Στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού προς τα άτομα με αυτισμό. Είναι μία αφορμή να μάθουμε κάτι παραπάνω γι’ αυτά τα άτομα και ίσως να κρατήσουμε στο νου μας κάποια από αυτά.
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι μία ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί επακριβώς και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η συμβολή μίας διεπιστημονικής προσέγγισης (από κλάδους της αναπτυξιακής και κλινικής ψυχολογίας, της νευρολογίας, της γενετικής και της παιδαγωγικής) και η χρήση εξειδικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, προκειμένου να δοθεί μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη φύση και την αντιμετώπισης της διαταραχής. Ανακαλύπτοντας ένα παιδί με αυτισμό, θα καταλάβει κανείς πως ο κόσμος τους είναι όμορφος, ίσως λίγο διαφορετικός από τον δικό μας, αλλά είναι ένας κόσμος με αλήθεια, κυριολεξία, χωρίς μεταφορές και ίσως πολύ απλοϊκός.
Γι’ αυτό, πρέπει να σκεφτούμε πως πολλά από αυτά τα παιδιά είναι χαρισματικά και γεμάτα ταλέντο, αλλά τους είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε μία ομάδα και να ζουν αρμονικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν αυτό που τους λέμε να κάνουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν εμάς και τον δικό μας κόσμο. Τα άτομα με αυτισμό έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες και βλέπουν το κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι ένας άνθρωπος χωρίς αυτισμό, με αποτέλεσμα να τους περιγράφουμε ως άτομα που “χορεύουν σε διαφορετικό ρυθμό”.
Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου απαρτίζεται από επιστημονικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που έχει ως κύριο στόχο την δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ώστε να αναδυθούν οι δυνατότητες των ατόμων που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού. Επιδίωξη όλων είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών μας, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους είναι χρήσιμες, ώστε να καταστούν οι ίδιοι ισότιμα μέλη της κοινωνίας έχοντας αποκτήσει τεχνικές, επαγγελματικές καθώς και κοινωνικές δεξιότητες.
Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, ελπίζουμε και ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η προσφορά του φιλεύσπλαχνου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανού από τους τοπικούς φορείς και την κυβέρνηση, όσον αφορά το μεγαλόπνοο σχέδιο της δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό στο Πελόπιο Ηλείας. Τα άτομα που θα φιλοξενούνται στο Κέντρο θα έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν την προσωπικότητα τους, να αναπτύξουν αρκετές δεξιότητες και να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως την μαγειρική, την κηπουρική και πολλά ακόμα.
Είναι ευθύνη όλων μας να σεβόμαστε και να αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα, έτσι ώστε να μη γίνονται πλέον τα άτομα με αυτισμό θύματα στιγματισμού, διακρίσεων ή/και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Δ/ντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου
Πετρόγιαννη Αγγελική
(Δελτίο Τύπου)