Μία δεύτερη ευκαιρία στην μάθηση θα έχουν και φέτος άλλοι 16 εκπαιδευόμενοι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ζαχάρω, οι εγγραφές του οποίου παρατάθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου. Την περσινή περίοδο 27 άτομα είχαν την δυνατότητα να λάβουν το πολυπόθητο απολυτήριο γυμνασίου, ενώ φέτος άλλοι 16 εκπαιδευόμενοι θα λάβουν το απολυτήριο τους, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παρακολουθώντας τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων.
Η δομή αυτή όμως, η οποία προσφέρει μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε όλους όσοι ποθούν την μάθηση και δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα σε νεαρότερες ηλικίες, βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η προκήρυξη για μία θέση καθηγητή από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν πολλές συμμετοχές για την παρακολούθηση του πρώτου κύκλου μαθημάτων από την πλευρά των μαθητών. Μόλις πέντε άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έως τώρα για τον πρώτο κύκλο, ενώ το όριο προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα είναι 12. Με τα χρονικά περιθώρια των εγγραφών να στενεύουν, ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή άρχισε να λειτουργεί στο διάστημα που υφυπουργός Παιδείας ήταν ο Ηλείος Βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης, επί δημαρχίας Νικόλαου Χαραλαμπόπουλου. Ήταν ένα εγχείρημα το οποίο έχει λάβει ιδαίτερη στήριξη κατά το παρελθόν και από συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Ζαχάρως όπως τον Γρηγόρη Δρακόπουλο ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες λειτουργίας του ΣΔΕ στη περιοχή.
Τα ΣΔΕ
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.2525/1997), δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Το Πρόγραμμα Σπουδών των ΣΔΕ είναι ανοικτό και ευέλικτο και βασίζεται στην αρχή των πολυγραμματισμών και όχι σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο και κεντρικά σχεδιασμένο αναλυτικό πρόγραμμα.
Στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι εμπειρίες των εκπαιδευομένων από τον περίγυρό τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο αξιοποιείται στη μαθησιακή διαδικασία. Τα ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα, «μαθήματα», των ΣΔΕ στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από Συμβουλευτική Προσανατολισμού σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και Συμβουλευτική Ψυχολογία για την καλύτερη υποστήριξη των εκπαιδευομένων σε ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα στα ΣΔΕ είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες, 2 σχολικά έτη, που διακρίνονται σε δύο εννεάμηνες περιόδους. Το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 25 ώρες (20 ώρες καλύπτονται από Γραμματισμούς, 2 ώρες από Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και 3 ώρες από εργαστήρια διαφόρων δραστηριοτήτων - projects).
Τα ΣΔΕ προσφέρουν ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω, επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη αλλά και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων.