Με μαθήματα στις αργίες και στις διακοπές θα καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία .Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των ωρών εντάχτηκε στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στη Βουλή και αφορά σε θέματα των ΑΕΙ.
Η διάταξη (άρθρο 36), που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ορίζει ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21, λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη διδακτέας ύλης και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της τροποποίησης και ρύθμισης (σ.σ. με υπουργική απόφαση):των αργιών, διακοπών, και εορταστικών εκδηλώσεων. Επίσης ρυθμίσεις θα γίνουν για τις απουσίες τον χαρακτηρισμό φοίτησης καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εγγραφών προνηπίων, νηπίων και μαθητών Α τάξης Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των διαδικασιών και προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους, αλλά και κάθε συναφούς με τα ανωτέρω θέματα που αφορούν στους κατ΄ ιδίαν και τους κατ΄ οίκον διδαχθέντες μαθητές.
Επίσης ρυθμίσεις θα γίνουν για τη φοίτηση, αξιολόγηση, προαγωγή και της απόλυση μαθητών καθώς και την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πώς ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου
Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Όπως τόνισε, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. «Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3 %, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία». Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ'αποστάσεως.
Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε: «Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αυτό κινείται σε δύο άξονες: την εισαγωγή και την αναβάθμιση. «Ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε τους φοιτητές και του συμφοιτητές τους. Θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο φοίτησης. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών και το πτυχία». Αναφορικά με το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, σημείωσε ότι θα υπάρχει σε κάποιες σχολές και όχι σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Πηγή: Ethnos.gr