Επίκαιρα

Γιαννόπουλος: Διαδικτυακή ημερίδα για την κοινωνική ένταξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή των ΑμεΑ

Γιαννόπουλος: Διαδικτυακή ημερίδα για την κοινωνική ένταξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή των ΑμεΑ

Σημαντικές ανακοινώσεις και ενδιαφέρουσες απόψεις κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Κοινωνική Ένταξη και επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή των ΑμεΑ», που διοργανώθηκε και διεξήχθη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Είναι υποχρέωση όλων, η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης, μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά και από αλτρουισμό, με όλους τους πολίτες ενεργούς», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφερόμενος στον πολυεπίπεδο κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε καθημερινή βάση, καθώς η κοινωνία – όπως είπε - δεν λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους, και όχι μόνο δεν σέβεται το αυτονόητο δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής, αλλά δημιουργεί εμπόδια - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στην όποια προσπάθεια τους για κοινωνική ένταξη. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αναχρονιστικές αντιλήψεις, να αντιληφθούμε ότι δεν περισσεύει κανείς, ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι καθ’ αυτά και καθ’ όλα ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Εμείς οφείλουμε να επενδύσουμε στις ιδιαίτερες ικανότητές τους, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, ώστε να αυξηθεί η απόδοση και η συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνική ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, στην σύντομη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο περιλαμβάνει έξι πυλώνες, και οι δράσεις του στηρίζονται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, όπου το άτομο με αναπηρία βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαιωματικής αντίληψης, σχεδιασμού και υλοποίηση πολιτικών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» το οποίο αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξάρτητης διαβίωσης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους. Εξήγησε πάντως πως, η παροχή υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού, δεν θα υποκαταστήσει ή αντικαταστήσει το υφιστάμενο δίκτυο παροχών προς τα άτομα με αναπηρία. Κλείνοντας, σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία, όπως και κάθε κοινωνία, δεν έχει ανάγκη ευαισθητοποίησης, αλλά εκπαίδευσης στα θέματα της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνία.

imerida amea2

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνη Χαροκόπου για την ανεξάρτητη διαβίωση και την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών διαβίωσης, ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Π.Ε Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας Αγαθή Ρηγοπούλου αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, στην ανάγκη λήψης αποφάσεων από την πολιτεία που θα δώσουν οριστικές λύσεις καθώς επίσης στην χρησιμότητα της δημιουργίας υποστηρικτικών δομών για τα ΑμεΑ και στην επαρχία. Σύντομες αναφορές στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή των ΑμεΑ, από ιατρικής απόψεως, έκαναν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου – Ολυμπίας Χρήστος Γιαννικούλης και Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ενώ η Ψυχολόγος του ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν Ηλείας Αθηνά Δαββέτα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών ψυχοκοινωνικής φροντίδας και των Τηλ. Γραμμών ψυχολογικής στήριξης, κάτι που τώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

imerida amea3

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη στάθηκε στον ρόλο του σχολείου και στην θετική επίδραση της συμμετοχής των παιδιών στις δραστηριότητες του, στο πλαίσιο της ένταξής τους στην κοινωνία, ενώ η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας Πηνελόπη Σουδενιώτη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Π.Ε Ηλείας Ασημίνα Χαλικιά (σ.σ είχε και ρόλο συντονίστριας της ημερίδας), μίλησαν για το νόημα και τα ισχυρά μηνύματα της θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία, εν μέσω πανδημίας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, όπως μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη όλων μας για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την προάσπιση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής. Τις εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας χαιρέτισε μέσω της συντονίστριας και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, που λόγω τεχνικού προβλήματος δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει. Σημειώνεται πως, η σημερινή συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ήδη αναρτηθεί στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο Youtube.

Σημείωση: Το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης, θα είναι σύντομα διαθέσιμο, στην σελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece) στο Facebook.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup