Επίκαιρα

Φιγαλεία: Αντιδράσεις για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή

Φιγαλεία: Αντιδράσεις για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή

Του Γιώργου Κατσάμπουλα

Την πλήρη αντίθεση τους, όσο αφορά την πρόθεση δημιουργίας αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως, από την εταιρία “Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρία”, εξέφρασαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κρυονερίου, Νέας Φιγαλείας, Περιβολίων, Πετραλώνων, Στομίου και Φιγαλείας.

Ειδικότερα, η Αιολική Θεοδώρων Α.Ε. κατέθεσε αίτημα στην Ρ.Α.Ε για την τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών, ύψους 185 μ. και ισχύος 5.8 MW στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γόρτυνας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης και Φιγαλείας.

Μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση είναι ικανή να επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς, προκαλώντας δυσμενείς και μόνιμες συνέπειες, ανοίγοντας ορατές πληγές στην οικονομία, το περιβάλλον και στον πολιτισμό του τόπου μας. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με την σειρά.

Η κτηνοτροφία, για μια ορεινή περιοχή όπως η Δ.Ε της Νέας Φιγαλέιας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες.

anemog 2

Ο κ. Νίκος Κουτσόπουλος, πρόεδρος κοινότητας Νέας Φιγαλείας, εξηγεί ότι “ Η κτηνοτροφία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή μας. Με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων θα δεσμευθεί για την εγκατάσταση και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας τους. Ανατρέχοντας στον χάρτη των σημείων εγκατάστασης, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες του 60%, τουλάχιστον, των παραγωγών θα αποκλειστούν, με τους κτηνοτρόφους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους”.

Στο όνομα της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, καθώς και η απλοποίηση στο αδειοδοτικό πλαίσιο ( Νομοσχέδιο επιτάχυνσης των ΑΠΕ 2009), έδωσε τα απαραίτητα ελαφρυντικά, που είχαν ως αποτέλεσμα στην διευκόλυνση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, που όμως επηρεάζουν αρνητικά ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του τόπου μας.

Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών διακυβεύει το ποιοτικό επίπεδο ζωής των ντόπιων κατοίκων. Μια περιοχή όπως η Δ.Ε. Φιγαλείας, με μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, και με την απόσταση από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες να είναι μικρή, τα μειονεκτήματα διογκώνονται εκθετικά.

“ Πλήθος επιστημονικών μελετών, που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, συσχετίζουν την λειτουργία ανεμογεννητριών με αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες των περιοχών εγκατάστασης, στις οποίες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, η οπτική και ηχητική όχληση που προκαλούν τέτοιες γιγάντιες εγκαταστάσεις στους κατοίκους των γειτονικών οικισμών, είναι αδιαμφισβήτητη”, επισημαίνει ο κ. Κουτσόπουλος.

Εάν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή, θα γίνει μάρτυρας ενός αγνού παρθένου ελληνικού τοπίου. Το φυσικό κάλος, με τα δάση, την μεσογειακή βλάστηση και την γεωλογία του, αποτελεί την ταυτότητα του τόπου μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας. Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, θα μετατρέψει τα βουνά σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο, στην βιοποικιλότητα του χώρου και στον τουρισμό.

anemog 6

Ο κ. Χαράλαμπος Καππής, πρόεδρος κοινότητας Πετραλώνων, δήλωσε ότι “ Είμαστε αρνητικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθώς αλλοιώνουν δραματικά την αισθητική της περιοχής μας. Οι βιοποικιλότητα του τόπου μας και το δασικό περιβάλλον, που φιλοξενεί την χλωρίδα και την πανίδα, θα υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις και θα καταστεί προϊόν εκμετάλλευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες που παρεμβαίνουν στο περιβάλλον, αλλά και το δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, οι υποσταθμοί και οι δρόμοι πρόσβασης”.

Οι κάτοικοι Πετραλώνων, ένα χωριό το οποίο αποτελείται κύριος από ηλικιωμένους, δηλώνουν την δυσαρέσκεια τους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή τους και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση που αφορά τα μειονεκτήματα και τα θετικά ενός τέτοιου έργου.

anemog 4

Ο κ. Δημήτρης Βηλαράς, κάτοικος της περιοχής, εκφράζει την δυσαρέσκεια του. “Οι κάτοικοι τις περιοχής δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το ζήτημα. Η ανακοίνωση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, έγινε περίπου πριν από μια εβδομάδα. Οι περισσότεροι όμως δεν το γνωρίζουν και δεν μπορούν να ξέρουν τα μειονεκτήματα που θα έχει για το τόπο μας. Γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο έργο, το οποίο θα έχει πολλές συνέπειες στην περιοχή μας και θα αλλάξει το τοπίο μόνιμα και εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο. Τα βουνά μας είναι γεμάτα βοσκούς, οι οποίοι ζημιώνονται άμεσα. Που θα βγάλουν τα ζώα τους να τα βοσκήσουν; αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν αποζημιώσεις; Επίσης, εδώ στα Πετράλωνα, οι ανεμογεννήτριες, θα περάσουν γύρω μας, με αποτέλεσμα εμείς να είμαστε στην μέση και να δεχόμαστε όλη αυτή την όχληση. Αμέσως, η ποιότητα ζωής χάνει την αξία που είχε προηγουμένως. Τέλος, τα οφέλη για τους δημότες δεν είναι αρκετά. Δεν θα έχουμε τσάμπα ρεύμα, ούτε θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας”.

Περιοχές όπως η Αρχαία Φιγαλεία, το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδα, που προστατεύονται και από το δίκτυο NATURA, αποτελούν περιοχές απείρου φυσικού κάλλους, οι οποίες όμως τώρα απειλούνται με βίαιες παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο. Η αξία της υπαίθρου βασίζεται κυρίως στο αδιατάρακτα φυσικά τοπία, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ανθρώπινη παρέμβαση. Ο τουρισμός της περιοχής στηρίζεται σε αυτή την ειρηνική σχέση, η οποία τώρα διαταράσσεται. Εξαιτίας λοιπόν, την ηχητικής και της οπτικής όχλησης, πολλοί μπορεί να πάψουν να επισκέπτονται την περιοχή, ζημιώνοντας άμεσα ο τουρισμός.

Τέλος, η περιοχή περιλαμβάνει μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικά μνημεία, όπως μεταξύ άλλων, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και το Λύκαιον Όρος. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στον χαρακτήρα της περιοχής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κουβαλά.

anemog 3

Ο κ. Νίκος Παπαγιώργος, αρχαιοφύλακας της αρχαίας ορεινής επαρχίας Ολυμπίας, τόνισε ότι “Είμαι οικολόγος και είμαι υπέρ της εύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, οι οποίες θα περνάνε από την περιοχή του Επικούρειου Απόλλωνα και του Λυκαίου Όρους, είμαι κάθετα αντίθετος. Αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ο Επικούρειος Απόλλωνας βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το Λύκαιο Όρος είναι το ιερό βουνό των Αρκάδων, όπου κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον Δία. Επενδύσεις που παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο σε ΄τέτοια μνημειώδη έργα και ιστορικές περιοχές, δεν είναι αποδεκτές”.

Η κάμερα του ilialive.gr, βρέθηκε στην περιοχή που δεσπόζει το μουσείο του Επικούρειο Απόλλωνα και εκεί συνάντησε τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας.

anemog 5

“Είναι απαράδεκτο σε τέτοιου είδους αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία προστατεύονται από την UNESCO, απέναντι από το ιερό βουνό των Αρκάδων, το Λύκαιο Όρος, και τις πηγές της Νέδα, να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε περιβαλλοντολογικά ανοσιουργήματα. Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είμαστε όμως κατά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών απέναντι από το Παρθενώνα της Πελοποννήσου, τον Επικούρειο Απόλλωνα. Απέναντι ακριβώς από τον Ναό, στα περίπου τρία χιλιόμετρα, βρίσκεται ένα αγροτόσπιτο. Σε αυτό το αγροτόσπιτο λοιπόν, επειδή ακριβώς βρίσκεται σε ευθεία γραμμή από το Ναό, αν επιχειρήσεις να αφαιρέσεις ένα κεραμίδι απαγορεύεται. Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα κεραμίδι, θα αφήσουμε ένα μεγαθήριο 185 μέτρα ύψος να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής;”

Το ζήτημα για την δημιουργία αιολικού πάρκου και την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών, έχει θορυβήσει την Δ.Ε. Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως. Τα μειονεκτήματα και οι συνέπειες είναι πολλές και δυσμενείς, με τους προέδρους των κοινοτήτων να εκφράζουν έντονα την δυσαρέσκεια τους.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων, ύστερα από κοινό ψήφισμα, κάλεσαν τον Δήμο Ζαχάρως, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και τους βουλευτές του Νομού, ώστε να προβούν στον σχεδιασμό και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου.

anemog 7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup