Επίκαιρα

Φιλοζωία στην καραντίνα: Έγινε ανάγκη λόγω συνθηκών;

Φιλοζωία στην καραντίνα: Έγινε ανάγκη λόγω συνθηκών;

Αυξήθηκαν στους δρόμους οι άνθρωποι εκείνοι που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους και τέθηκε άμεσα ζήτημα “αύξησης της φιλοζωίας. Στα social media με το ξεκίνημα της νέας καραντίνας άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι “αστειάκια” που αφορούν την “χρήση” των κατοικίδιων ως τρόπου εξόδου από το σπίτι… Και μόνο αστείο δεν είναι όμως το να σκέφτεσαι πως θα πάρεις ένα σκύλο για να καταφέρεις να βρεις μια δικαιολογία να “σπάσεις” την καραντίνα, γιατί το πιο πιθανό είναι να καταλήξει αυτό ως ένα ακόμα αδέσποτο στους δρόμους.

Στο ilialive.gr μίλησαν δύο δυναμικές γυναίκες από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, που η φιλοζωία δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά απόλυτο βίωμα και συνειδητοποιημένη πράξη.

Συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και όχι ευκαιριακοί

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Αδέσποτες Πατούσες Πύργου”, Μυρσίνη Σαλαμανή απαντώντας στο ilialive.gr για το θέμα ανέφερε ότι “… θα θέλαμε να πιστέψουμε, ότι η αύξηση της φιλοζωίας εν μέσω καραντίνας και η αυξημένη ζήτηση κουταβιών, έχει να κάνει με την συνειδητοποιημένη άποψη, ότι τώρα έχω χρόνο. Ότι είμαι όλη μέρα σπίτι, θα μπορώ να το εκπαιδεύσω, να του μάθω κόλπα, να το χαρώ, οπότε όταν αρχίσουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί μου, θα έχω έναν φίλο να με περιμένει όταν γυρνάω από την δουλειά! Αυτό είναι λάθος, δεν είναι έτσι! Γιατί όταν θα γυρνάς από την δουλειά σου κουρασμένος, δεν θα έχεις αντοχές να καθαρίσεις, να συμμαζέψεις ότι τυχόν ζημιές σου έκανε το κουταβάκι, ούτε να το βγάλεις βόλτα το πρωί μες στο κρύο, πριν πας για δουλειά, αφού επιστρέψεις κουρασμένος και άλλη μία το βράδυ, που θα θες να βγεις για ποτό με τους φίλους σου ή με τον/την σύντροφο σου. Επιβεβαίωση των αμφιβολιών μας είναι, ότι τα περισσότερα μηνύματα έρχονται από έφηβους, που προφανώς τρέλαναν τους γονείς με την κλεισούρα, οι οποίοι μόλις αρθούν τα μέτρα θα είναι πάλι όλη μέρα, στον δρόμο και στις πλατείες και στα φροντιστήρια τους. Μας ζητάνε γονείς για τα παιδάκια τους, 3, 6, 7 ετών...

mursini

Προφανώς γιατί δεν έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους τόσες ώρες μες στο σπίτι και είπαν ας πάρουμε ένα. Μιλώντας μαζί τους όμως, καταλαβαίνουμε, ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ένα 3χρονο ή 7χρονο, δεν θα έχει την ευθύνη ενός σκύλου, αλλά ότι στην ουσία το βάρος περνάει στον γονέα. Δεν έχουν καταλάβει τα έξοδα ενός σκύλου και σου απαντάνε, “έλα μωρέ, θα τα βρούμε κι αυτα…" Ονειρεύονται μια σκυλίτσα, που θα τους κάνει κουταβάκια. Καμία συναίσθηση, ότι στις φιλοζωικές που απευθύνονται, θα πάρουν ένα αδεσποτάκι. Δηλαδή ένα σκυλάκι, που κάποιος άλλος πέταξε. Κουταβάκια, που κάποιος άλλος πέταξε. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι δεν γίνεσαι φιλόζωος εν μέσω εγκλεισμού. Πιστεύουμε ότι είναι μια ολοκληρωμένη απόφαση, που την παίρνεις εν καιρώ φυσιολογικών καταστάσεων. Και δεν θα σταματήσουμε να λέμε, ότι τα κουταβάκια, δεν είναι παιχνίδι για να ασχολούνται τα παιδάκια. Και μετά στον δρόμο, πεταμένο. Οπότε, σε καιρό παράξενων γεγονότων, καμία υπεύθυνη φιλοζωική δεν μοιράζει κουτάβια. Αντιθέτως, βρίσκουμε πολλά” κατέληξε η κα Σαλαμανή.

Φιλόζωοι για ψυχολογικούς λόγους

Από την Αμαλιάδα, η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας" και ψυχολόγος με ειδίκευση στην γνωσιακή/συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Άρτεμις Δημητροπούλου, μίλησε για τη φιλοζωία, εν μέσω καραντίνας. “Διανύουμε μια πολύ δύσκολη , ασυνήθιστη και πρωτοφανή για τον Άνθρωπο κατάσταση. Ο ανθρώπινος ψυχισμός βρίσκεται σε "σοκ" θα έλεγα, διότι ξαφνικά νιώθει ότι χάνει ή μάλλον του στερούν βιαίως την προσωπική του ελευθερία. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας είναι πολλές και χρήζουν προσοχής. Υπάρχει αύξηση της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής. Επίσης αυξημένη κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, ανησυχία για την υγεία, άγχος και οικονομική ύφεση. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδεινώνουν την ψυχική ευημερία και υγεία. Εξ αιτίας αυτού του περιορισμού λοιπόν ο άνθρωπος ψάχνει καθημερινά να βρει διεξόδους διαφυγής απ' τη μονοτονία και τη μοναξιά του. Ψάχνουν έναν τρόπο να καταπολεμήσουν τη μοναξιά και τη μελαγχολία που τους δημιουργεί αυτός ο πρωτοφανής εγκλεισμός και περιορισμός. Είναι περίεργο να διακόπτεις ξαφνικά τη ροή της ζωής και της καθημερινότητας σου. Δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό...και έχοντας και το φόβο για την ίδια σου τη ζωή και υγεία. Είναι "βαρύ" θα έλεγα για τον ανθρώπινο ψυχισμό όλο αυτό” εξήγησε, αναλύοντας την ψυχολογία των πολιτών αυτή την περίοδο.

artemis

“Ένας τρόπος για πολλούς, να διαφύγουν από όλο αυτό είναι η απόφαση να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο για συντροφιά. Οι υιοθεσίες την περίοδο αυτή έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Άλλωστε σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Ένα κατοικίδιο και η σχέση που θα δημιουργήσεις μαζί του είναι ζήτημα ζωής και ψυχής. Το να βάλεις ένα κατοικίδιο στη ζωή σου είναι μεγάλη υπόθεση. Προσθέτεις ένα νέο μέλος στη οικογένεια σου ,στο σπίτι σου. Έχεις ευθύνες, δέσμευση, υποχρεώσεις… στις οποίες καλείσαι να σταθείς αντάξιος, επαρκής και απόλυτα υπεύθυνος. Κατά τη γνώμη μου εκείνος που θέλει στη πραγματικότητα να υιοθετήσει ένα ζωάκι, δεν θα έπρεπε να περιμένει αυτή τη κατάσταση , την καραντίνα, για να το κάνει. Δεν είναι σωστό το κίνητρο του. Το υγιές κίνητρο είναι αφενός να θέλεις να βοηθήσεις και να σώσεις ένα αδέσποτο ζώο και αφετέρου να θέλεις πραγματικά να ζήσεις τη ζωή και καθημερινότητα σου με ένα κατοικίδιο. Και κυρίως να είσαι έτοιμος…” σημείωσε.

Αναφερόμενη στα δεδομένα της περιοχής της Αμαλιάδας η κα Δημητροπούλου τόνισε ότι η “ζήτηση” σε σκυλάκια, έχει αυξηθεί αυτό το διάστημα. “Καθημερινά δέχομαι τηλέφωνα από ανθρώπους κυρίως από Αθήνα, που ζητούν να υιοθετήσουν σκύλο. Για παράδειγμα μου τηλεφωνούν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάζονται αυτή τη περίοδο λόγω καραντίνας και επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο. Όμως αυτό δεν είναι κριτήριο. Δε μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζώο μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις τι να κάνεις ή το βρίσκεις σαν ευκαιρία για να βγεις μια βόλτα ( μιας και η βόλτα με το κατοικίδιο επιτρέπεται όλο το 24ωρο). Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείς ένα ζώο απλά και μόνο γιατί δε δουλεύεις και έχεις χρόνο στο σπίτι. Αναρωτιέσαι αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που έχει ένα κατοικίδιο και μετά την καραντίνα; Όταν θα γυρίσεις στην εργασία σου και στις καθημερινές ασχολίες σου θα έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με το κατοικίδιο; Θα μπορείς να αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο; Ένας σκύλος θέλει τις καθημερινές τακτικές βόλτες του και μετά την καραντίνα. Απαιτεί χρόνο, ευθύνες, δεν είναι έτσι απλό. Έχει υποχρεώσεις. Έπειτα είναι και το άλλο. Στην παρούσα φάση μένουμε πολύ στο σπίτι . Όταν θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, θα μπορείς να διαθέσεις χρόνο στο σκύλο σου; Θα είσαι στο σπίτι ή θα μένει όλη μέρα μόνο του το ζώο; Ή αν χρειαστεί να λείψεις σε ταξίδι και δε μπορείς να τον πάρεις μαζί, θα υπάρχει άνθρωπος εμπιστοσύνης σου για να τον αναλάβει όσο θα λείπεις; Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί κανείς, πριν πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο” τόνισε.

“Εγώ προσωπικά δεν δίνω εύκολα ζώα για υιοθεσία. Και τι εννοώ… Πάντα κάνω τις κατάλληλες ερωτήσεις στον άνθρωπο που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο. Δίνονται πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας και αριθμό μικροτσίπ. Και πάντα με έλεγχο και επιτήρηση. Υπάρχουν κριτήρια για να δώσεις για υιοθεσία ένα σκύλο, δεν είναι απλό. Οι ανεύθυνες υιοθεσίες έχουν ως αποτέλεσμα και τις τόσο πολλές εγκαταλείψεις ζώων στο δρόμο δυστυχώς. Κι όλα αυτά γιατί πολλοί από αυτούς που υιοθετούν ένα σκύλο που δεν είναι συνειδητοποιημένοι, η απόφαση τους δεν είναι ώριμη, με αποτέλεσμα μετά να μη μπορούν να ανταποκριθούν και να τα εγκαταλείπουν καταδικάζοντας τα σε θάνατο! Αυτό είναι έγκλημα, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα θίξω σε άλλο χρόνο. Η περίοδος αυτή δε θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη για αυτή την απόφαση. Θεωρώ ότι θα είναι βεβιασμένη και με λάθος κριτήρια. Γιατί οι περισσότεροι λόγω όλης αυτής τη ψυχολογικής πίεσης του εγκλεισμού, αλλά και λόγω αύξησης του ελεύθερου χρόνου που έχουν πλέον αποφασίζουν να πάρουν ένα κατοικίδιο. Αλλά δεν είναι αυτό το σωστό κριτήριο, καλώς η κακώς.... Σωστό κριτήριο είναι η αγάπη και όχι η μοναξιά. είναι μεγάλη απόφαση. Είναι απόφαση ζωής και όχι απόφαση καραντίνας, το να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Σκέψου ώριμα και σοβαρά πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο” είπε απευθυνόμενη στους υποψήφιους να πάρουν ένα σκυλάκι, αυτή την περίοδο.

Από την άλλη η κα Δημητροπούλου, σημείωσε πως είναι πολύ δημιουργικό και ευχάριστο μέσα στην καραντίνα όσοι το επιθυμούν να ταϊζουν ή να παρέχουν βοήθεια σε ένα αδέσποτο που μπορεί να έχει ανάγκη, κάνοντας παράλληλα μια βόλτα έξω…

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup