Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 07:33

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί - Όλες οι αλλαγές στα ΑΕΙ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για κατάργηση αιωνίων φοιτητών / βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ - Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Βασική αλλαγή της μεταρρύθμισης που φέρνει το νομοσχέδιο αφορά στην θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.
Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται, «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον Πρύτανη με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών και την προστασία των υποδομών και εξοπλισμού του ΑΕΙ από κάθε είδους κινδύνους.

Θα συσταθεί «Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας ΑΕΙ»: με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας Τεχνικός Ασφάλειας.

Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια άμεσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμάται. Σε περίπτωση τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόσουν το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογούνται αρνητικά στο θέμα της τακτικής επιχορήγησής τους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή αστυνομία

Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.

Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Κατάργηση «αιωνίων» φοιτητών
Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής: σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ). Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής: έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες) καθώς και οριστική διαγραφή.
Στα Πειθαρχικά παραπτώματα περιλαμβάνονται η αντιγραφή, η λογοκλοπή και η ηχορύπανση. Σε ότι αφορά στα πειθαρχικά παραπτώματα και σύμφωνα με το άρθρο 23 το πειθαρχικό παράπτωμα τελείται με εκ προθέσεως πράξη του φοιτητή η οποία μπορεί να του καταλογιστεί. Το πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και από αμέλεια, εφόσον αυτό ορίζεται ειδικά. Το παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνση του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:
Παραβίαση αδιάβλητου εξετάσεων
Η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας.
Η καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος , κινητής ή ακίνητης που χρησιμοποιείται από το Ιδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής , ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του , καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του
Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος , χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων
Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής
Η υπαίτια με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης και τη ηχορύπανσης
Η χρήση απαγορευμένων ουσιών που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α’74), εντός του Ιδρύματος ,και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών
Η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα .

Ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)
Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Δύο Μηχανογραφικά
Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στόχος είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε Τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν. Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύσουν από το 2022.Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι «οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 09:06

Σχετικά Άρθρα

  • Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε
    Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε

    Δείτε βίντεο - Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε

    Προσωπικά ζήτησε συγγνώμη ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιαπωνία στον 88χρονο Iwao Hakamada, ο οποίος πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή ως θανατοποινίτης για έγκλημα που αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν διέπραξε.
    Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, αστυνομία και εισαγγελία παραποίησαν και «φύτεψαν» στοιχεία εναντίον του πρώην πυγμάχου τον οποίο υποχρεώσαν να ομολογήσει με χρήση βίας.
    «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια» είπε ο ανώτατος αξιωματικός στον 88χρονο κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του Hakamada.
    «Λυπούμαστε τρομερά»

    Ο κ. Hakamada, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που βρέθηκε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είπε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία... Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

    Η 91χρονη αδελφή του Hakamada, Hideko Hakamada, η οποία ήταν στο πλευρό του αδελφού της στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.

    Όπως είπε στους δημοσιογράφους, δεν είχε νόημα να κάνουν παράπονα μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο εν λόγω αξιωματικός «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του».

    Ο Hakamada καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του σε εταιρεία παραγωγής πάστας φασολιών, της σύζυγού του και δύο εκ των παιδιών τους.

    Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • Μεσολόγγι: Έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα της αστυνομίας έξω από την…πόρτα της
    Μεσολόγγι: Έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα της αστυνομίας έξω από την…πόρτα της

    Σε εγρήγορση είναι οι αστυνομικές αρχές του Μεσολογγίου από τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Ερευνούν σοβαρό περιστατικό που συνέβη έξω… από την πόρτα τους.

    Ανακριτικό όχημα της Τροχαίας Μεσολογγίου υπέστη ζημιές καθώς φέρεται να εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός με γκαζάκια που τοποθετήθηκε στο σημείο.

    Το όχημα ήταν σταθμευμένο έξω από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και πυρπολήθηκε το μπροστινό τμήμα του. Η Πυροσβεστική έσπευσε για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ο χώρος αποκλείσθηκε, σχηματίστηκε δικογραφία και αναζητούνται οι δράστες με την Αστυνομία να συλλέγει υλικό από κάμερες και άλλα στοιχεία.

    Πηγή: ΑgrinioNews.gr
  • Πάτρα: Τι λέει ο ιερέας παππούς του 7χρονου που περιφερόταν μόνος στο δρόμο
    Πάτρα: Τι λέει ο ιερέας παππούς του 7χρονου που περιφερόταν μόνος στο δρόμο

    Ένα 24ωρο μετά τον εντοπισμό και την σύλληψη του 27χρονου πατέρα που κατηγορείται για παραμέληση του 7χρονου γιου του που βρέθηκε να περιπλανιέται σε δρόμο της Πάτρας, ο ιερέας παππούς του ανήλικου, δίνει την δική του εκδοχή για το θέμα.

    Με δηλώσεις του ο ιερέας αναφέρει ότι το παιδί έφυγε από το σπίτι, ξεκλειδώνοντας την πόρτα, ενώ όλοι κοιμόνταν για μεσημέρι.

    «Κοιμόταν το μεσημέρι ο γιος μου με τον εγγονό μου, όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Συνήθως κλειδώνουμε το σπίτι όταν κοιμόμαστε, είτε μεσημέρι είναι, είτε βράδυ είναι.

    Το παιδί σε κάποια στιγμή ξύπνησε, πήρε τα κλειδιά του πατέρα και πήγε να βρει τη μητέρα του, η οποία μένει δύο τετράγωνα κάτω από εμάς», λέει ο πατέρας του 27χρονου αναφέροντας ταυτόχρονα ότι οι γονείς του 7χρονου είναι χωρισμένοι και ο ανήλικος μένει και στα δύο σπίτια καθώς αυτά βρίσκονται στην ίδια γειτονιά.

    Παράλληλα ο παππούς ανέφερε ότι μόλις ξύπνησαν συνειδητοποίησαν αμέσως ότι το παιδί έχει ανοίξει την πόρτα και έχει φύγει και έσπευσαν αμέσως να καλέσουν την αστυνομία.

    Η ανησυχία της οικογένειας δεν κράτησε πολύ, καθώς οι αστυνομικοί ήδη είχαν βρει τον 7χρονο και τον παρέδωσαν στην οικογένειά του.

    Τέλος ο ιερέας είπε ότι ουδείς παράτησε το παιδί το οποίο ουδέποτε είχε μείνει μόνο του.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πάτρα: Άφησε σπίτι το παιδί του, εκείνο έφυγε και εντοπίστηκε τυχαία από περιπολικό! - Χειροπέδες στον 27χρονο
    Πάτρα: Άφησε σπίτι το παιδί του, εκείνο έφυγε και εντοπίστηκε τυχαία από περιπολικό! - Χειροπέδες στον 27χρονο

    Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην Πάτρα.

    27χρονος έφυγε από το σπίτι του, αφήνοντας μέσα το 7χρονο αγοράκι του.

    Η συνέχεια όμως ήταν απρόσμενη! Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 το ανήλικο παιδί έφυγε από το σπίτι και βγήκε στους δρόμους χάνοντας ον προσανατολισμό του.

    Πώς εντοπίστηκε; Τυχαία από όχημα της Άμεσης Δράσης που περιπολούσε στην περιοχή.

    Στη συνέχεια οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στο νεαρό πατέρα σχηματίζοντας σε βάρος του δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν
    Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν

    Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία

    Σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Κάθε χρόνο, η έναρξη πραγματοποιείται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου με την ακριβή ημερομηνία για το τρέχον έτος να αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
    Η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 πλησιάζει, καθώς κάθε χρόνο ξεκινά περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
    Υπενθυμίζεται, ότι οι εγγραφές στα Τμήματα και τις Σχολές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και/ή δικαιολογητικά εντός ειδικών προθεσμιών για την ταυτοπροσωπία και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής.
    Η διαδικασία των εγγραφών

    Οι εγγραφές στα Τμήματα και στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες εξετάσεις, πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επομένων ημερών, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης με εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας. Στη συγκεκριμένη Εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής.
    Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που κάποιος είναι ήδη εγγεγραμμένος φοιτητής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν δύναται να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

    Για τη διαδικασία της εγγραφής, απαιτείται από τους επιτυχόντες η χρήση μοναδικού συνδυασμού username και password στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, όταν αυτή ανοίξει.
    Ως username του επιτυχόντα, ορίζεται ο Κωδικός Εξετάσεων, όπως αυτός έχει αποδοθεί από το σχολείο του.
    O επιτυχών-χρήστης θα χρησιμοποιήσει ως password, το ίδιο που χρησιμοποίησε για την υποβολή του Μηχανογραφικού του Δελτίου.

    Η διάρκεια της διαδικασίας εγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ορίζεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής ενώ η υποβολή αιτήσεων εγγραφής των επιτυχόντων στο Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους γίνεται μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων» στην πλατφόρμα eregister.it.minedu.gov.gr.

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Γραμματεία του Τμήματος ή Σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τον πίνακα των εισαγομένων, που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, όπως αυτός θα αποσταλεί ηλεκτρονικά από το Υ.ΠΑΙ.Θ. με τον αντίστοιχο πίνακα επιτυχόντων για τις κατηγορίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της φετινής χρονιάς, που έχει ήδη αποσταλεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
    Επισημαίνεται, ότι η Γραμματεία δύναται να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

    Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης εγγραφής μέσω του Π.Σ. «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων», οι χρήστες (πρωτοετείς φοιτητές) θα μεταβούν σε ειδική σελίδα, όπου θα τους παρουσιαστεί το μήνυμα "Επιτυχής Οριστική Υποβολή".

    Ο χρήστης θα πρέπει να δει και να αποθηκεύσει το pdf με την αίτηση εγγραφής του, η οποία έχει λάβει πλέον αριθμό πρωτοκόλλου.

    Αφού ολοκληρωθεί η επιτυχής υποβολή της αίτησης, ο χρήστης χρειάζεται να μεταβεί σε ειδική σελίδα προκειμένου να συμπληρώσει το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή.

    Σημειώνεται, ότι για τους επιτυχόντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι μπάτσος» - Η απάντηση της ΕΛΑΣ μέσα από ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων
    «Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι μπάτσος» - Η απάντηση της ΕΛΑΣ μέσα από ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων

    Μετά από τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα γύρω από την Ελληνική Αστυνομία, με τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά να ξεσηκώνουν πολιτική θύελλα, η ΕΛ.ΑΣ μέσα από ένα σύντομο βίντεο, θέλησε να δώσει τη δική της απάντηση. Συγκέντρωσε και παρέθεσε περιστατικά κατά τα οποία στελέχη της αστυνομίας βρέθηκαν στο πλευρό του Έλληνα πολίτη.

    Η ανάρτηση της ΕΛ.ΑΣ:

    «Ας εξηγήσουμε λοιπόν #τι_είναι_μπάτσος», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Αστυνομία την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ
    Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ

    Κάθε χρόνο μετά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μένει εκτός των πανεπιστημίων ενώ κάποιοι εισήχθησαν σε σχολές τις οποίες δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Σε αυτή τη κατάσταση είναι περίπου 30.000 απόφοιτοι λυκείων όλων των κατηγορών (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ). Αυτά τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα ώστε να λάβουν μια εκπαίδευση, που θα τους οδηγήσει στην αγορά εργασίας αλλά και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Οι πλέον συνηθισμένες λύσεις είναι έξι.

    Ξαναδίνω εξετάσεις την επόμενη χρονιά

    Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς απαιτεί κόπο και σίγουρα είναι μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Όμως εάν κάποιος τα ξεπεράσει αυτά, θα έχει τη δυνατότητα μια ολόκληρη χρονιά να αφιερωθεί στο σωστό διάβασμα χωρίς να έχει τη φοίτηση στο σχολείο και μεθοδικά να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Είναι πολλά τα παραδείγματα παιδιών που έδωσαν εξετάσεις και δυο και τρείς φορές έως ότου τα καταφέρουν.

    Συμπλήρωση μηχανογραφικού με το 10%

    Είναι μια λύση που ακολουθούν πολλοί καθώς δεν χρειάζεται να περάσουν ξανά το βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων. Διατηρώντας τα μόρια που «έπιασαν» στις πανελλαδικές , καταθέτουν την επόμενη χρονιά μόνο μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν. Σε αυτή την επιλογή φυσικά και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη αλλά μπορεί κάποιος μέσα στη χρονιά να δοκιμάσει και κάποια από τις υπόλοιπες επιλογές έτσι ώστε να μη χάνει χρόνο περιμένοντας την κατάθεση του μηχανογραφικού με αυτή την κατηγορία.

    Σπουδές στα ΙΕΚ (δημόσια και Ιδιωτικά)

    Σίγουρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Τα τελευταία χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ακολουθεί τη λύση των δημόσιων ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ) καθώς αυτά διαθέτουν σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά και επειδή οι σπουδές είναι δωρεάν.

    Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ακολουθούν το δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ, τα οποία όμως έχουν δίδακτρα. Συνεπώς όσοι δεν συμπλήρωσαν το Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορούν και τώρα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων (https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index) από τη Δευτέρα 19/08/2024 μετά τις 9 π.μ. μέχρι και την Τρίτη 10/09/2024 στις 15:00. Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ βρίσκονται ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

    Διαθέτουν δεκάδες ειδικότητες με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης καθώς προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς κλπ. Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι η Αθλητική Δημοσιογραφία, οι Προπονητές Ποδοσφαίρου, οι εγκαταστάτες κλιματιστικών, οι βοηθοί παιδαγωγών, φαρμακείων και υπηρεσιών υγείας, τα τουριστικά και ναυτιλιακά, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι τεχνικοί μακιγιάζ, νυχιών, video games, πληροφορική κ.α

    Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Μία από τις πιο γνωστές επιλογές είναι αυτή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου όπου λειτουργούν τέσσερις Σχολές και χορηγούνται πτυχία, τα οποία είναι ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων δημόσιων πανεπιστημίων, με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Βέβαια δεν είναι μια επιλογή για πολλούς καθώς τα προπτυχιακά προγράμματα που διαθέτει το ΕΑΠ είναι λίγα αλλά για κάποιους αποτελεί μια θαυμάσια λύση. Η εισαγωγή γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων αποφοίτων Λυκείου εντός των προθεσμιών που ορίζει το ΕΑΠ. Η φοίτηση στο ΕΑΠ περιλαμβάνει δίδακτρα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ορίζεται στα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Ωστόσο, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί κανείς να παρατείνει και τη φοίτηση και την αποπληρωμή των διδάκτρων.

    Ιδιωτικά κολέγια ή σπουδές στο εξωτερικό

    Η επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια λύση που ακολουθούν χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο. Τα κολέγια μπορούν να παρέχουν σπουδές, εφόσον τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Για τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κολέγια, υπάρχει η δυνατότητα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με τίτλους σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια εξαιρετικά σοβαρή «έρευνα αγοράς» ώστε ο ενδιαφερόμενος να εντοπίσει ένα κολέγιο με κύρος όσο αφορά στο επίπεδο σπουδών και τα πτυχία που παρέχει. Τα ίδια ισχύουν και για τις σπουδές στο εξωτερικό που σίγουρα απαιτούν πολύ «ψάξιμο» και βέβαια την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Πάντως αρκετές χώρες έχουν χαμηλά ή και καθόλου δίδακτρα για τους φοιτητές/τριες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό.

    Σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου.

    Η Κύπρος έχει δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πτυχία της αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ του νησιού στα οποία τα τελευταία χρόνια σπουδάζουν χιλιάδες Έλληνες καθώς έχουν αποκτήσει πολύ καλή φήμη για το επίπεδο σπουδών που διαθέτουν. Το κόστος για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου διαφέρει πάρα πολύ από ίδρυμα σε ίδρυμα ανάλογα με τις σπουδές που επιθυμεί κάποιος και το κύρος του ιδρύματος.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch