Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 10:35

30 χρόνια από τη δολοφονία Τεμπονέρα: Συγκέντρωση και διαδικτυακή εκδήλωση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα και η μνήμη του θα τιμηθεί φέτος με συγκέντρωση, αλλά και διαδικτυακή εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα θα γίνει συγκέντρωση με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού, την οποία διοργανώνει το ΕΑΜ με τη συμμετοχή κι άλλων φορέων, όπως η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Αντίστοιχα, η «Ενωτική Κίνηση» Δυτικής Ελλάδος καλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στον σύνδεσμο

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας:Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!

Στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή τη συγκέντρωση του Σαββάτου για τα 30 χρονια από τη δολοφονία του καθηγητή αναφέρεται:

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που βρέθηκε στο πλευρό των μαθητών στην Πάτρα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κοντογιαννόπουλου.

Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων του 1990-91 παρά την κρατική και παρακρατική βία και τρομοκρατία οδήγηση την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κων. Μητσοτάκη σε απομάκρυνση του τότε υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου και του αντιεκπαιδευτικού του νόμου. Η νεολαιίστικη εκείνη εξέγερση γέμισε με ελπίδα και αυτοπεποίθηση ένα λαό που δεχόταν την επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κεφαλαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Δεν σβήνει με τίποτα η ηθική και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, στέλεχος της οποίας ήταν ο αυτουργός της δολοφονίας Γιάννης Καλαμπόκας, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας τότε, όπως και τα άλλα μέλη της δολοφονικής συμμορίας. Η ΝΔ και τα στελέχη της τον υπερασπίστηκαν αμετανόητα, ενώ καθόλου τυχαία ο δικηγόρος του δολοφόνου Μ. Αρβανίτης έγινε βουλευτής της φασιστικής εγκληματικής οργανωσης Χρυσής Αυγής.

Ο Ν. Τεμπονέρας, οι αγώνες και η θυσία του έγιναν σημείο αναφοράς για γενιές αγωνιστών του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Το παράδειγμα του κομμουνιστή εκπαιδευτικού εμπνέει τους αγώνες του σήμερα σε μια συγκυρία διπλής υγεονομικής και οικονομικής κρίσης, που η κυβέρνηση εφαρμόζει την συνολική πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων αστικών επιτελείων ώστε αξιοποιώντας την πανδημία να προχωρήσει σε μια σαρωτική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Όπως και τότε έτσι και σήμερα έχει στο στόχαστρο τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς απέναντι στις οποίες επιτίθεται λυσσαλέα.

Απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» και την καταστολή στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων η απάντηση που πρέπει να δώσει η μαχόμενη αριστερά δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από έναν σύγχρονο πολιτικό μαχητικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης, υψώνοντας τοίχο απέναντι στην κυβέρνηση με την πάλη μας για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, την υγεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες!

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, υγεία, ειρήνη, ελευθερίες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση τιμής στο Ν. Τεμπονέρα και αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ- κεφάλαιο που διοργανώνουν μαζικοί φορείς το Σάββατο 9 Γενάρη, 6.00 μ.μ, στην Πάτρα, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα», στην πλατεια Βουδ, με όλα με μέσα ατομικής προστασίας.

Πηγή: ΤheBest.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 10:37

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο καυτά ερωτήματα για την διαδικασία εκλογής προέδρου - «Γρίφος» οι υποψηφιότητες
    ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο καυτά ερωτήματα για την διαδικασία εκλογής προέδρου - «Γρίφος» οι υποψηφιότητες

    Με δύο κομβικά ερωτήματα πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο: Πόσοι και ποιοι θα είναι τελικώς οι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος και εάν θα οριστικοποιηθούν από το αρμόδιο όργανο οι ημερομηνίες αναφορικά με τις συλλογικές κομματικές διεργασίες. Με λίγα λόγια ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία και πότε.

    Ποιοι και πότε θα διεκδικήσουν την προεδρία

    Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας που ακολουθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος μαζί με σχετική ιδεολογική πλατφόρμα η Έφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει στην σχετική απόφαση με την ενθάρρυνση αρκετών στελεχών και την υπόσχεση στήριξης εφόσον χρειαστεί των μελών της “Ομπρέλας”. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εσωκομματική τάση “Ομπρέλα” δεν επιμένει στην κάθοδο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ακόμη δείχνει πως το σκέφτεται απέχοντας εξίσου από το “ναι” και το “όχι”. Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων το βράδυ της Πέμπτης υποσχέθηκε ότι “όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ την επόμενη μέρα και θα παλεύει”.

    Πάντως, οι πληροφορίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένουν ότι στην περίπτωση που δεν είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ένας από τους δύο υποψηφίους που θα περάσουν σε πιθανό δεύτερο γύρο, τότε εφόσον έχει προκριθεί η Έφη Αχτσιόγλου ο ίδιος και η Ομπρέλα θα στηρίξουν την υποψηφιότητά της.

    Αν αυτήν την ώρα υπάρχει κάτι σαφές ως προς τις υποψηφιότητες αυτό αφορά την κάθοδο του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Κατά τις πληροφορίες έχει κάνει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με στελέχη που θα επιθυμούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του και από τους “προεδρικούς”, και από τους πασοκογενείς και γενικότερα από την Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου ο ίδιος να την καταθέσει με επίσημο και θεσμικό τρόπο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με κείμενο-διακήρυξη για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την απεύθυνσή του στο χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Στην ομιλία του επί των προγραμματικών ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα είναι εδώ για την υπεράσπιση της κοινωνίας, για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της ειρήνης στην περιοχή”.

    Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άλλες υποψηφιότητες. Ο Αλέξης Χαρίτσης πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, ο Παύλος Πολάκης δεν έχει επανέλθει στο θέμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας μάλλον έχει αποσύρει το όποιο ενδιαφέρον του και η Ρένα Δούρου δεν έχει μιλήσει ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα της ηγεσίας.

    Αυτό που απομένει να φανεί στην Κεντρική Επιτροπή είναι ποιοι θα καταθέσουν την υποψηφιότητά τους και εάν θα επιβεβαιωθεί ο “οδικός χάρτης” που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία.

    Νέα σενάρια για μετάθεση της εκλογής προέδρου

    Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που αποκτούν μεγαλύτερο εσωκομματικό έδαφος για την μετάθεση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου (3 και 10 Σεπτεμβρίου) καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου. Εάν προκρινόταν μία τέτοια πρόταση -η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί- τότε η εκλογή Προέδρου θα μετατεθεί για την περίοδο μετά το έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου και θα ικανοποιήσει ένα τμήμα στελεχών που θέλουν επιμόνως να προηγηθεί προγραμματική συζήτηση και απολογισμό. Όμως είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσει και πολλά στελέχη τα οποία συμφώνησαν στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία και όχι σε πιο σύντομες χρονικά διαδικασίες θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις. Το τί θα συμβεί στο τέλος συνιστά απόφαση αποκλειστικά της Κεντρικής Επιτροπής, των συσχετισμών της, αλλά και των προσωπικών αποφάσεων στελεχών που δεν συντάσσονται αναγκαστικά πίσω από τις αποφάσεις των τάσεών τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ειρηνική πορεία: Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα
    Ειρηνική πορεία: Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

    Εκδήλωση στο μνημείο του στο σχολικό συγκρότημα Βουδ

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η πορεία εκατοντάδων Πατρινών που τίμησαν την 31η επέτειο από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα Βουδ που έκτοτε φέρει το όνομα του.

    Στην πορεία, που έγινε σε ...δύο δόσεις, μετείχαν περισσότερα από 500 άτομα και δεν συνέβη το παραμικρό παρατρτάγουδο.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε μπροστά από το μνημείο του (Ασημάκη Φωτήλα και Βύρωνος / Νίκου Τεμπονέρα) και μέσω Υψηλών Αλωνίων και Γούναρη, συνέχισε στην οδό Κορίνθου όπου και κατέληξε στο Παράρτημα.

    Δείτε φωτό και βίντεο

    Πηγή: TheBest.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch