Επίκαιρα

Κλεάνθης Τσιρώνης: Η ιστορία του ανθρώπου που έμαθε τη Βαρβάκειο στην Αθήνα και έφυγε από κορωνοϊό

Κλεάνθης Τσιρώνης: Η ιστορία του ανθρώπου που έμαθε τη Βαρβάκειο στην Αθήνα και έφυγε από κορωνοϊό

Είχε όραμα, τρόπο και όνειρο για την Βαρβάκειο που τη θεωρούσε σπίτι του - Βοηθούσε ανθρώπους χωρίς να το διαφημίζει - Η ιστορία με τις μαυροντυμένες γυναίκες που μοίραζαν λεφτά ήταν κάτι που το σκαρφίστηκε για να φέρει κόσμο στην αγορά - Λάτρευε την οικογένειά του και τον ΠΑΟΚ

Άνθρωπος της πιάτσας, πετυχημένος επαγγελματίας, συνδικαλιστής πρώτης γραμμής με έντονη διάθεση για προσφορά στα κοινά, φιλάνθρωπος, οικογενειάρχης. Ο Κλεάνθης Τσιρώνης, που έχασε χθες το βράδυ τη μάχη με τον κορωνοϊό σε ηλικία 68 ετών, ήταν όλα αυτά. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν η εμβληματική μορφή της πιο ιστορικής αγοράς των Αθηνών, της Βαρβακείου. Κάτι για το οποίο βέβαια βοήθησαν τα αναρίθμητα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των τελευταίων δύο δεκαετιών όταν έδινε το «σφυγμό» της εορταστικής αγοράς.

Πέρα όμως από την τηλεοπτική «βιτρίνα» ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ένας ενεργός άνθρωπος που κατάφερε με την συνδικαλιστική δράση του, την επαγγελματική του πορεία αλλά και τη φιλανθρωπία να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ίδια τη Βαρβάκειο αγορά, στους συναδέλφους του αλλά και σε αρκετό κόσμο στον οποίο συμπαραστάθηκε.

Ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Βαρβακείου πιέζοντας κάθε αυτοδιοικητική Αρχή και πολιτική ηγεσία για την ανάπλαση της. Και είχε τον τρόπο του σε αυτό. Οι υπουργικές πόρτες πάντα ήταν ανοιχτές για τον Κλεάνθη και οι συνάδελφοι του τον εμπιστεύονταν τυφλά.
Όπως λένε μάλιστα «η αγορά, χωρίς τον Τσιρώνη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης θα είχε καταρρεύσει πολύ νωρίς, καθώς μεσολαβούσε πάντα για να μην κόψουν το ρεύμα σε συναδέλφους που χρώσταγαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν στο δήμο το νοίκι».

Παρά την «εθνική κατάθλιψη» κατάφερε μαζί με τους συναδέλφους του που άντεξαν στην κρίση να ξαναγεμίσει τη Βαρβάκειο με κόσμο, αφενός κρατώντας ανταγωνιστικές τιμές, αφετέρου ενισχύοντας τον «ζωντανό οργανισμό» της αγοράς μέσω δράσεων. Σε αυτόν για παράδειγμα οφείλεται η πρωτοβουλία των Κρεατεμπόρων να προσφέρουν κρέας τη Τσικνοπέμπτη σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στήνοντας μία μίνι γιορτή.

Ο επικοινωνιακός του χαρακτήρας θα τον βοηθήσει πολύ προσελκύοντας πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Παραμονές Χριστουγέννων του 2013, με την ελληνική κοινωνία να ανεβαίνει τον οικονομικό γολγοθά θα βγει να μιλήσει για κάποιες καλοντυμένες κυρίες που αγόρασαν κρέατα στη Βαρβάκειο και τα μοίρασαν στον κόσμο που μέτραγε τα λεφτά του για να πάρει λίγο κρέας. Κάτι που επανέλαβε λίγους μήνες μετά, παραμονές της Ανάστασης του 2014... Μύθος που σκαρφίστηκε ο ίδιος ή πραγματική ιστορία κατάφερε να δημιουργήσει ντόρο που στο τέλος έφερε περισσότερο κόσμο στη Βαρβάκειο.

Ο ίδιος ήταν φιλάνθρωπος. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες για ανθρώπους σε ανάγκη που ο ίδιος και άλλοι επαγγελματίες της Βαρβακείου στήριξαν, ιδίως στα δύσκολα χρόνια. Επίσης Κοινωφελή Ιδρύματα και Οργανισμοί λάμβαναν συχνά ποσότητες κρεάτων για τις κουζίνες τους, ενώ κάθε χρόνο με δική του πρωτοβουλία, διοργάνωνε μαζί με το δήμο, τραπέζι στις γιορτές για τους άστεγους και τους άπορους του κέντρου της Αθήνας.

Λίγο πριν το Πάσχα του 2014, όταν ακόμα η ιστορία με τις άγνωστες καλοντυμένες κυρίες της Βαρβακείου κυριαρχούσε στον Τύπο, ο ίδιος θα σταθεί αρωγός στο έργο του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας - Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΚΕΣΟ) με μία γενναία δωρεά που θα βοηθούσε 500 οικογενειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να έχουν τα απαραίτητα για το Πασχαλινό τραπέζι. Κάτι για το οποίο τον επαίνεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Σε εκείνη την επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή θα ήταν δίπλα του και η σύζυγος του (δεξιά στη φωτό), Αθανασία, σύντροφος του στη ζωή αλλά και στην επιχείρηση. Μεγάλη του αδυναμία, όπως έλεγε, όπως και οι κόρες του 29 και 28 ετών σήμερα.



Μετά την οικογένεια μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν ο... ΠΑΟΚ. Σε σημείο μάλιστα που ο καταγόμενος απ’ το Γαλλικό του Κιλκίς την ημέρα ανάδειξης του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητή Ελλάδας το 2019, έδινε δώρο 2 κιλά ρετσίνα και έκπτωση 20% στους πελάτες του!

Γενικά ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μέλος της πιάτσας. Εκτός απο τη Βαρβάκειο κατέβηκε στις εκλογές και για το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας ενώ επιχείρησε και τρεις φορές να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση κατεβαινοντας με τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής. «Θέλω να εκλεγώ για να φτιάξω την αγορά, υπάρχουν πολλά κονδύλια από το ΕΣΠΑ που μπορούν να αξιοποιηθούν», έλεγε τότε ο ίδιος.

Με δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνει για την απώλεια του Κλεάνθη Τσιρώνη: «Ο Κλεάνθης Τσιρώνης μένει στην καρδιά και το μυαλό όλων μας για τη μαχητικότητα και τη βροντερή φωνή με την οποία υπερασπιζόταν και προέβαλλε τη δουλειά των συναδέλφων του και την αξία της Βαρβακείου αγοράς. Συνδέθηκε, όχι μόνο με την ιστορία της αλλά και με την εξέλιξη και την ανάπτυξή της. Έφυγε ένας φίλος. Ένας οικογενειάρχης και ένας έντιμος άνθρωπος. Κλεάνθη, η Αθήνα σε ευχαριστεί και σε αποχαιρετά».

Απ’ την πλευρά του ο Γιάννης Σγουρός αναφέρει: «Ο Κλεάνθης Τσιρώνης ξεχώρισε όλα αυτά τα χρόνια για το ήθος, την εντιμότητα και τους αέναους αγώνες του για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των κρεοπωλών και παραγωγών χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τα δικαιώματα του πολίτη καταναλωτή, τα οποία άλλωστε πάντα φρόντιζε να αναδεικνύει με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την ειλικρίνεια και ευθύτητά του προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο δια της παροχής αγαθών σε αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Ως ενεργός προοδευτικός πολίτης, δήλωνε πάντα παρών στα κοινά και υπήρξε υποψήφιος της Παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της Περιφέρειας Αττικής. Ο Γιάννης Σγουρός και η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» εκφράζουν στην οικογένεια του Κλεάνθη Τσιρώνη τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους. Καλό ταξίδι παλιέ μας φίλε…»

Η κηδεία του προέδρου της Βαρβακείου αγοράς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο χωριό της συζύγου του, στον Ελαιώνα Ηλείας, μιας και ήταν προσωπική του επιθυμία.

Οι στενές σχέσεις με την Ηλεία

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης, είχε περάσει στην συνείδηση όσων των γνώριζαν στην Ηλεία, πως κατάγεται από εδώ. Ήταν τέτοια η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής της συζύγου του, τον Ελαιώνα ή αλλιώς Μαλαπάσι, που επισκεπτόταν συχνά αφού είχαν δημιουργήσει το σπίτι τους στο χωριό και το αγρόκτημά τους.

Είχε αποκτήσει δεκάδες φίλους και ερχόταν στην Ηλεία σε κάθε ευκαιρία.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup