Το 2020, η πανδημία της COVID-19 άγγιξε τις ζωές μας σχεδόν με κάθε τρόπο, παντού, καθώς οι χώρες μπήκαν σε lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Καθώς οι πόρτες έκλεισαν και άρχισε η απομόνωση, άρχισαν να αυξάνονται αναφορές για κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πανδημία βίας κατά των γυναικών δεν είναι νέα. Ακόμη και πριν η COVID-19 μας χτυπήσει, παγκοσμίως, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τους συντρόφους τους τον τελευταίο χρόνο. Η πανδημία COVID-19 ενέτεινε τη βία, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες υποστήριξης έπαυσαν και η πρόσβαση στη βοήθεια έγινε πιο δύσκολη.
Καθώς γιορτάζουμε την ετήσια εκστρατεία 16 ημερών ακτιβισμού κατά της βίας που βασίζεται στο φύλο (25 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου), οι γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών ενώνονται με επιζώντες, ακτιβιστές, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, το σύστημα του ΟΗΕ και ανθρώπους από κάθε κοινωνικό επίπεδο, ρίχνουμε φως στην ανάγκη χρηματοδότησης, βασικών υπηρεσιών, πρόληψης και δεδομένων που διαμορφώνουν καλύτερα ενημερωμένες απαντήσεις.
Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι δουλειά όλων.
Τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 240 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών που αποτυπώνονται στο γράφημα / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εδώ είναι μόνο δέκα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
1. Ακούστε και πιστέψτε τους επιζώντες
Πιστέψτε τους επιζώντες
Όταν μια γυναίκα μοιράζεται την ιστορία της βίας, κάνει το πρώτο βήμα για να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης.
Είναι στο χέρι όλων μας να της δώσουμε τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να μιλήσει και να ακουστεί.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν συζητάμε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, η ηρεμία, τα ρούχα και η σεξουαλικότητα ενός θύματος είναι άσχετα.
Ο δράστης είναι ο μόνος λόγος επίθεσης και πρέπει να φέρει τη μόνη ευθύνη.
Οι επιζώντες της βίας μιλούν περισσότερο από ποτέ, και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να έχουν δικαιοσύνη.
Μην πείτε, "Γιατί δεν έφυγε;"
Πείτε: «Σας ακούμε. Σας πιστεύουμε. Είμαστε μαζί σας. "
2. Διδάξτε την επόμενη γενιά και μάθετε από αυτές
Τα παραδείγματα που δίνουμε για τη νεότερη γενιά διαμορφώνουν τον τρόπο που σκέφτονται για το φύλο, το σεβασμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ξεκινήστε συνομιλίες σχετικά με τους ρόλους των φύλων από νωρίς και αμφισβητήστε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που έχουν ανατεθεί σε άνδρες και γυναίκες.
Επισημάνετε τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν συνεχώς τα παιδιά, είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο δρόμο είτε στο σχολείο και ενημερώστε τα ότι είναι εντάξει να είναι διαφορετικοί.
Ενθαρρύνετε μια κουλτούρα αποδοχής.
Μιλήστε για συγκατάθεση, σωματική αυτονομία και λογοδοσία σε αγόρια και κορίτσια και επίσης ακούστε τι έχουν να πουν για την εμπειρία τους από τον κόσμο. Ενισχύοντας τους νέους υποστηρικτές με πληροφορίες και εκπαιδεύοντας τους για τα δικαιώματα των γυναικών, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
3. Πρόσκληση για απαντήσεις και υπηρεσίες κατάλληλες για συγκεκριμένο σκοπό
Υπηρεσίες για επιζώντες της βίας
Οι υπηρεσίες για τους επιζώντες είναι βασικές υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει ότι τα καταφύγια, οι ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, η παροχή συμβουλών και κάθε υποστήριξη για τους επιζώντες από βία που βασίζεται στο φύλο πρέπει να είναι διαθέσιμα για όσους έχουν ανάγκη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Κάθε χρόνο, η εκστρατεία των 16 ημερών του ακτιβισμού απαιτεί ενιαία, παγκόσμια δράση για τον τερματισμό κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τους εταίρους τους, απαιτούν τέσσερις κρίσιμες ενέργειες, οι οποίες συνοψίζονται στο θέμα της εκστρατείας για το 2020: ΤΑΜΕΙΟ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΣΥΛΛΟΓΗ.
4. Κατανοήστε τη συγκατάθεση
Φράσεις όπως «το ζητούσε» ή «τα αγόρια θα είναι αγόρια» προσπαθούν να θολώσουν τις γραμμές γύρω από τη σεξουαλική συναίνεση, να κατηγορήσουν τα θύματα και να δικαιολογήσουν τους δράστες από τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.
Ενώ αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις γραμμές μπορεί να έχουν ασαφή κατανόηση της συγκατάθεσης, ο ορισμός είναι ξεκάθαρος. Όσον αφορά τη συγκατάθεση, δεν υπάρχουν θολές γραμμές .
5. Μάθετε τα σημάδια της κακοποίησης και πώς μπορείτε να βοηθήσετε
Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης και όλες αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Εάν ανησυχείτε για έναν φίλο που μπορεί να βιώνει βία ή να αισθάνεται ανασφαλής γύρω από κάποιον, ελέγξτε αυτά τα σημάδια και μάθετε σχετικά με τους τρόπους για να τους βοηθήσετε να βρουν ασφάλεια και υποστήριξη.
6. Ξεκινήστε μια συνομιλία
Μιλάω ανοιχτά
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες.
Είναι διαπερατό, αλλά δεν είναι αναπόφευκτο, εκτός αν μείνουμε σιωπηλοί.
Δείξτε την αλληλεγγύη σας στους επιζώντες της βίας και ότι στέκεστε αρωγός στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών τοποθετώντας το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Instagram, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φίλτρο Γυναικών του ΟΗΕ για να διαδώσετε τη λέξη και να ενθαρρύνετε την κοινότητά σας να κάνει το ίδιο.
Χρησιμοποιήστε το #orangetheworld, # 16Days και #GenerationEquality για να ξεκινήσετε τη δική σας συζήτηση σχετικά με τη βία που βασίζεται στο φύλο ή μοιραστείτε μέρος του περιεχομένου από το πακέτο κοινωνικών μέσων .
7. Αντιμετωπίστε τον πολιτισμό βιασμών
Η κουλτούρα του βιασμού είναι το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει την ομαλοποίηση και δικαιολόγηση της σεξουαλικής βίας, τροφοδοτούμενη από τις επίμονες ανισότητες και συμπεριφορές ως προς το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η ονομασία είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση της κουλτούρας των βιασμών.
Κάθε μέρα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις μας για προκαταλήψεις που επιτρέπουν τη συνέχιση της κουλτούρας του βιασμού. Σκεφτείτε πώς ορίζετε την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα και πώς σας επηρεάζουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σας.
Από τις στάσεις που έχουμε σχετικά με την ταυτότητα του φύλου έως τις πολιτικές που υποστηρίζουμε στις κοινότητές μας, μπορούμε όλοι να δράσουμε για να αντισταθούμε στην κουλτούρα του βιασμού.
8. Χρηματοδότηση γυναικείων οργανώσεων
Δωρίστε σε τοπικούς οργανισμούς που ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ενισχύουν τις φωνές τους, υποστηρίζουν τους επιζώντες και προάγουν την αποδοχή όλων των φύλων ταυτότητες και σεξουαλικότητες.
Οι γυναίκες του ΟΗΕ συνεργάζονται με γυναικείες οργανώσεις παντού για να τερματίσουν τη βία κατά των γυναικών, να βοηθήσουν τους επιζώντες και να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και τα κορίτσια παντού.
9. Υπολογίστε ο ένας τον άλλον
Δεν είσαι μόνος
Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και σε δημόσιους χώρους.
Λάβετε μια στάση καλώντας το όταν το βλέπετε: η καταγραφή, τα ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια και τα σεξιστικά αστεία δεν είναι ποτέ εντάξει.
Δημιουργήστε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους, προκαλώντας τους συνομηλίκους σας να προβληματιστούν σχετικά με τη συμπεριφορά τους και να μιλήσουν όταν κάποιος ξεπεράσει το όριο, ή ζητώντας τη βοήθεια άλλων αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς.
Όπως πάντα, ακούστε τους επιζώντες και βεβαιωθείτε ότι έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
10. Γνωρίστε τα δεδομένα και ζητήστε περισσότερα από αυτά
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, πρέπει να κατανοήσουμε το ζήτημα.
Η σχετική συλλογή δεδομένων είναι το κλειδί για την εφαρμογή επιτυχημένων μέτρων πρόληψης και για τη σωστή υποστήριξη των επιζώντων.
Καθώς η βία με βάση το φύλο έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της COVID-19, τα κενά στη συλλογή δεδομένων που είναι ευαίσθητα στο φύλο έχουν γίνει πιο έντονα από ποτέ. Καλέστε την κυβέρνησή σας να επενδύσει στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη βία που βασίζεται στο φύλο.
Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν αύξηση των κλήσεων προς τις γραμμές βοήθειας ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες από το ξέσπασμα του COVID-19.
- 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους, συχνότερα από έναν οικείο σύντροφο
- 3 στις 5 γυναίκες σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή την οικογένειά τους
- Σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου έχουν απαγορεύσει την ενδοοικογενειακή βία
- Μόνο το 52% των γυναικών παντρεμένων λαμβάνουν ελεύθερα τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη
- Το 72% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια, και 4 στις 5 από αυτές τις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση
- Περίπου 15 εκατομμύρια έφηβες (ηλικίας 15 έως 19) παγκοσμίως έχουν βιώσει αναγκαστικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους
- 45% - 55% γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 15-49 έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες
- Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, ο ακρωτηριασμός για την πλειονότητα των κοριτσιών έγινε πριν από την ηλικία των 5 ετών
- 650 εκατομμύρα γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν σήμερα παντρεύτηκαν πριν από 18α γενέθλιά τους
- Σχεδόν 4 στα 10 κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18