Επίκαιρα

Πάτρα: Υπόθεση εκφοβισμού κατά νοσηλεύτριας

Πάτρα: Υπόθεση εκφοβισμού κατά νοσηλεύτριας
Ξέρατε ότι, εκτός από το γνωστό και διαδεδομένο, κυρίως στις παιδικές ηλικίες bulling, έχουμε και το mobbing μεταξύ των ενηλίκων; Πρόκειται για τον εργασιακό εκφοβισμό, από ανωτέρους προς τους υφισταμένους τους, και μια τέτοια υπόθεση εξετάστηκε πρόσφατα, από τις εισαγγελικές αρχές της Πάτρας, μετά από μηνυτήρια αναφορά εργαζομένης σε νοσοκομείο της περιοχής.
Υπόθεση mobbing αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Πάτρας και αφορά σε νοσηλεύτρια, που μήνυσε τους προϊσταμένους της, γιατί όπως κατήγγειλε στην αναφορά της, προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών, για πολλά χρόνια υφίστατο καθημερινά από την προϊσταμένη του τμήματος όπου εργαζόταν, εξευτελιστική συμπεριφορά και «απίστευτο εργασιακό εκφοβισμό», εις γνώσιν των δύο άλλων εγκαλουμένων.
Μάλιστα, η νοσηλεύτρια φέρεται ότι οδηγήθηκε εξ αυτού του γεγονότος, όπως υποστήριξε την μηνυτήρια αναφορά της, σε απόπειρα αυτοκτονίας, για να βάλει τέλος στην κατάσταση που την ταλαιπωρούσε, λαμβάνοντας 40 ηρεμιστικά χάπια και αφήνοντας επιστολή αποχαιρετισμού, για να τη βρει το προσωπικό.
Η κατηγορία που απηύθυνε η νοσηλεύτρια κατά των προϊσταμένων της, ήταν για το έγκλημα της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων και διά παραλείψεως από υπόχρεο. Μάλιστα, ζητούσε την ποινική δίωξη για ενεργή συμμετοχή, της προϊσταμένης της υπηρεσίας της, και για παθητική συμμετοχή των υπολοίπων διευθυντών, γιατί, όπως υποστήριζε, με συνεχείς πράξεις τους, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες που την οδήγησαν να προκαλέσει την απώλεια της ζωής της.
Οπως ισχυρίζεται η νοσηλεύτρια στην έγκλησή της, από την ημέρα τοποθέτησής της, στη συγκεκριμένη υπηρεσία, άρχισε να αντιμετωπίζει ειρωνική και προσβλητική συμπεριφορά με χαρατηρισμούς από την προϊσταμένη, ακόμη και ενώπιον του προσωπικού ή των ασθενών και των συνοδών τους.
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ
Καθημερινά -υποστηρίζει- η προϊσταμένη απειλούσε ότι θα τη διώξει από το Τμήμα, της ανέθετε εργασίες που ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της, χωρίς να της χορηγεί τα απαραίτητα υλικά και έστελνε πάντα κάποιον άλλο μαζί της, για να την ελέγχει και να την επιβλέπει συνεχώς, ενώ της προκαλούσε και άλλες δυσχέρειες.
Η νοσηλεύτρια αναφέρει στη μήνυσή της, ότι η προϊσταμένη την κορόιδευε, την αποκαλούσε «χαζή» χρησιμοποιώντας και χυδαίους χαρακτηρισμούς, με αποτέλεσμα να υφίσταται καθημερινά, εργασιακό mobbing (εργασιακό εκφοβισμό), για το οποίο είχε ενημερώσει τους ανωτέρους της, το σωματείο εργαζομένων και το διοικητή του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας όμως ως απάντηση, υποσχέσεις και παραινέσεις για επίδειξη υπομονής.
Απελπισμένη και πιστεύοντας ότι δεν μπορούσε να βρει λύση, η νοσηλεύτρια, ένα πρωινό του 2018, έγραψε αποχαιρετιστήρια επιστολή προς το σύζυγό της και προς τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου και λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, εντός του γραφείου, πήρε από το στόμα 40 ηρεμιστικά χάπια για να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, αμέσως το μετάνιωσε και τηλεφώνησε σε συναδέλφους της, που προσέτρεξαν σε βοήθεια και την έσωσαν.

Εισαγελέας: Μπορούσε να αυτοπροστατευθεί

Η εισαγγελέας έκανε προκαταρκτική εξέταση με καταθέσεις μαρτύρων για την παροχή εξηγήσεων των εγκαλουμένων και με διάταξη που εξέδωσε, διαπίστωσε ότι η εγκαλούσα επί καθημερινής βάσης και για πολλά χρόνια, υφίστατο εργασιακό εκφοβισμό από την προϊσταμένη, η οποία προέβαινε σε ανάρμοστες, εξυβριστικές και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, οι οποίες ήταν γνωστές στην τομεάρχη και τον διοικητή του νοσοκομείου, που όμως δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Η εισαγγελέας, αν και διαπίστωσε ότι η νοσηλεύτρια έπασχε από κατάθλιψη, βιώνοντας μια δυσχερή εργασιακή κατάσταση, συμπέρανε ότι δεν διακατεχόταν από «φυσική αδυναμία», ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει και να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό της. Ως εκ τούτου, δεν στοιχειοθετήθηκε αντικειμενικά η αδυναμία του προσώπου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και απέρριψε την έγκληση ως αστήρικτη.
Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, ωστόσο, είναι εάν η κατάθλιψη δεν συνιστά παράγοντα φυσικής αδυναμίας για έναν άνθρωπο.
Εν ολίγοις, τα όσα αναφέρθηκαν στην έγκληση είναι αληθή γεγονότα, τα οποία, όμως, δεν στοιχειοθετούν την αντικειμενική μορφή του εγκλήματος, χωρίς όμως να αποκλείεται, αστική ή πειθαρχική ευθύνη των εγκαλουμένων, αναφέρει στην διάταξή της, η εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Πηγή: Pelop.gr - Φωτογραφία από Jossué Trejo από το Pixabay

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup