Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, ιδιαίτερα όσον αφορά την Παθολογική Κλινική. Τρεις ιατροί παθολόγοι έχουν υποβάλει ήδη παραίτηση, ενώ η πρόσφατη προκήρυξη τεσσάρων θέσεων παθολόγων, για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 5 Μαρτίου, παραμένει άγονη καθώς ουδεμία αίτηση έχει υποβληθεί έως τώρα. Επομένως η Παθολογική Κλινική, εκτός θετικού απροόπτου, θα απομείνει έπειτα από λίγο καιρό με έναν μόνο ιατρό επιφορτισμένο με την νοσηλεία σχεδόν εκατό ασθενών, εν μέσω πανδημίας και με σοβαρή πιθανότητα το Ε.Σ.Υ. σε τοπικό επίπεδο να πιεστεί περαιτέρω αν αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα COVID-19. Είναι προφανές ότι καμία παθολογική κλινική δεν μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια η λειτουργία της να οδηγείται με βεβαιότητα στην κατάρρευση, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου καθώς η παθολογική κλινική αποτελεί τον πλέον κρίσιμο τομέα, την « καρδιά», κάθε νοσοκομείου, χωρίς τον οποίο αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει.
Συνεπώς η κατάσταση καθίσταται δραματική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πλέον στην διαχείριση σοβαρών περιστατικών, είτε COVID-19 είτε άλλων παθήσεων, είμαστε ουσιαστικά μόνοι μας, καθώς το πλησιέστερο κέντρο τριτοβάθμιας νοσηλείας, η Πάτρα, δέχεται τρομακτική πίεση από την εκεί έξαρση της πανδημίας και οι δυνατότητές του να περιθάλψει περιστατικά από άλλες περιοχές εξαντλούνται.
Τα αίτια αυτής της τραγικής κατάστασης είναι πολλαπλά: περιλαμβάνουν τόσο γενικότερα διαχρονικά ζητήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κακής οργάνωσης του ΕΣΥ πανελλαδικά, όσο και ειδικά τοπικά αίτια οργανωτικών και διοικητικών πρακτικών στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία αναδείχθηκαν περισσότερο έντονα με την έλευση της πανδημίας. Η τελευταία κατηγορία αιτιών μάλιστα, τα τοπικά αίτια, αποτελούν και αυτά, εκτός από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, έναν από τους κύριους λόγους για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν.Μ. Πύργου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα η πρόσφατη υποβολή μηνυτηρίου αναφοράς από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κατά ιατρών της παθολογικής κλινικής προφανώς δεν είναι άσχετη με την παραπάνω εξέλιξη, χωρίς βέβαια να αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, το μόνο αίτιο. Μια ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές εκ των κλινικών των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας είναι δομές από τις οποίες κυρίως θα φεύγουν ιατροί και δεν θα έρχονται (ας θυμηθούμε μόνο την παραίτηση και των δυο εντατικολόγων από τη ΜΕΘ Πύργου τον περασμένο Νοέμβριο), ενώ ακόμη και οι λίγοι που θα έρχονται σύντομα θα σκέφτονται πως θα φύγουν. Πράγματι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από οποιονδήποτε συνάδελφο την υποβολή αίτησης για θέση σε παθολογική κλινική από την οποία οι ιατροί παραιτούνται και οι οποίοι αντί για κίνητρα ανταμείβονται με μηνύσεις.
Η δραματικότητα της κατάστασης επιβάλει σε όλους τους φορείς της περιοχής (επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, Δήμους, Περιφέρεια) την υποχρέωση να αγωνιστούμε, ο κάθε ένας από την πλευρά του και με τα μέσα που διαθέτει, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της παθολογικής κλινικής και γενικότερα της Ν.Μ. Πύργου.
Επιπρόσθετα οι βουλευτές του νομού οφείλουν να πάρουν σαφή θέση για την δεινή κατάσταση της Ν.Μ. Πύργου. Γνωρίζουμε ότι διερχόμαστε περίοδο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή, η οποία προφανώς δεν καθιστά εύκολη την πολιτική συνεννόηση. Παρά ταύτα η κρισιμότητα της κατάστασης περί την Δημόσια Υγεία στην Ηλεία επιβάλει, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, την ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ όλων των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, με ανάληψη ακόμη και κοινών πρωτοβουλιών ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες μεταξύ τους πολιτικές διαφορές. Δυστυχώς μέχρι τώρα, κατά κανόνα, δεν εκδηλώθηκε εμπράκτως ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία από όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, παρά τις εκάστοτε εντυπωσιακές δηλώσεις, ελπίζουμε συνεπώς έστω τώρα όλοι οι βουλευτές να σπάσουν αυτή την κακή παράδοση, το οποίο και τους καλούμε να πράξουν.
Ακόμη, το πλέον σημαντικό, η 6η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα, μέσω παροχής σημαντικών κινήτρων σε νέους ιατρούς για να προτιμήσουν τις δομές υγείας της Π.Ε. Ηλείας, ιδίως τη Ν.Μ. Πύργου στην οποία αυτή τη στιγμή το τοπικό σύστημα υγείας στηρίζεται, όπως και μέσω αποτροπής σε τοπικό επίπεδο διοικητικών πρακτικών που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για την έλευση νέων συναδέλφων. Η κρισιμότητα της κατάστασης καθιστά ανεπίτρεπτη ακόμη και τη μικρότερη καθυστέρηση σε σχέση με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Τέλος υπενθυμίζουμε σε όλους τους συμπολίτες μας και γενικότερα σε όλους τους πολίτες της Π.Ε. Ηλείας ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές για την υγεία στην περιοχή μας είναι ανάγκη όλοι να περιβάλλουμε τους ιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας με την εμπιστοσύνη μας, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν παρά τις δυσμενείς εσωτερικές κι εξωτερικές συνθήκες, για το καλό όλων μας.
Για το Δ.Σ.
του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Γιαννικούλης
Ο Γενικός Γραμματέας
Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος
(Δελτίο Τύπου)