Αγώνας δρόμου για την ανάσχεση της κούρσας αρνητικών επιδόσεων των τελευταίων ημερών - Τι αλλάζει στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και τη χώρα
Όλα τα "σκληρά δεδομένα" όπως χαρακτήριζε ο καθηγητής Τσιόδρας τα στοιχεία για τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, μοιάζουν να μπαίνουν σε μια κούρσα αρνητικών επιδόσεων όπου το... ρεκόρ κάθε ημέρας σε νέες διαγνώσεις, εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνωμένους και νεκρούς καταρρίπτεται δραματικά την επομένη.
Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε.
Τα στοιχεία δείχνουν μια κατάσταση οριακά ελεγχόμενη (δεν έχει φθάσει καν κατά τους ειδικούς η δύσκολη περίοδος με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους που θα εκτινάξει τα κρούσματα) η οποία μοιάζει πολύ δύσκολα, αν όχι με μεγάλο τίμημα, αναστρέψιμη. Υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θεωρείται πολύ πιθανό, ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα, να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους – και όχι μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός - και η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, από τη 1 τα ξημερώματα και μέχρι τις 5 το πρωί για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα συναγερμού 3 και 4.
“Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους των επίμαχων, πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών, να παραμείνουν σε εγρήγορση και συνεπείς στα όσα προβλέπονται για την προστασία τους από την επιδημία.
Τι αλλάζει στον Χάρτη και τη χώρα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από αύριο, Παρασκευή, επιβάλλεται το δεύτερο, μετά την Κοζάνη, τοπικό lockdown στην Καστοριά, μια περιοχή που είχε δοκιμαστεί σκληρά και στην αρχή της πρώτης φάσης της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, με συρροές κρουσμάτων από ταξίδια και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μνημόσυνα, και μετράει πολλές απώλειες.
Και κατά τη δεύτερη φάση της επιδημίας η Καστοριά βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο.
Παράλληλα, άλλες τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, χρωματίστηκαν με πορτοκαλί, δηλαδή θα βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3. Σε... πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές: εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές που αναβαθμίστηκαν χθες στο επίπεδο 3, σε αυτό βρίσκονται επίσης η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίστηκε στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού κινδύνου, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή -θρίλερ όπου από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις αρχές Οκτωβρίου έφθασε σε τριψήφιο αριθμό, με πολλαπλές νέες διαγνώσεις και εστίες της λοίμωξης Covid-19 και κύριο χαρακτηριστικό τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 181 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα 125 κρούσματα είχαν καταγραφεί προχθές.
Δύο επίπεδα "ανέβηκαν" οι Σέρρες που πλέον μπαίνουν και αυτές από αύριο στο επίπεδο 3, σε σχέση με το επίπεδο 1 και χαμηλότερο που ήταν μέχρι χθες, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 14 ημέρες. Κατά ένα επίπεδο ανέβηκαν η Λάρισα και η Βοιωτία, καθώς βρίσκονταν στο μέτριο κίνδυνο ή αλλιώς επίπεδο 2.
Τα Ιωάννινα όπου καταγράφηκαν χθες 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού, παραμένουν οριακά στο επίπεδο 3 αγγίζοντας τα επίπεδο 4. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι δείκτες επικινδυνότητας στα Ιωάννινα είναι οριακοί και αναμένεται να επαναξιολογηθούν μεθαύριο.
Αξίζει να αναφερθεί από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ότι καταγράφηκαν 13 στην Εύβοια, 12 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 10 στην Αχαΐα, 9 στην Πέλλα, από 8 στην Πιερία και στην Καβάλα, από 6 κρούσματα στο Ηράκλειο, στη Λέσβο και στη Νάξο, 5 στο Κιλκίς, από 4 στη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, τη Ροδόπη, από 3 στη Μαγνησία, την Ξάνθη, τη Χαλκιδική.