Οι αριθμοί δείχνουν οτι βρισκόμαστε εμπρός σε μια εκθετική αύξηση της επιδημίας - Θλιβερή πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη με 540 κρούσματα - Οι ειδικοί επισημαίνουν την άμεση ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για να δούμε αποτελέσματα
Η πίεση που ασκείται στις δομές υγείας από το σφοδρό κύμα κορωνοιού που σαρώνει μεγάλο τμήμα της χώρας, αποτυπώνεται έντονα στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών - δεδομένα που καθιστούν τον Οκτώβριο τον πιο "βαρύ" μήνα όλης της περιόδου επιδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά, και εξηγούν τις δραστικές παρεμβάσεις που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση και τις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα για τις επιβαρυμένες περιοχές ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 151 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των διαςωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά είναι 974 και εξ αυτών έχουν μετατραπεί οι 288 σε ΜΕΘ – covid-19. Συνεπώς, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της χώρας είναι κατειλημμένες, γεγονός αρνητικό με δεδομένο ότι το κύμα της επιδημίας κινείται ανοδικά και αφήνει σταθερά ασθενείς πίσω του.
Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί η κατανομή των κλινών ΜΕΘ. Περίπου οι μισές, 140 κλίνες, βρίσκονται στην Αττική. Συνεπώς, η πληρότητα πανελλαδικά είναι μια παράμετρος, αλλά σημαντική είναι και η κατά τόπους πληρότητα. Στην Αττική, για παράδειγμα, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι γύρω στο 60%. Ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι 100%, και οι ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στη συμπρωτεύουσα την επιβάρυνση των ΜΕΘ αποτύπωσε ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι στις αρχές Οκτωβρίου η κάλυψη των ΜΕΘ ήταν 10% και την τελευταια εβδομάδα του μήνα έφτασε στο 60%.