Μεγαλύτερες φωτιές ανάβει το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής σχετικά με τις συνενώσεις τμημάτων ΑΕΙ και καταργήσεις άλλων. Ένα κεφάλαιο που ανοίγει πρώτα στην Δυτ. Ελλάδα. μέσω του στρατηγικού πλάνου που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών στο υπουργείο Παιδείας. Ο στόχος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι η αλλαγή της “χρόνιας πρακτικής εξακτίνωσης τμημάτων ΑΕΙ, πολλές φορές «κατά παραγγελίαν» και έπειτα από πιέσεις βουλευτών και τοπικών αρχόντων”.
“Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας το οποίο, στο στρατηγικό πλάνο που συνέταξε για να καταθέσει στο υπ. Παιδείας, προβλέπει αναδιάρθρωσή του με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου στο οποίο καθηγητές και φοιτητές θα συνδιαλέγονται διεπιστημονικά.
Το μοντέλο «κάθε πόλη και ΑΕΙ», που υιοθετήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίας στη χώρα μας, με το σχέδιο του Παν. Πατρών ακυρώνεται. Για τον λόγο αυτό, το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα, καθώς «χάνουν» τμήματα, διαμαρτύρονται με σφοδρότητα στην πρόταση του ΑΕΙ” αναφέρει το δημοσίευμα.
«Δεν νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτές οι συνέπειες της διασποράς των τμημάτων», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Στο ρεπορτάζ της “Καθημερινής” αναφέρεται το ιστορικό της διαδρομής έως το σήμερα μετά τις αλλαγές που επέφερε στη θητεία του ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, τις πιέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών - βάσει τοπικιστικών κριτηρίων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οικονομικά και υποστελέχωσης διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα στοιχεία για τους εισαχθέντες, αριθμό και βαθμολογίες, την κατάσταση των κτιριακών υποδομών κ.α. Ο κ. Μπούρας στο ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι «… εάν ο στόχος είναι ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών, αυτό χρειάζεται ισχυρά τμήματα με επάρκεια σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Σχολές συγκεντρωμένες στην ίδια πόλη ή νομό και όραμα για προσεκτική επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού».
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και δηλώσεις του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου. «Είναι ώρα να σταματήσει η λήψη αποφάσεων με δύο μέτρα και σταθμά», λέει ο δήμαρχος, καθώς η πόλη «χάνει» το τμήμα Μουσειολογίας. «Στην περιοχή έχουμε μουσεία σε Ολυμπία, Πύργο, Ηλιδα, Αμαλιάδα. Το τμήμα συνδέει την εκπαίδευση με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Η ηγεσία του υπουργείου μας παραπέμπει στις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ωστόσο, το θέμα είναι πολιτικό, τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι κυβερνήσεις», τονίζει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής είναι η Γεωπονική σχολή με πέντε τμήματα σε λειτουργία, από τα οποία το βασικό έχει έδρα στην Ηλεία και τα άλλα τέσσερα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο! Το αναφέρει ως “χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξακτίνωσης τμημάτων ΑΕΙ χωρίς ακαδημαϊκούς όρους αλλά με μικροκομματικά κριτήρια, που υπηρέτησε το σχέδιο του τέως υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου”.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή