Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 10:14

To ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’ για την Παγκόσμια ημέρα αυτισμού

Γράφτηκε από την

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού σήμερα 2 Απριλίου, καθιερωμένη από τον ΟΗΕ από το 2008, όχι και τόσο μακρινό όσο θα πίστευε κανείς. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το μακρινό 1908 από τον Bleuer για να περιγράψει την κοινωνική απόσυρση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ετυμολογία προέρχεται από το ελληνικό αυτός, δηλαδή ‘εαυτός’ δηλώνοντας την κατάσταση των ατόμων αυτών που έχουν επίκεντρο τον εαυτό τους. Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν το 1943 από τον Leo Kanner και το 1944 από τον Hans Asperger. Οι δυο ερευνητές δεν είχαν γνώση των παράλληλων ερευνών τους οι οποίες συνέκλιναν σε πολλές βασικές παρατηρήσεις, έχοντας όμως και μερικές διαφορές.

Κοινή συνισταμένη λοιπόν στο πλαίσιο αναγνώρισης του αυτισμού από τα πρώτα κιόλας χρόνια ήταν η υπερβολική μοναχικότητα, η αγχωτική επιθυμία για την διατήρηση της ομοιότητας του περιβάλλοντος, η εξέχουσα μνήμη, η ηχολαλία, η υπερευαισθησία σε ερεθίσματα και ο περιορισμός στη διαφορετικότητα αυθόρμητης δραστηριότητας. Οι διαφοροποιήσεις του Asperger σε σχέση με τον Kanner καταλήγουν σε διαφορές στις γλωσσικές, στις κινητικές και τις μαθησιακές ικανότητες των ατόμων. Αρκετά χρόνια αργότερα από τις πρώτες παρατηρήσεις κατηγοριοποιήθηκαν τρία θεμελιώδη ελλείμματα (Τριάδα της Wing, Rutter & Schopler, 1987) τα οποία είναι το ποιοτικό έλλειμμα στην αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση, το ποιοτικό έλλειμμα στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στη δραστηριότητα που απορρέει από την δημιουργική φαντασία και το σαφώς περιορισμένο ρεπερτόριο δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι νευροαναπτυξιακής προέλευσης χωρίς να γνωρίζουμε όμως ακόμα τα ακριβή αίτια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα άτομα με ΔΑΦ χρήζουν φροντίδας από ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ., με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας τους και την ικανότητα τους να καταφέρουν να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές ανάγκες της ζωής, να κατακτήσουν δηλαδή την αυτονομία τους.

Εν κατακλείδι, ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που εντυπωσιάζει. Το μόνο που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει από τη δική του πλευρά, είναι να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά, να τους δώσουμε απλόχερα την αγάπη και την υπομονή μας ώστε να τους εξασφαλίσουμε ένα μέλλον καλύτερο και πιο λειτουργικό για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Σταματόπουλος Ανδρέας, Ψυχολόγος ΚΔΑΠ μεΑ ‘ΗΛΙΑΝΘΟΣ’

Φωτογραφία από Oberholster Venita από το Pixabay

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 13:08

Σχετικά Άρθρα

  • Οργή στο Μεσολόγγι: Διώχνουν παιδί με αυτισμό από σχολείο λόγω κατάργησης τμήματος
    Οργή στο Μεσολόγγι: Διώχνουν παιδί με αυτισμό από σχολείο λόγω κατάργησης τμήματος

    Μαθητής με αυτισμό κινδυνεύει να μείνει εκτός σχολείου λόγω κατάργησης τμήματος στο Μεσολόγγι.

    Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη στο Μεσολόγγι, όπου μαθητής της Γ' Λυκείου με αυτισμό, από μονογονεϊκή οικογένεια, έρχεται αντιμέτωπος με το να διακόψει τη φοίτησή του στο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

    Η αιτία; Η κατάργηση του τμήματος πληροφορικής λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Ο μαθητής καλείται είτε να αλλάξει σχολείο και να πάει στο Αγρίνιο ή τη Ναύπακτο, είτε να επαναλάβει την τάξη αλλάζοντας εκπαιδευτικό αντικείμενο, όπως προτάθηκε από το σχολείο.

    Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, τόσο από τους γονείς όσο και από τους καθηγητές, που ζητούν την άμεση επίλυση του ζητήματος.

    Τονίζουν ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη μαθησιακή πορεία του παιδιού, αλλά και στην ψυχολογία του, ενώ η ανάγκη να «μεταναστεύσει» για να συνεχίσει τις σπουδές του αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο.

    Το θέμα έρχεται στο φως εν μέσω κινητοποιήσεων κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων, με τους γονείς να κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας ότι αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν στατιστικά νούμερα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό

    Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο αυτισμός επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Τα παιδιά που εμπίπτουν στη ΔΑΦ διαφέρουν τόσο στον βαθμό της διαταραχής τους, όσο και στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά τους συμπτώματα.

    Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια αναπάντεχη παράμετρο που μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού: η χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

    Η σύνδεση με την BPA

    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα αγόρια. Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών και άλλων προϊόντων, όπως πιπίλες, και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία και αντοχή στον χρόνο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 βρέφη και διαπίστωσε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα BPA στα ούρα τους είχαν περισσότερες από τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επιπλέον, αυτά τα αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA.

    Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γιατρό δημόσιας υγείας Δρ. Άννα-Λουίζ Πονσονμπί από την Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα Barwon Infant Study (BIS), που παρακολουθεί υγειονομικές μετρήσεις πάνω από 1.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Η επίδραση της BPA στον εγκέφαλο

    Η BPA επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου των αγοριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση. Το ένζυμο αυτό είναι βασικό για τη μετατροπή ανδρικών ορμονών σε οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την επικοινωνία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Δρ. Πονσονμπί, «η BPA μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του ανδρικού εγκεφάλου με αναστολή της αρωματάσης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτισμό».

    Νέες θεραπείες υπό εξέταση

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η δοκιμή μιας λιπαρής ουσίας, της 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκής (10HDA), η οποία φαίνεται να βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων της BPA. Ο Δρ. Γουάχ Τσιν Μπουν, βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η 10HDA, που βρίσκεται φυσικά στη βασίλισσα μέλισσα, δείχνει προοπτική στη βελτίωση της κοινωνικότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε BPA. «Η 10HDA δείχνει πρώιμα σημάδια δυνητικής ικανότητας για ενεργοποίηση αντίθετων βιολογικών οδών», δήλωσε ο Δρ. Μπουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσφέρει νέες ενδείξεις για την κατανόηση του αυτισμού και τη σημασία των χημικών ουσιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για τον αυτισμό. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η 10HDA μπορεί να έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Το ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στο 3ο RUN PYRGOS
    Το ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στο 3ο RUN PYRGOS

    Οι ωφελούμενοι και οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ μεΑ «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» συμμετείχαμε στις 25/5/2022 στο 3ο RUN PYRGOS που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου μαζί με το Pirgos Athletic Events, τους Αθλητικούς Συλλόγους Αίολο Πύργου και Ατρόμητο Λαστεΐκων καθώς επίσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

    Εμείς βρεθήκαμε εκεί και συμμετείχαμε ενεργά στην διαδρομή των 500m μεταδίδοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως δεν χωρούν αποκλεισμοί στην πόλη μας!

    Οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ μεΑ «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» χάρηκαν με την ψυχή τους την διαδρομή αλλά και τον ευγενή συναγωνισμό μεταξύ της παρέας μας κατά την διάρκεια της διαδρομής.

    Ευχή μας ο εν λόγω θεσμός που λαμβάνει χώρα για 3η συνεχόμενη χρονιά να αυξάνει τις συμμετοχές του χρόνο με το χρόνο και να αγκαλιάζεται από όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών ακόμα και εκτός του Πύργου!

    kdap mea 3o run 2

    kdap mea 3o run 3

    kdap mea 3o run 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα
    Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα

    Τρία στα τέσσερα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν ενδεχομένως και χαρακτηριστικά κάποιας άλλης νευροαναπτυξιακής διαταραχής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζουν παράλληλα και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, όπως συμπέρανε νεότερη μελέτη, τρία στα τέσσερα παιδιά (76,2%) με διαταραχή φάσματος αυτισμού παρουσίαζαν εξίσου και νευροδιαφορικούς νευρότυπους -συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τη μάθηση και τις κινητικές διαφορές.

    Αν και μάλλον δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη αυτά τα αποτελέσματα, η έρευνα -με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης- που δημοσιεύθηκε στο PLOS One– διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά (55,6%) παιδιά που παραπέμπονται για αξιολόγηση της διαταραχής φάσματος του αυτισμού μπορεί επίσης να πληρούν το διαγνωστικό όριο για τη ΔΕΠΥ, και σίγουρα έχουν τουλάχιστον κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ. Eπειδή η μελέτη εξέτασε μόνο μια μικρή επιλογή πιθανών νευροτύπων, σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών με αυτισμό και άλλους νευροτύπους μπορεί να είναι υψηλότερος.

    Εκτός από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, η νευροδιαφορετικότητα αναφέρεται στο σύνολο των ανθρώπων που πάσχουν από παθήσεις, όπως είναι η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλα νευρολογικά προβλήματα και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο πάσχων μαθαίνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία παιδιών ηλικίας μεταξύ δύο και 17 ετών που παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση του φάσματος αυτισμού, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση νευροδιαφορικών χαρακτηριστικών.

    Διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των νευροδιαφορών που εντοπίζονται και στην έγκαιρη διάγνωση, ενώ τα νευροδιαφορετικά κορίτσια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν πριν από την ηλικία των πέντε ετών, σε σύγκριση με τα αγόρια. Ωστόσο, παρά την κλινική αλληλεπικάλυψη και τη συνύπαρξη της νευροδιαφοροποίησης στα παιδιά, μόλις το 26% των συμμετεχόντων στη μελέτη με άλλα χαρακτηριστικά διερευνήθηκε για μια πρόσθετη υποκείμενη διάγνωση.

    Συνεπώς, τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν τη συνυπάρχουσα νευροδιαφοροποίηση κατά την πρώτη αξιολόγηση, επιτρέποντας την έγκαιρη υποστήριξη και την ανάπτυξη μιας ολόπλευρης αντίληψης του νευροτύπου ενός παιδιού.

    «Η μελέτη μας θεωρείται σημαντική, καθώς δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση των παιδιών, ώστε να εντοπίζονται σωστά οι πιθανές αλληλεπικαλύψεις νευροτύπων. Εκτός από την καλύτερη κατανόηση του νευροδιαφοροποιημένου πληθυσμού στο σύνολό του, ο ακριβής προσδιορισμός της νευροδιαφοροποίησης θα βοηθήσει στην παροχή καλύτερης και πιο προσαρμοσμένης υποστήριξης για τα παιδιά αυτά, όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες είναι πραγματικά ολιστικές, ώστε να εντοπίζονται σωστά τα επικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά» επισημαίνει ο Δρ Jason Lang, κλινικός λέκτορας νευροανάπτυξης και επίτιμος σύμβουλος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία του Νομού Ηλείας
    Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ στα Ειδικά Σχολεία του Νομού Ηλείας

    Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και για μια ακόμη χρονιά το Ηλίανθος Κδαπ μεΑ και το Ηλίανθος Κδαπ μεΑ Γαστούνης εν όψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα που έρχονται, επισκέφθηκε όλα τα Ειδικά Σχολεία του νομού μας!

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, μοίρασε και φέτος σε όλα τα Ειδικά Σχολεία του νομού μας πασχαλινά δώρα. Πασχαλινό τσουρέκι και σοκολάτες είχαν την τιμητική τους.

    Ειδικό Δημοτικό Κρεστένων, Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου και Νηπιαγωγείο Καταραχίου, Ειδικό Δημοτικό Πύργου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & ΛύκειοΠύργου, ΕΕΕΕΚ Πύργου, Ειδικό Δημοτικό Αμαλιάδας, Ειδικό Δημοτικό Λεχαινών και Ειδικό Νηπιαγωγείο Πηνειού άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς του «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» Πύργου και Γαστούνης και αντάλλαξαν δώρα και ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά για όλους.

    Άξιο αναφοράς οι χειροποίητες λαμπάδες που δώρισαν για τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ οι γονείς και τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Πύργου και του Νηπιαγωγείου Καταραχίου, τους οποίους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής και της καρδιάς μας για την αγάπη και την στήριξη που μας δείχνουν έμπρακτα!

    Το «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠ μεΑ» ευχαριστεί τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και εν γένει το προσωπικό των ειδικών σχολείων για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ κατά την επίσκεψη τους στα σχολεία τους.

    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!

    kdap drasi eidika 2

    kdap drasi eidika 3

    kdap drasi eidika 4

    kdap drasi eidika 5

    kdap drasi eidika 6

    kdap drasi eidika 7

    kdap drasi eidika 8

    kdap drasi eidika 9

    kdap drasi eidika 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίσκεψη του ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος στην Αρχ. Ολυμπία
    Επίσκεψη του ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος στην Αρχ. Ολυμπία

    Στα πλαίσια της θεματικής των Ολυμπιακών Αγώνων ομάδα των ωφελούμενων του Ηλίανθος Κδαπ μεΑ επισκέφθηκαν εχθές την έκθεση Ολυμπιακών Δαδών στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η «Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών και Αναθημάτων από τη Σύγχρονη Ολυμπιακή Ιστορία», φιλοξενεί δάδες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων από το έτος 1936-εναρκτήριο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, έως και σήμερα, καθώς και άλλων Ολυμπιακών αντικειμένων από την προσωπική συλλογή του κ. Στράτου Κλήμου.

    Οι ωφελούμενοι και οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ μεΑ "ΗΛΙΑΝΘΟΣ" θαύμασαν τα εκθέματα, έμαθαν για την ιστορία των δαδών των Ολυμπιακών Αγώνων, παρατήρησαν υπάρχοντα κειμήλια από τα βάθη των χρόνων και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και απόλαυσαν αυτό το ταξίδι στον "ολυμπιακό" χρόνο με την ψυχή τους!

    kdap ilianth arxolimpia 2

    kdap ilianth arxolimpia 3

    kdap ilianth arxolimpia 5

    kdap ilianth arxolimpia 4

    kdap ilianth arxolimpia 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
    Δράση του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

    Η ζωή μας ένα παζλ! - Αποδοχή-Αγάπη-Κατανόηση

    Την Δευτέρα 1/4/024 οι ωφελούμενοι και οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ και το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Ηλείας συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία Πύργου και τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό!

    Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν και έπαιξαν ‘για τον αυτισμό’ και το χάρηκαν με την ψυχή τους οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ, ενώ την τιμητική του είχε για μια ακόμη χρονιά το ‘κάδρο-πλαίσιο’ φωτογραφιών που έφτιαξαν οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ και είχαν όλοι την δυνατότητα να φωτογραφηθούν όλοι και να περάσουν το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.

    Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς και της ψυχής μας για την συμμετοχή των φίλων μας από το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας που στέκονται πάντα πλάι μας, αλλά και από το Δημοτικό Σχολείο Καράτουλα-Μαγούλας με την εκπαιδευτικό κ. Αντωνία Μπρή που μαζί με μαθητές και γονείς ένωσαν ξανά τις φωνές τους για πλήρη αποδοχή των Ανθρώπων με Αναπηρία.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Πύργου κ. Δημήτρη Τζουανόπουλο που εκπροσώπησε τον Δήμο Πύργου και στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Τσιόδρα που στα πλαίσια της περιοδείας του μας τίμησε με την παρουσία του στην δράση μας, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Κώστα Αναγνωστόπουλο.

    Δύναμη μας δίνει η αγκαλιά των δράσεων μας από όλους για να συνεχίσουμε μαζί με τους ωφελούμενους.

    Ο κόσμος είναι ίδιος για όλους, απλά μερικοί έχουν άλλη ματιά για αυτόν.

    kdap ilianth ekd autismos 2

    kdap ilianth ekd autismos 3

    kdap ilianth ekd autismos 4

    kdap ilianth ekd autismos 5

    kdap ilianth ekd autismos 6

    kdap ilianth ekd autismos 7

    kdap ilianth ekd autismos 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: “Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων με αυτισμό”
    Πύργος: “Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων με αυτισμό”

    Εκδήλωση για τον Αυτισμό απο την ΕΛΜΕ Ηλείας και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης σε άτομα με αυτισμού, ήταν από τα θέματα που αναλύθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού Νικολίας Μωραΐτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία εκπαιδευτικών και πλήθος κόσμου.

    Το θέμα «Αυτισμός: Μεταβαλλόμενες Ανάγκες στη Διαδρομή της Ζωής» ανάλυσε διεξοδικά Βάγια Α. Παπαγεωργίου, MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος, τονίζοντας τη σημασία της διάγνωσης και της πρώιμης παρέμβασης για τους ενήλικες. “είναι σημαντικό είναι να ενημερωθούμε όσο γίνεται περισσότερο, να αναγνωρίζουμε και τις σοβαρές και τις μη σοβαρές περιπτώσεις και να παρεμβαίνουμε νωρίς” δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε την έλλειψη ικανών Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. “ πρέπει να δράσουμε επειγόντος διότι οι άνθρωποι με αυτισμό είναι γύρω μας και πιθανώς να είναι και κάποιοι που δεν υποψιάζονται καν ότι βρίσκονται στο φάσμα. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών αλλά και στις μελλοντικές γενιές”.

    Η φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Ματίνα Κ. Παπαγεωργίου, παρουσίασε “Αυτισμός και Ποιότητα Ζωής” το οποίο έχει μεταφράσει η ίδια. “ Το βιβλίο εστιάζει στην ανεξαρτησία των ατόμων με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε όλους τους τομείς της ζωής. Όμως η ανεξαρτησία δεν αφορά μόνο τον τρόπο ζωής, αφορά και έναν νέο τρόπο σκέψης. Την ανεξαρτησία από τον ειδικό, να μάθει το άτομο να ζει μόνο του, να ξέρει πως να προχωρήσει στη ζωή” τόνισε.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, η εκπαιδευτικός Νικολία Μωραΐτη και η διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νίκη Κατσιάπη.

    autismos 2

    autismos 3

    autismos 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ