Στο μυαλό επιστημόνων και κυβέρνησης η παράταση ακόμη μίας εβδομάδας - Πολιτική αντιπαράθεση για τη διάρκεια του lockdown - Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς - Τι ισχύει πλέον για τα SMS και τις ώρες κυκλοφορίας
Η πρώτη μέρα δεν θα μπορούσε να φέρει συμπεράσματα, αφού η παρατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και, όσο κι αν δεν είναι απλόχερα διαθέσιμος στην παρούσα φάση, κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από υπομονή. Έτσι, όπως έχουν τονίσει οι επιστήμονες, αυτό που αναμένεται τώρα, είναι να διαφανεί πότε η έξαρση των τελευταίων ημερών θα σταθεροποιηθεί προκειμένου να αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.
Προς το παρόν το βλέμμα είναι στραμμένο στα μέσα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα έχει κλείσει η μία εβδομάδα του αυστηρότερου lockdown και η πορεία της επιδημίας θα έχει δείξει εάν έχει αγγίξει την κορύφωση. Στο μυαλό όλων, πάντως, είναι πως εάν χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα παράτασης, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει προκειμένου να διασφαλίσει πως το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι ένας δρόμος προς την κανονικότητα δίχως επιστροφή.
Η πολιτική αντιπαράθεση για το lockdown
Σταχυολογώντας αυτό που τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η Ελλάδα, όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι και από τις πιο πετυχημένες χώρες στην ΕΕ, αφού μόλις τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας «κοκκίνισε» στον χάρτη του ECDC. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η πρακτική των κατά περίπτωση παρεμβάσεων με περιοριστικά μέτρα και παράταση των lockdown είναι μία μέθοδος που ακολουθείται από όλες τις χώρες, με τις περισσότερες από αυτές στην Ένωση να βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απαγορευτικού και ορισμένες από αυτές να το παρατείνουν ακόμα και για τα μέσα του επόμενου μήνα.
Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό
Την ίδια ώρα στην… φαρέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού, ο οποίος προχωρά χωρίς απρόοπτα και εξαρτάται πλέον από την προμήθεια των σκευασμάτων για να αυξηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, με μία… επικοινωνιακή ρελάνς επιχείρησε να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού. Σε λίγες ώρες, είχε απευθύνει μήνυμα στους πολίτες επ’ αφορμής του στόχου του 1.000.000 εμβολιασμών ο οποίος έσπασε, δημοσίευσε βίντεο στα social media, ενώ σε επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο στα Πατήσια, είπε πως είμαστε η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα του εμβολιασμού.
Πάντως, όσο κι αν κυβέρνηση και επιστήμονες επιχειρούν να στέκονται στα θετικά, η πραγματικότητα δείχνει πως ακόμα χρειάζεται υπομονή για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.219 κρούσματα σε 55.702 τεστ, εκ των οποίων τα 1.051 στην Αττική. Την ίδια στιγμή το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 449 δείχνει πως η προσοχή αναμένεται να στραφεί ακόμα περισσότερο, τα επόμενα 24ωρα, στο κατά πόσο το ΕΣΥ αντέχει.
Τι ισχύει για τα SMS
Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.
Οι ώρες κυκλοφορίας
Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκε και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.