Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και κάποια σύνοδος των πλανητών που ασκούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες αποτελούν πιθανότατα το αίτιο της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων και στις ακτές της Ηλείας.
Από το φαινόμενο επηρεάζεται όλη η Ανατολική Μεσόγειος, και χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Βενετίας όπου αποκαλύφθηκε και ο πυθμένας στα κανάλια της.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» Το τι συνεπάγεται και πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας που σημειώνεται σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο.
«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».
Αναφερόμενος στο τσουνάμι που είχε πλήξει τη Σάμο πριν κάποιους μήνες, επισήμανε, ότι το φαινόμενο είχε 7-8 λεπτά μέχρι να σημειωθεί. «Και όμως προλάβαμε και ειδοποιήσαμε κόσμο μέσα σε αυτό το χρόνο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».
Στην Ηλεία αποτυπώσαμε φωτογραφικά την εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι του Κατακόλου, η Σπιάντζα, η Σκαφιδιά τις τελευταίες ώρες όπου η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε περισσότερο από μισό μέτρο αποκαλύπτοντας αρκετά μέτρα ακτής σε πολλές περιοχές.
Δείτε τις εικόνες:
ΚΑΤΑΚΟΛΟ
ΜΟΥΤΕΛΗ
ΣΠΙΑΝΤΖΑ
ΣΚΑΦΙΔΙΑ
Με πληροφορίες από tovima.gr