Οι παράγοντες που θα κρίνουν την έστω και μερική άρση μέτρων κατά το lockdown πριν από τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση
Τις επιδημιολογικές εξελίξεις στο μέτωπο των κρουσμάτων από τον κορονοϊό παρακολουθούν στην κυβέρνηση και περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε και πώς θα ξεκινήσει, έστω και μερικώς, η άρση του lockdown, ενώ ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε ένα στίγμα για το πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα.
«Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον τρόπο που θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. «Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση του lockdown να ξεκινήσει πριν τις γιορτές. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, προβλέπει να ανοίξουν αρχικά πριν τις γιορτές τα δημοτικά σχολεία, να ακολουθήσει με όρους το λιανεμπόριο ενώ περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να ανοίξει η εστίαση. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι δεν θα ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Ωστόσο, έκκληση απευθύνουν στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες μέχρι τα Χριστούγεννα και να ανοίξουν από τον Ιανουάριο, καθώς τα κρούσματα από τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά. Αυτό ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Τα σχέδια για το λιανεμπόριο κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξετάζονται στην κυβέρνηση όλες οι παράμετροι, όπως το να γίνονται οι αγορές με όρους και περιορισμούς. Για παράδειγμα, εξετάζεται η λύση του click away (ή αλλιώς click and collect) δηλαδή να κάνουν οι καταναλωτές τις αγορές ηλεκτρονικά και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα οι ίδιοι από το κατάστημα σε ειδικό εξωτερικό χώρο και μόνο κατόπιν ραντεβού.
Τα μέτρα στήριξης της αγοράς, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, το κούρεμα των ενοικίων και η επιστρεπτέα προκαταβολή θα παρατείνονται όσο παρατείνεται το lockdown στην οικονομία.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν την άρση του lockdown
Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον κορονοϊό δεν υποχωρεί στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι έχουμε παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και κατά μέσο όρο πάνω από 85 θανάτους την ημέρα, όταν στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 307.000 θάνατοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα.
Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, όσο κι αν η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Το αισιόδοξο είναι ότι κατά την περασμένη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. «Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε», επισήμανε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας. Ο ίδια σημείωσε:
«Ακόμα και σήμερα, 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα. Πιθανολογείται ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό χάρτη σημαντικά».
Υπέρ παράτασης στο lockdown έως 21 Δεκεμβρίου
Νέα παράταση στην παράταση του lockdown λόγω των κρουσμάτων από τον κορονοϊό προτείνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, πέραν της 14ης Δεκεμβρίου όπως θέλουν τα μέχρι τώρα σενάρια, φτάνοντας στο παρά πέντε των Χριστουγέννων, στις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα από κορονοϊό. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων αφού έχει πέσει από το 19% στο 10%. Όμως, συνέχισε ο ίδιος, έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων: πάνω από 26.000, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».
Πηγή: Ethnos.gr