Σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά 200 οι διασωληνωμένοι - Ποιες λύσεις μελετά το υπουργείο Υγείας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται - Αγωνία για τις μεταλλάξεις, ευρύτατη η διασπορά της βρετανικής
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα κληθεί να δώσει και την εισήγησή της στην κυβέρνηση σχετικά με το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση και ποια μέτρα μπορούν να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού. Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη συγκρίνεται – και ίσως τον υπερβαίνει- με τον ρυθμό της επιδημίας που καταγραφόταν στη Μακεδονία τον περασμένο Νοέμβριο.
Κατά πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με ευέλικτες και «έξυπνες» λύσεις. Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται διάφορα μέτρα όπως η κυκλοφορία μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Επίσης, άλλοι εισηγούνται τον περιορισμό των μετακινήσεων με τον κωδικό 6, χωρίς ωστόσο να είναι και σαφές αν μπορεί να μπει «κόφτης» σε αυτόν τον κωδικό, ή και περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων. Κατ΄ ουσίαν όλοι οι ειδικοί της Επιτροπής μελετούν και προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν όμως πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων.
Το κύμα ασθενών στο ΕΣΥ και η αντοχή των νοσοκομείων
Ανάλογη εκτίναξη σημειώθηκε όπως είναι αναμενόμενο και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής. Έγιναν 270 εισαγωγές χθες με τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Αττικόν να φτάνουν σε υψηλές πληρότητες και στις απλές κλινικές covid-19.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση που παρατηρείται στις δομές υγείας, κυρίως της Αττικής, έχουν ενεργοποιήσει ήδη το υπουργείο Υγείας – οι επικεφαλής της Αριστοτέλους βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο σε συνεχείς έκτακτες συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής για τη διαχείριση του κύματος ασθενών που αναμένεται στο ΕΣΥ. Σήμερα, το απόγευμα, αναμένεται ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Έτσι, εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο (εξαιρούνται τα πολύ σοβαρά περιστατικά για ΜΕΘ), αναδιατάχθηκαν τα νοσοκομεία ώστε να αντέξουν το κύμα των ασθενών που ήδη κινείται με ταχύτητα προς αυτά.
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει περισσότερες κλίνες για την επιδημία μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών covid-19. Παράλληλα, οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής θα δέχονται παθολογικά περιστατικά από το ΕΣΥ που χρειάζονται νοσηλεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει η σχετική γνωμάτευση από το δημόσιο νοσοκομείο για την ανάγκη νοσηλείας όπως και για την έλλειψη διαθέσιμης κλίνης στο δημόσιο νοσοκομείο - θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συν-εφημέρευσης ιδιωτικού με δημόσιο όπως είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.