Έντονος προβληματισμός για την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στη φυσική τάξη - Η κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση, μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων - Οι ειδικοί θα συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα
Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 14 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, την ώρα που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση. Όπως λένε, δεν βλέπουν το νόημα να ανοίξουν τα σχολεία, για να ξανακλείσουν σε δέκα ημέρες για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα σενάρια και οι προβληματισμοί
Βέβαια όπως έχουν δηλώσει οι ειδικοί το μείζον θέμα δεν είναι η διασπορά του ιού στα σχολεία, που δεν αποδείχθηκε υψηλή, αλλά η κινητικότητα των μεγαλύτερων μαθητών στην κοινότητα και η κινητικότητα γονέωv και παππούδων στο πήγαινε-έλα στα σχολεία των μικρότερων μαθητών.
«Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί»
Χωρίς να δεσμευτεί για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία απάντησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα, απάντησε πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».
«Το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς» λέει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενώ η ΟΛΜΕ ζητεί να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Χριστούγεννα. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μάλιστα, Θεόδωρος Τσούχλος, προτείνοντας να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές είπε να υπάρχει και η δυνατότητα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα.
«Είμαι διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, ο οποίος είπε ότι οι λόγοι της εισήγησης των ειδικών είναι καθαρά επιδημιολογικοί.
«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού» είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων το μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «Είναι αλήθεια ότι υπήρξε και από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η σοφή προσέγγιση, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μέχρι στιγμής» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.