Το ταξίδι, οι ταρίφες, ο προορισμός - Προφυλακιστέοι οι δύο Ουκρανοί φερόμενοι διακινητές
Από τις ακτές της Ηλείας και συγκεκριμένα από την περιοχή των Θινών Βαρθολομιού δείχνουν τα στοιχεία πως επιβιβάστηκαν οι 65 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ανοιχτά της Ζακύνθου 2,5 ναυτικά μίλια από το Κερί.
Οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις και το GPS του αλιευτικού σκάφους “ΝΕΜΟ” φανερώνουν τη διαδρομή των εμπόρων της ελπίδας. Οι δύο Ουκρανοί ηλικίας 27 και 29 ετών, ένας Οικονομολόγος και ένας Μουσικός, αρνούνται τις κατηγορίες περί διακίνησης μεταναστών, όμως κρίθηκαν προφυλακιστέοι χθες μετά την κατάθεσή τους στον Ανακριτή Πύργου με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως.
Εκείνο που είναι πλέον ξεκάθαρο μετά από αρκετές περιπτώσεις εντοπισμού τέτοιων περιπτώσεων στα παράλια της Ηλείας, (Γλύφα, Κουνουπέλι, Κυλλήνη, Θίνες, Σαβάλια, Καϊάφας), είναι πως η Ηλεία απότελεί μια περιοχή όπου οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών προς Ιταλία κάνουν ότι θέλουν αφού η περιοχή δεν καλύπτεται από ραντάρ ελέγχου και είναι τυφλό σημείο, εδώ και πολλά χρόνια...
Το ταξίδι
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι δύο Ουκρανοί ξεκίνησαν το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη, διέσχισαν το Αιγαίο ακολούθησαν τις ακτές της Πελοποννήσου, “ανέβηκαν” τον Κυπαρισσιακό και έφτασαν στην περιοχή των Θινών Βαρθολομιού. Υποστηρίζουν δε πως οι ίδιοι είναι θύματα κυκλώματος που τους εγκατέλειψε στο σκάφος υπό καθεστώς απειλών.
Οι μετανάστες από την πλευρά τους στις καταθέσεις τους υποστήριξαν πως επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο στην Ομόνοια το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου περίπου στις οκτώ και ακολούθησαν μια διαδρομή περίπου 4,5 ωρών. Περιέγραψαν σημεία που είδαν όπως τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τις πινακίδες για Πάτρα και το χρόνο της μιας ώρας από την Πάτρα που κάλυψαν ως διαδρομή για την Ηλεία, όπου τους αποβίβασαν σε δάσος. Εκεί βγήκαν στην ακτή και επιβιβάστηκαν στο σκάφος. Δεν πέρασε πολύς χρόνος φτάνοντας στις ακτές της Ζακύνθου, όπου το σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη και κάποιος από αυτούς κάλεσε σε βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου και έτσι εντοπίστηκαν.
Οι ταρίφες
Τα ποσά που πλήρωσαν ποικίλουν όπως κατέθεσαν οι μετανάστες. Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς που ξεκάθαρα κατέθεσε πως έφυγε από τη χώρα του και άφησε πίσω την οικογένειά του, καθώς διωκόταν για τις πολιτικές του πεποιθήσεις - όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του στο σκάφος - πλήρωσε το ποσό των 6500 ευρώ. Προορισμός του ήταν η Ιταλία και από εκεί ήθελε να φτάσει στην Ολλανδία. Άλλοι πλήρωσαν μικρότερα ποσά, όπως 6000 και 5400 ευρώ Μια νεαρή γυναίκα - φοιτήτρια Ιατρικής, που ήταν και έγκυος, πλήρωσε 4500 ευρώ για αυτήν τον άντρα και το παιδί της να φτάσουν στην Ιταλία…
Προφυλακιστέοι οι Ουκρανοί
Συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων Ουκρανών ήταν ο δικηγόρος Πύργου Παναγιώτης Μπράμος. Σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε ότι “… οι εντολείς μου αρνούνται τις κατηγορίες όπως αυτές αποδίδονται για την διευκόλυνση μεταφοράς υπηκόων τρίτης χώρας και παράνομης εξόδου από τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πράξεις αυτές, αλλά είναι και οι ίδιοι θύματα του κυκλώματος. Εγκαταλείφθηκαν στο σκάφος υπό το κράτος απειλών για τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους μαζί με τους μετανάστες για να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Πρόθεση τους δεν ήταν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία καθώς δεν γνώριζαν το χειρισμό του σκάφους αλλά να το οδηγήσουν στην πλησιέστερη ακτή για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να παραδοθούν στις αρχές. Σε αυτό το στάδιο θα κρατηθούν προσωρινά, όμως έχουμε εμπιστοσύνη ότι κατά τη διάρκεια της τακτικής δίκης θα αναδειχθούν τα περιστατικά και οι συνθήκες ώστε να αποδειχθεί ο πραγματικός βαθμός συμμετοχής τους και η αθωότητα τους”.