την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του νέου ακαδημαϊκού έτους», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

Μέσα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που επιφέρει στα πανεπιστήμια η πανδημία του κορονοϊού, η ανάγκη για στελέχωση των πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό γίνεται ακόμα πιο μεγάλη. Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να δοθούν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 2.000 υποτροφίες, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, προκειμένου να στελεχώσουν σε επιλεγμένα μαθήματα φροντιστηριακές τάξεις για προπτυχιακούς φοιτητές.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η έναρξη των μαθημάτων

Το υπουργείο εδώ και μήνες είναι σε επικοινωνία με τους πρυτάνεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και μάλιστα, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη του κ. Διγαλάκη με τους πρυτάνεις, προκειμένου να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα ιδρύματα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Αν και το κάθε πανεπιστήμιο επιλέγει αυτόνομα την οργάνωση του ημερολογίου το ακαδημαϊκού έτους, αναμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει γίνει η αρχή των μαθημάτων στις σχολές και τα τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ.

Μάλιστα, οι σχολές αυτό το διάστημα προβαίνουν σε ενημερώσεις μέσω των ιστοσελίδων και των γραμματειών τους για το πώς θα λειτουργήσει το κάθε τμήμα, τι θα ισχύσει για την πραγματοποίηση του κάθε μαθήματος, κοκ.

Προβληματισμοί που εμμένουν

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων διδασκαλίας, με βάση τη νέα πραγματικότητα, αποτέλεσε για όλα τα ΑΕΙ έναν δυνατό γρίφο. Από τη μία, η ανάγκη για να παραμείνουν «ζωντανές» οι ακαδημαϊκές δομές, με την παρουσία φοιτητών και από την άλλη, η ανάγκη για περισσότερες αίθουσες, αλλά και διδάσκοντες. Και όλα αυτά, με βασικό στόχο την προστασία της υγείας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δια ζώσης μαθήματα», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν δυσκολίες ως προς την επάρκεια αιθουσών και διδασκόντων. «Υπάρχει δυσκολία, όσον αφορά την επάρκεια αιθουσών. Όσον αφορά το κομμάτι των μελών ΔΕΠ, έχουμε ήδη κάνει σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον διδακτικό προσωπικό», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα τις πύλες του για τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς. «Η ανάγκη τήρησης υγειονομικών μέτρων επιβάλλει την αραιή διάταξη στις αίθουσες και τα εργαστήρια και κατά συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των τμημάτων διδασκαλίας και άσκησης. Έτσι αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, αποτέλεσμα της σταθερά υποχρηματοδοτούμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ανάγκες για διδακτικό προσωπικό εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μεγεθύνονται εάν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι μεταξύ των διδασκόντων υπάρχουν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

«Η εφαρμογή της πρόσφατης ΚΥΑ προσκρούει στην αμείλικτη πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μπουντουβής και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή της σε υποχρεωτικά μαθήματα με αριθμό εγγεγραμμένων κατά πολύ μεγαλύτερο των 50 είναι δυνατή μόνο με κατάτμηση σε τμήματα. Η εφαρμοσιμότητά της, όμως, συγκαθορίζεται από τη διαθεσιμότητα αιθουσών και διδακτικού προσωπικού και των χρονικών ορίων του ωρολογίου προγράμματος και είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Για τον λόγο αυτό, τα πανεπιστήμια ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα φέρουν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και χρηματοδότηση για θέσεις επικουρικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 09:20

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης
    ΕΟΔΥ: 28 θάνατοι από κορονοϊό, κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση σημείωσε η θετικότητα του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Όπως έγινε γνωστό ο αριθμός των θανάτων ήταν 28 ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 709.

    Όσον αφορά τη γρίπη δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά την εβδομάδα 41/2024:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 597.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 28. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 25.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι
      το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (με τρεις εξ αυτών να εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση
      των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία
      συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Την εβδομάδα 41/2024, μεταξύ 76 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Δείτε αναλυτικά την έκθεση:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 18/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο