Όλα τα κρεβάτια του «Γεννηματάς» θα είχαν γεμίσει με τις χθεσινές εισαγωγές ασθενών με Covid-19 -Στις νοσηλείες κυριαρχεί η ηλικία των 45 χρόνων
Ο συνολικός απολογισμός του 24ωρου ήταν ακόμη πιο βαρύς, καθώς συνολικά 345 ασθενείς με σοβαρή νόσο λόγω κορωνοϊού χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλοι 156 στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό σημαίνει, με βάση την αναγωγή του υπουργού Υγείας για τις εισαγωγές της επιδημίας «κάθε μέρα είναι σαν να γεμίζει ένα νοσοκομείο», πως μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, με τα χθεσινά περιστατικά της επικράτειας, «γέμισε» το «Γ. Γεννηματάς» δυναμικότητας περίπου 500 κλινών, ή το «Σισμανόγλειο» αν υπολογιστούν μόνο οι 345 εισαγωγές του λεκανοπεδίου.
Την «τιτάνια προσπάθεια» του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτύπωσε με αριθμούς ο κ. Κικίλιας: οι 556 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το 2019 έγιναν πλέον 1.404, οι 229 ΜΕΘ-covid στην Αττική έγιναν 362 σε έναν μήνα (58% αύξηση) και, στο ίδιο διάστημα, οι διαθέσιμες απλές κλίνες από 1.600 αυξήθηκαν σε 2.680 (67% αύξηση). Ωστόσο, η πληρότητά τους φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται. Στην Αττική χθες οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ανέρχονταν στους 2.035, εκ των οποίων οι 304 διασωληνωμένοι.
Πώς ξεδιπλώνεται το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης
«Ζητούμε ιδιώτες ιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid, προκειμένου για κάποιες μέρες, εβδομάδες, έναν μήνα να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια η οποία γίνεται» είπε ο κ. Κικίλιας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν το ηχηρό «παρών» στη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στο ΕΣΥ. «Πρόκειται για εθνικό κάλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Πατούλης, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδιώτες γιατροί, μέσα από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, έχουν βάλει πλάτη από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία, αποτελώντας ανάχωμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που δώσανε τη μεγάλη, δική τους μάχη και που εκεί, τα χρόνια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν πριν την δική τους παρέμβαση στο Νοσοκομείο».
Ήδη από τις πρώτες ώρες, δεκάδες γιατροί προθυμοποιήθηκαν να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ έκανε γνωστό ότι έλαβε μήνυμα από γιατρό από την Κρήτη που προσφέρεται να βοηθήσει όπως μπορεί.
Επιπλέον, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’ - περίπου 1.000 με 1.300 ευρώ όπως είπε ο κ. Κικίλιας χθες - ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας έκανε γνωστό κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι, όπως και το Νοέμβριο, θα δοθεί η επιλογή στους γιατρούς να επιλέγουν ημέρες και ώρες που θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία, ώστε να διατηρούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Από χθες, και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ για non-covid ασθενείς, ενώ το «Σισμανόγλειο» αποτελεί εφεξής νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού. Σήμερα, στη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG τα οποία θα δέχονται ασθενείς με covid-19 ενώ αναμένεται και η ένταξη του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), μέλη του οποίου αποτελούν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε για μια ακόμη φορά «παρών» στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς μετά την ενίσχυση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα τον περασμένο Νοέμβριο, πλέον συνδράμει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας στην Αττική.
Στο λεκανοπέδιο σήμερα τα νοσοκομεία μέλη του ΣΕΚ διαθέτουν περί τις 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά, με τη συνεισφορά ωστόσο των δύο μεγάλων Ομίλων, Ιατρικό Αθηνών και HHG να είναι σημαντική για το ΕΣΥ αλλά ετεροβαρής στο σύνολο των μελών του Συνδέσμου - 32 κλίνες ΜΕΘ παραχώρησε ο Όμιλος HHG, 20 το Ιατρικό και 16 το «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου.
Παράλληλα, άλλες 222 κλίνες έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία non covid περιστατικών στην Αττική, με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών να θεωρείται ουσιαστική για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά όχι αντιπροσωπευτική της δυναμικότητάς τους και του μεγέθους τους σε κάποιες περιπτώσεις – πηγές του συστήματος υγείας αναφέρουν ενδεικτικά μεγάλη μαιευτική-γυναικολογική-παιδιατρική κλινική της Αττικής θεωρώντας ότι δεν εξάντλησε το περιθώριο που είχε να παραχωρήσει κλίνες στην παρούσα φάση.
Οι ηλικίες 20-50 ετών οδηγούν την πανδημία – Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης, Rt
Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια, κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224). Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου covid-19 για την επικράτεια ξεπέρασε τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Αυτό σημαίνει, όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί πως 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλα 100, και πως η επιδημία είναι σε μεγάλη διασπορά.
«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις νοσηλείες, όπου κυριαρχεί η ηλικία των 45 χρόνων, καθώς και στους διασωληνωμένους. Το ποσοστό των ατόμων 65 χρόνων και άνω μειώνεται σταθερά, αφήνοντας το έδαφος στα άτομα 64 χρόνων και κάτω. Χθες σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το 60% των διασωληνωμένων ήταν 65 χρόνων και άνω και το 40% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-64 χρόνων.
Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα, 1.323, με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220). Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).
Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), ανησυχητικά ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα (σημειώθηκαν 115 και 84 νέες διαγνώσεις, αντίστοιχα).
Οι αρνητικές «επιδόσεις» σε νέα κρούσματα κορωνοϊού και σε νοσηλείες σε πολλές περιοχές της χώρας προβλημάτισαν τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα εισηγηθούν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη όλων των μελών της Επιτροπής, να μπουν στο «βαθύ κόκκινο» με όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται αυτό, σκληρό lockdown, η Χαλκιδική και τα Ιωάννινα. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που τα σχολεία, εκτός των Λυκείων, μένουν ανοιχτά. Όπως φαίνεται θα τεθεί και αυτό στην Ολομέλεια της Παρασκευής, χωρίς να αποκλείεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, ακόμη και με κλείσιμο των σχολικών μονάδων.
Ελπιδοφόρα νέα από το πεδίο των εμβολιασμών
Την ελπίδα μέσα από την εκστρατεία του εμβολιασμού επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας τους 1.182.082 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, έως χθες. Η κάλυψη του πληθυσμού έχει φτάσει το 7,62% για όσους έχουν λάβει μία δόση και 3,64% για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα των ασθενών που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με λοίμωξη covid και μέχρι το τέλος του μήνα για τις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74.
Θετικές είναι οι εξελίξεις και από το πεδίο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τις 90.000 επιπλέον δόσεις που αναμένονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου και τις 1.071.000 που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τον Απρίλιο, να αναμένεται να δώσουν μεγάλη ενίσχυση στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται.