Στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων βρέθηκαν τα παραποτάμια χωριά του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Υπήρξαν περιπτώσεις όπως στα Καλυβάκια και το Πλουτοχώρι που οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν όταν υπερχείλισαν τα τοπικά ρέματα. Παρά τους καθαρισμούς που είχαν γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, υπήρξαν σημεία όπου τα φερτά υλικά έφραξαν τη ροή του νερού και δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε περίπτωσεις όπως το Πλουτοχώρι, τα μηχανήματα που καθάριζαν μέσα στη νύχτα απομάκρυναν ακόμα και ολόκληρα δέντρα που είχαν παρασύρει τα ορμητικά νερά… Πέρα από τις ζημιές και τα προβλήματα σε υποδομές, βαρύ ήταν το χτύπημα και στις καλλιέργειες πορτοκαλιού στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr σημείωσε πως “… το ρέμα φούσκωσε, πάλι έχουμε ζημιές στα περιβόλια, τα πορτοκάλια ακόμα δεν έχουν κοπεί, πιθανότατα να έχουν πάθει ζημιά και τα μοτέρ γιατί η στάθμη ανέβηκε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές στα σπίτια μας”.
Κάτοικος της περιοχής ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι “… έχω κληρονομήσει αυτό το κτήμα από τον πατέρα μου και δυστυχώς κάθε χρόνο χάνουμε την παραγωγή διότι υπάρχει αυτό το χάλι, που πλημμυρίζουμε. Ο πατέρας μου είχε φτιάξει έναν αγωγό μόνος του μαζί με τον Κώστα τον Αναστασόπουλο γεροντάκι κι αυτός τώρα και δυστυχώς ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια κατάφερα να το ανοίξουν αυτό και έχουμε κάθε χρόνο αυτήν την πλημμύρα. Τα κλαδιά έφραξαν το γεφυράκι που υπάρχει εκεί, πέρασε το νερό από πάνω και δυστυχώς έπνιξε και άλλες καλλιέργειες δεξιά και αριστερά του κάμπου, με αποτέλεσμα να καταλήξουν όλα τα νερά εδώ. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που πλημμυρίζουμε και έχει και συνέχεια... Δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε προκειμένου να ανοίξουν έναν μεγαλύτερο αγωγό σε βάθος για να φεύγουν τα νερά”
Ο πρόεδρος του Πλουτοχωρίου πρόεδρος Μιχάλης Πυρλής αναφερόμενος στα όσα προκάλεσε η κακοκαιρία προχθές τόνισε ότι “… από ότι βλέπετε τα φαινόμενα δεν παίζουν, η φύση εκδικείται. Αυτά που κάποτε τα έλεγαν ρε ματάκια έχουνε γίνει ποτάμια τα οποία οι υπηρεσίες δεν τα προστατεύουν και δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Τα παραχώνουν, τα παραχώνουν οι γείτονες, τσακωνόμαστε και στο τέλος έφραξαν τα ποτάμια. Η κεντρική είσοδος του χωριού έχει πάλι πρόβλημα όπως και στο άλλο το γεφύρι. Οι αγροτικοί δρόμοι επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, όλη νύχτα είχαμε ισχυρά φαινόμενα”
Ο Δημήτρης Κοτρέτσος από το Πλουτοχώρι αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργολάβων που θα έκαναν παρέμβαση στο ρέμα της περιοχής και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο ίδιος στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, όσα περίμενε να γίνουν και δεν έγιναν. “Χθες το βράδυ είχε πολύ μεγάλη κακοκαιρία, η οποία αν συνέχιζε θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα έμπαινε το νερό μέσα στο χωριό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον τίποτα…” είπε ζητώντας από τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοτρέτσος από την πλευρά του δήλωσε ότι “… το ευτύχημα για το Πλουτοχώρι αυτή τη στιγμή, είναι ότι η περιφέρεια καθάρισε το ποταμάκι αυτό διότι το νερό χθες το βράδυ θα ήταν όχι απλά στην άκρη του χωριού αλλά μέσα σε όλα τα σπίτια. Αυτή την στιγμή προέχει ο καθαρισμός στις λάσπες του παραποτάμιου δρόμου στο ύψος του κάμπου, που είναι επικίνδυνο να σκοτωθεί κάποιος και εδώ οι παράκτιες περιοχές στην Γκόβιτσα και στο Πλουτοχώρι. Στο σημείο αυτό η πρόσβαση είναι αδύνατη, οπότε οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν κανέναν τρόπο να μεταφέρουν το γάλα τους. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το συντομότερο να αποκατασταθούν όλα. Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνονται το καλοκαίρι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”.
Ο αγρότης Ευστάθιος Γαλανόπουλος από την πλευρά του ανέφερε πως “… το πρόβλημα εδώ με τη βροχή είναι τεράστιο, εγώ δεν μπορώ να περάσω να πάω στο εξοχικό μου, και έτσι και ξανά βρέξει θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο δρόμος έχει κοπεί, δεν θα μπορώ να πάω στα ζώα μου. Και αν δεν πάω στα ζώα μου, δεν θα έχω εισόδημα για το σπίτι μου. Πρέπει να έρθει ο Δήμος, να ενδιαφερθεί κοινότητα, να φτιάξουμε το δρόμο. Το νερό ήταν πάρα πολύ χθες. Εδώ ήταν κανονικό ποτάμι πέρασα με μισό μέτρο νερό. Έρχονται όλα τα νερά της βροχής από τα βουνά, δεν έχουμε αυλάκι και πέφτουν εδώ στον κοινοτικό δρόμο, φρακάρουν και έκοψαν τον δρόμο. Αυτό γίνεται κάθε φορά που βρέχει, ο δρόμος γίνεται ποτάμι”.
Δείτε φωτογραφίες:
[widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]