Μάκης Τουρούκης Αμαλιάδα 1933 – Κέρκυρα 2020
Σε ηλικία 87 ετών, στο νησί των Φαιάκων, που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Κερκυραίους, αναπαύτηκε, ο Αμαλιαδίτης Μάκης Τουρούκης.
Ο Τουρούκης μετά το σχολείο, στις δύσκολες μεταπολεμικές εποχές, εισήχθη στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκαζαν το νεαρό φοιτητή να εργάζεται σε επιχειρήσεις συμπατριωτών μας για να ελαφρύνει οικονομικά την οικογένειά του, αλλά και να μπορεί να αυτενεργήσει.
Με ιδιαίτερη κλίση στα οικονομικά εφάρμοσε στον εαυτό του, την αποταμίευση. Αργότερα, πτυχιούχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησε στον ιδιωτικό τομέα ως Διευθυντής Λογιστηρίου σε επιχειρήσεις της περιοχής-Καούκης Τουρσιά- και στην Αθήνα στην ESO Papas.
Το 1960, οι γνώσεις και η εμπειρία του τον επανέφεραν στη γενέθλια γη, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου για 14 χρόνια το οργάνωσε καλύτερα όπου έγινε, σε δύσκολες εποχές για την Αμαλιάδα, πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής.
Το 1961 συνδέθηκε με τα δεσμά του γάμου με την πρώτη κόρη του Τάκη Ραζή, του πασίγνωστου μυροπώλη της οδού Γερμανού, του Πύργου. Μαζί χάρηκαν την οικογένειά τους, αποκτώντας τρία αγόρια, τον Σπύρο, τον Ντίνο και τον Τάκη.
Το 1974 ήρθε η αναβάθμισή του. Ανέλαβε Διευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ του Πύργου, μετακομίζοντας με την οικογένειά του στην πρωτεύουσα. Μετά από τέσσερα χρόνια ανέλαβε το κατάστημα της Σπάρτης για τρία χρόνια. Η πορεία του εξαιρετική. Η διοίκηση του εμπιστεύεται το κατάστημα της ΕΤΕ Κέρκυρας, όπου κυριολεκτικά ο Τουρούκης για μια τριετία ολοκληρώνεται ως Διευθυντής και περνά στη διοίκηση. Τοποθετείται περιφερειακός στη Ανατολική Θράκη, στη συνέχεια στην Ανατολική Στερεά με έδρα τη Χαλκίδα και ολοκληρώνει την πορεία του στην Εθνική Τράπεζα- το 1992- ως κεντρικό στέλεχος της διοίκησης της Ε.Τ.Ε.
Ο αείμνηστος Μάκης, απαλλαγμένος από τα εργασιακά άγχη, επέλεξε την Κέρκυρα για μόνιμη κατοικία ωστόσο είχε λατρέψει και το Κατάκολο, που επισκεπτόταν τακτικότατα. Χάρηκε ιδιαίτερα το κυνήγι που ήταν το πάθος του. Διαχειριζόταν με μεγάλη ταπεινότητα τα θηράματα και χωρίς υπερβολές.
Ήρθαν και τα εγγόνια του από τους γάμους των παιδιών του. Ένα απ’ αυτά αναγνωρίστηκε ως μεγάλο ταλέντο στον Παναθηναϊκό, αναγκάζοντας την οικογένεια του ενός γιου του, να μεταναστεύσει στην Αθήνα. Το χαιρόταν ως παππούς… Θυμόταν τα παιδικά του χρόνια αλλά και την συμπαράσταση που είχε δείξει στην ομάδα της γεννέτειρά του, τον Αστέρα Αμαλιάδας, που επί των ημερών του στο Δ.Σ. η ποδοσφαιρική Αμαλιάδα έφτασε να παίζει και εκτός Νομού Ηλείας.
Ο Τουρούκης βαθύτατα σοσιαλιστής, πίστεψε σθεναρά στην έννοια άνθρωπος. Αυστηρός κριτής με το πρόχειρο και το άσχετο αλλά δικαιότατος και γενναιόδωρος με την εργατικότητα και τη φαντασία.
Αξέχαστα θα μείνουν στην Αλκυόνα: τα γλέντια, οι φάρσες, τα τραγούδια, «οι πολιτικές κόντρες», τα γέλια, οι χαρές, όπως και η φιλοξενία του, στο νησί των Φαιάκων. Ο αείμνηστος Μάκης υπήρξε αυθεντικός, ίσιος όπως έλεγε ο λαός. Κηδεύτηκε την Πέμπτη 15 του Οκτώβρη.
ΘΕ.ΜΑ.