Επίκαιρα

Σχέδιο «Ελευθερία»: Το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς φτάνει σήμερα η χώρα μας

Σχέδιο «Ελευθερία»: Το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς φτάνει σήμερα η χώρα μας

Αναμένονται άλλες 1,7 εκατ. δόσεις εμβολίων να χορηγηθούν τον Απρίλιο - Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των υπόλοιπων εμβολίων

Με μεγάλη δυναμική συνεχίζεται στη χώρα μας η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, σε αντιστάθμισμα της επέλασης του τρίτου κύματος της επιδημίας. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να «σπάσει» το φράγμα των 1,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών, εκ των οποίων το 1 εκατ. έχει λάβει τη μία δόση και περισσότεροι από 471.000 έχουν πλήρη θωράκιση έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 που προκαλεί.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δεν συσχετίζει το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης με τον κίνδυνο θρομβώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο παραλαβή 1.720.000 δόσεων εμβολίων όλων των εταιριών, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά και των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson&Johnson, δίνουν μεγάλη ώθηση στην «Ελευθερία».

«Η Ελλάδα και η αρμόδια επιστημονική επιτροπή συντάχθηκε με την απόφαση του ΕΜΑ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, και συνεχίζει τους εμβολιασμούς» επανέλαβε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στους πολίτες «οι οποίοι επέδειξαν ωριμότητα και εμπιστοσύνη και προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα», κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η συνεδρίαση και η απόφαση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
Η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου θρομβοεμβολής, αλλά εξήγησε πως ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται οδηγίες προς τους εμβολιαζόμενους. «Έχει εντοπιστεί μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντώνται συχνά. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδoαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών»
ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, καταλήγοντας πως «η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητα θρόμβωσης».

Στις συμφωνίες που έχουν γίνει για την παράδοση δόσεων τον Απρίλιο με τις τέσσερις φαρμακευτικές εταιρίες αναφέρθηκε χθες κατά την ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε οι Pfizer/ BioNTech θα παραδώσουν 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 70.800 δόσεις. Όσον αφορά την τελευταία εταιρία, θα παραδώσει άλλες 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Επιπλέον, από την 1η Απριλίου προστίθενται άλλα 272 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.073, περισσότερα κατά 55 σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάμεσα σε αυτά και δύο ακόμη δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Ποιες ομάδες πληθυσμού εμβολιάζονται

Χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τους μεταμοσχευμένους και όσους υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και σε αιμοκάθαρση, στα νοσοκομεία που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους. Πρόκειται για 15.500 πολίτες, που εντάσσονται στην ομάδα Α, που αριθμεί περί τα 250.000 άτομα με σοβαρές ασθένειες που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη covid-19. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ήδη προγραμματιστεί 100.000 ραντεβού.

Από την Παρασκευή δυνατότητα για ραντεβού εμβολιασμού θα έχουν άλλα 550.000 άτομα ηλικίας 70-74 χρόνων και αρχές Απριλίου θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και η τελευταία ηλικιακή υποομάδα, εκείνη των 65-69 χρόνων, που υπολογίζεται σε 546.000 άτομα – με αυτήν ολοκληρώνεται η εμβολιαστική θωράκιση των ηλικιωμένων.

Ο στόχος είναι μέσα στο Μάιο να ανοίξει η διαδικασία εμβολιασμού και για τη δεύτερη ομάδα ασθενών, ομάδα Β, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και μετά να εξεταστεί η προτεραιοποίηση επαγγελματικών ομάδων, όπως πχ αυτές που εμπίπτουν στο πεδίο του τουρισμού. Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί χρονικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τη δεύτερη κατηγορία υποκείμενων νοσημάτων, δηλαδή μέσα στον Μάιο.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup