Η γυναίκα - μητέρα μαχήτρια Νίκη Γιάνναρου με ένα κείμενό της μιλά για τα όσα συμβαίνουν στο ΤΕΙ Πύργου, το σημερινό Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την εμπειρία που έχει με την κόρη της να φοιτά στο τμήμα, για τις αγωνίες, γονέων, φοιτητών και όσων καθηγητών υπάρχουν.
Η κα Γιάνναρου μιλά για το πρόβλημα που αντιμετώπισε η κόρη της με την πρόσβαση στους χώρους του Τμήματος, λόγω κινητικών προβλημάτων, όπου χρειάστηκαν δύο χρόνια για να δοθεί μια ανθρώπινη λύση… Γιατί πριν ανέλαβαν καθηγητές το ρόλο του ανελκυστήρα για να ανέβει στους ορόφους του κτιρίου…
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η κα Γιάνναρου
Το 2017 η Χριστίνα μου έγινε φοιτήτρια του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ της πόλη μας. Στην φωτογραφία είναι η πρώτη της μέρα στην σχολή και το πρόσωπο της λάμπει από χαρά. άσο εκείνη την ημέρα και για δύο ολόκληρα χρόνια η Πρόεδρος του τμήματος μας κα Αναστασία Ζαφειροπούλου και εγώ κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να λειτουργήσει το ασανσέρ της σχολής, ώστε να κάνει η Χριστίνα μου τα μαθήματα που γίνονταν στους επάνω ορόφους. άσο την μια η Πρόεδρος έστελνε έγγραφα στους αρμοδίους, από την άλλη εγώ ήμουν σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Πρυτανεία του τότε ΤΕΙ και τον υφυπουργό Παιδείας για τον λόγο αυτό.Σε αυτά τα 2 χρόνια ο καθηγητής της κος Γιώργος Παναγιωτόπουλος ανέβαζε την κόρη μου και φοιτήτρια του στον επάνω όροφο, που ήταν η αίθουσα τον μαθημάτων του, στα χέρια με την βοήθεια άλλων καθηγητών για να μην χάσει τα μαθήματά της έκδηλο τον κίνδυνο ατυχήματος. ώσπου μια Τρίτη, στο δεύτερο έτος η Χριστίνα μου είχε εργαστήριο στον δεύτερο όροφο και εννοείται δεν μπορούσε να ανέβει…
Εκεί έβαλε τα κλάματα και εγώ υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Την ίδια στιγμή επικοινώνησα με τον κ Πρύτανη του ΤΕΙ και τον ενημέρωσα ότι αν και την επόμενη Τρίτη που η κόρη μου είχε εργαστήριο δεν λειτουργούσε το ασανσέρ εγώ θα απευθυνόμουν στον Εισαγγελέα και σε όλα τα κανάλια γιατί αυτό ήταν απάνθρωπο.Έτσι λειτούργησε το ασανσέρ και θεωρήσαμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην φοιτητική ζωή του παιδιού μου.
Φτάνοντας όμως στο σήμερα ...στα τέλη του 2020 και όχι πριν εκάτο χρόνια η κατάσταση που βιώνει η κόρη μου ,οι συμφοιτητές της και οι οικογένειες τους είναι πρωτόγνωρη και απαράδεκτη...
Τα παιδιά είναι σε μια απελπιστική κατάσταση γιατί χάνοντας το τρέχον εξάμηνο, χάνουν την πρακτική τους στο επόμενο, δεν μπορούν να αναλάβουν διπλωμάτη εργασία είναι παιδιά χρωστούν μόνο ένα μάθημα ή εργαστήρια προηγούμενων εξαμήνων...ακόμα και παιδιά επί πτυχίο.
Το Χειμερινό εξάμηνο άρχισε την 5η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την 15η Ιανουαρίου συμπληρώνοντας 13 διδακτικές εβδομάδες.Σήμερα βρισκόμαστε στην 10η εβδομάδα και οι φοιτητές του Ζ΄εξαμήνου στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ… η κατεύθυνση της Μουσειολογίας αυτοκαταργήθηκε για τον ίδιο λόγο...Στην κατεύθυνση των Τουριστικών διδάσκονται λιγότερα από τα μισά μαθήματα.Στο σύνολο τους διδάσκονται 13 από τα 34 μαθήματα σε όλες τις κατευθύνσεις
Οι σύλλογος φοιτητών ,τα παιδιά μεμονωμένα και όλοι οι γονείς έχουμε αποστείλλει άπειρα email και έχουμε κάνειαμέτρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες προς το Τμήμα ,την Κοσμητεία ,την Πρυτανεία αλλά και το Υπουργείο Παιδείας ώστε να πάρουμε μια σαφή απάντηση από τις αρχές Νοεμβρίου για το τι θα συμβεί εμ το εξάμηνο αυτό.
Το Τμήμα έχει ήδη από τις 16 Ιουλίου για τις ελλείψεις του αρμοδίως, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος έχει εκφράσει την αγωνία του με επιστολές που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Τμήμα δεν έχει ιδίους πόρους ώστε να προσλάβει προσωπικό.
Η Κοσμητεία δεν έχει κάτι να απαντήσει..
Η Πρυτανική αρχή απαντά ότι από την στιγμή που δεν έχει πιστώσεις καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό...
Το γραφείο της κ Υπουργού δεν υπογράφει ούτε καν τις 2 θέσεις ΕΔΙΠ από το καλοκαίρι ,οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες.
Οι Γενικοί Γραμματείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης απαντούν, ο ένας ότι είναι απόφαση της Υπουργού να δώσει έκτακτες πιστώσεις και ο άλλος λυπάται αλλά δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας του.
Το γραφείο του κ. Υφύπουργού είναι γνώστης του θέματος αλλά επί της ουσίας καμία εξέλιξη που να αφορά το πρώην τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ υπάρχει.
Προχθές δόθηκαν επιπλέον 16 εκατομμύρια στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, απο τα οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 1.276.800 αλλά όπως μου εξήγησε σήμερα ο κ Πρύτανης από αυτά δεν μπορεί να προσλάβει διδακτικό προσωπικό αφού είναι για λειτουργικά έξοδα.
Από τις πιστώσεις που δόθηκαν τον Οκτώβριο το 1.8 δόθηκε στο τμήμα του Πύργου ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ.
Στο Τμήμα υπάρχουν μόνο 2 μέλη ΔΕΠ μόνιμο προσωπικό δηλαδή από το περασμένο έτος, παρόλα αυτα τα μαθήματα και οι εξεταστικές των παιδιών πραγματοποιήθηκαν άψογα.
Εμείς και τα παιδιά μας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ...Δεν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη και δεν μας αφορά άλλωστε, δεν είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε αυτό.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ,ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ” καταλήγει η κα Γιάνναρου…