Ο κορωνοϊός εκτόξευσε την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Εγκλωβισμένες όχι μόνο στο σπίτι αλλά και σε καταστάσεις που ενώ θέλουν, νιώθουν πως δεν μπορούν να σταματήσουν, ζουν χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας. Η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, η πρώτη αλλά και η δεύτερη καραντίνα τις απομόνωσε σε ήδη βίαια ή ασφυκτικά περιβάλλοντα και ανέδειξε τη βία σε μια άκρως ανησυχητικά εντεινόμενη συμπεριφορά. Το εν λόγω φαινόμενο, που παρουσίασε ραγδαία αύξηση το τελευταίο διάστημα, πήρε διαστάσεις που επιτακτικά επιβάλλουν τη δημιουργία αυστηρού πλέγματος δράσεων για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων αλλά και την τιμωρία των δραστών.
«Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που οφείλεται ξεκάθαρα στη στερεοτυπική αντίληψη περί της κατωτερότητας του φύλου των γυναικών. Είναι η έκφανση μιας παγιωμένης επί αιώνες νοοτροπίας, κυρίαρχης και στη χώρα μας, που για να αποτιναχθεί απαιτείται η συστράτευση κάθε δύναμης, με επικεφαλής τη δύναμη της παιδείας και ακόλουθους την δύναμη της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και, φυσικά, του πολιτισμού» επισημαίνει η 1η Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών που έδωσε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και είναι αφιερωμένη στη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τη χρονική περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020, συνολικά 4.872 γυναίκες βρήκαν το κουράγιο και ζήτησαν υποστήριξη.
Από τις καταγγελίες αυτές, οι 1.875, δηλαδή το 38,50%, ήταν στην Αττική, οι 338 (7%) στη Θεσσαλονίκη και οι 273 (5,6%) στην Κρήτη.
Στη χώρα μας το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%.
Πηγή: ΝewsBeast.gr - TheBest.gr