Τι ισχύει για τις «κίτρινες» και τι για τις «κόκκινες» περιοχές - Όλα τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου - Επιστρέφουν τη Δευτέρα στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων
Παράλληλα, «ανά πάσα στιγμή εάν αυτή η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το καλύτερο ελπίζουμε, ή προς το χειρότερο, αυτές οι αποφάσεις όλες θα επαναξιολογούνται» προειδοποίησε, ανακοινώνοντας χθες τα νέα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αποσαφηνίζοντας πως «κύριό μας μέλημα είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το λεγόμενο τρίτο κύμα, να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας και να διασώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας».
Δύο ταχύτητες
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «χρυσή τομή», ώστε να μην «νεκρώσει» ξανά η αγορά, επιλέγοντας την κίνηση των εμπορικών επιχειρήσεων σε δύο ταχύτητες:
·click inside για τις «κίτρινες» περιοχές, δηλαδή τις περιοχές με το λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο
· click away για τις «κόκκινες» περιοχές , στις οποίες ανήκει από σήμερα και η Αττική, με εξαίρεση τις αγορές με ραντεβού στα είδη ένδυσης, υπόδησης και στα κοσμήματα.
Αφετηρία, ωστόσο, για την επικαιροποίηση των κανόνων λειτουργίας του λιανεμπορίου αποτέλεσε τόσο η συνολική εικόνα της επικράτειας, η οποία εμφανίζει «μία μικρή επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου» τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα, όσο και η σημαντική άνοδος του ιικού φορτίου σε κατά τόπους περιοχές, τις «κόκκινες» περιοχές, προδιαγράφοντας δυσοίωνες καταστάσεις για το σύστημα υγείας.
Ειδικά για το lockdown της Αττικής, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε χθες πως «ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα Τομέα ή σε ένα Δήμο της Αττικής», μειώνοντας τις δυνατότητες ελιγμών από μέρους των λοιμωξιολόγων ή εφαρμογής πρωτοκόλλων τοπικής ή περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας. Σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Αττικής στις «κόκκινες» περιοχές διαδραμάτισε και μια «αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική όπου σήμερα έχουμε κατάληψη των 43% των απλών κλινών Covid και 61% των κλινών ΜΕΘ-Covid για την Αττική».
Τα δεδομένα αυτά, επιδημιολογικά και κοινωνικά, είχαν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική από σήμερα και για επτά ημέρες, με τους ειδικούς να επανέρχονται την επόμενη Παρασκευή, επαναξιολογώντας την κατάσταση. «Πηγαίνουμε βήμα βήμα. Κάθε εβδομάδα αξιολογούνται τα στοιχεία» ανέφερε χθες η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά, η κ. Πελώνη τόνισε πως «παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά», διευκρινίζοντας, ωστόσο πως «η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα».
Για το λόγο αυτό η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιφέρεια Αττικής θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές του χάρτη, που θα τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Με φειδώ και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας εκκινεί τη Δευτέρα η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα Γυμνάσια τα Λύκεια στις «κίτρινες» περιοχές (επιτήρησης), ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές (αυξημένου κινδύνου).
Επιπλέον, από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε εφαρμογή τα εξής οριζόντια μέτρα σε όλη την Επικράτεια:
· Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
·24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους
·Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
·Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
·Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
· Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
·Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
·Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
·Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League
Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης:
· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
· Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια)
· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
· Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
·Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021
Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου:
· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
· Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
· Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
· Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
· Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από σήμερα στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:
· Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
· ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
· οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
· ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
· ο δήμος Χαλκιδέων και
· ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
· ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,
· ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
·ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας,
· η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και
· η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Διάχυτη ανησυχία
Παρά το ισχυρό πέπλο προστασίας πάνω από την Αττική και τις υπόλοιπες «κόκκινες περιοχές», ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της επιδημίας το αμέσως επόμενο διάστημα εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός κι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα», με τον ίδιο να καταλήγει πως «αν ξεφύγει η κατάσταση, όπως στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω, είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα».