Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά lockdowns στην Αττική
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο μέτρα ανακοινώθηκαν, τα οποία θα επηρεάσουν τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα:
- η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού και
- απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 μέχρι τις 05:00 στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.
Σε πορτοκαλί συναγερμό δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές: η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα και από αύριο ανεβαίνουν και: η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.
Στο κόκκινο είναι δυο: η Κοζάνη και από αύριο και η Καστοριά.
Τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζεται από τις 06:00 του Σαββάτου. Επιπλέον, τις επόμενες μέρες αναμένονται εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
Όσον αφορά τη μάσκα και την εστίαση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα την φοράμε και θα την βγάζουμε μόνο όταν καθόμαστε σε τραπέζι. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές
Τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν για τις πορτοκαλί περιοχές
882 κρούσματα σήμερα 22/10 – 15 νέοι θάνατοι
Τα κρούσματα σήμερα 22/10 στην Ελλάδα είναι 882, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί και 15 νέοι θάνατοι από κορονοϊό.
Από αυτά τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216.
3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 549 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά lockdowns στην Αττική – Πώς «κοκκινίζουν» οι περιοχές
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της φονικής πανδημίας. Ολοένα και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν» την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται συνέχεια. Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες, σκεπτόμενη ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - επιστημόνων υπήρχε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου δηλαδή αντιμετωπίζονταν περισσότερα κρούσματα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου το εν λόγω σενάριο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς είναι πρακτικά αδύνατο.
«Τα μέτρα στην Αττική έτσι όπως είναι δομημένες οι δραστηριότητες των πολιτών αλλά και οι μετακινήσεις δεν μπορούν να πάρουν τοπικό χαρακτήρα στα κατά τόπους σημεία της περιφέρειας» αναφέρει και εξηγεί: «Η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο των μητροπολιτικών δήμων, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο».
«Η έννοια της λήψης τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή σε μεγαλύτερες των δήμων χωροταξικές ενότητες όπως δηλαδή είναι οι περιφέρειες» επισημαίνει ο Σπύρος Γεωργίου και συμπληρώνει: «Όπως έχει εξηγήσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα είχε κάποιο νόημα η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα εστίασης ενός δήμου όταν οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους».
Γιατί τα τοπικά lockdowns στην επαρχία είναι αποτελεσματικά
Το lockdown αποτελεί μία απόφαση πολυπαραγοντική. «Το τοπικό lockdown εφαρμόζεται σε περιοχές οι οποίες εκτός από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μπορεί να έχουν μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα επιβεβαιωμένα δηλαδή κρούσματα μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πολλά άτομα.
Επίσης τοπικά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε περιοχές που υπάρχουν άτομα μεγάλης ηλικίας, δηλαδή άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και φέρεται πως λειτουργεί» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Πώς «κοκκινίζουν» οι περιοχές
Οι περιοχές «χρωματίζονται» αφού πρώτα αναλυθούν συγκεκριμένα στοιχεία.
Οι επιδημιολόγοι αναλύουν συνεχώς όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή για όλη Επικράτεια. Το χρώμα των περιοχών αλλάζει όταν παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική.
Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
«Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής» επισημαίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: ΝewsBeast.gr