Καλώς δεν άνοιξαν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη – Αχαΐα – Κοζάνη, λέει ο καθηγητής
Μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα από την αρχή της πανδημίας, με την κορύφωσή της να εκτιμάται για τις 18 του μήνα, όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 - 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, αφού σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό, εκτιμά μιλώντας στο ethnos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μετά θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναχαίτιση της πανδημίας, με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των self test θα γίνεται με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία.
Οι μεν πρώτοι να κάνουν τα εβδομαδιαία τεστ και να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα τη δεύτερη και με τη σειρά της η Πολιτεία να θέτει τους θετικούς σε καραντίνα και να προχωρεί σε ιχνηλατήσεις με βάση τα δεδομένα, σημειώνει ο καθηγητής.
Η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης δεν πρόκειται να επιτευχθεί στη χώρα μας πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, ωστόσο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη και η διασπορά του ιού θα βρίσκει τείχη, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να γίνει γύρω στο τέλος του Ιουνίου, εκτιμά ο ίδιος. Από τότε και στο εξής και μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο μπορεί να μην πάμε σε μία ιδιαίτερη χαλάρωση, αφού θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε αποστάσεις, ωστόσο δε θα βρισκόμαστε με το «πιστόλι στον κρόταφο», κάτι που συμβαίνει σήμερα.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπάρχουν τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα από τώρα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, στο καλό σενάριο, με την προϋπόθεση δηλαδή ότι γίνεται σωστά η διαχείριση των εβδομαδιαίων self test και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, στο τέλος του Απριλίου -αφού έχει περάσει το πικ της πανδημίας στα μέσα του μήνα- ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.400. Στις 15 Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός τους κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα πέσει στα 1.300 κι τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Το καλό σενάριο προβλέπει επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 825 και θα συνεχιστεί η μείωσή τους.
Το κακό σενάριο προβλέπει ότι δε γίνεται σωστή διαχείριση των self test, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους και έχουν ανοίξει νωρίτερα, απ’ ό,τι πρέπει, κι άλλες δραστηριότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, αμέσως μετά το Πάσχα θα φτάσουμε ακόμα και τα 9.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στο κακό σενάριο στις 15 Ιουνίου τα κρούσματα θα βρίσκονται στα 5.150 και στο τέλος του μήνα στα 3.500.
«Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που δε φαίνεται ότι μπορεί να επαληθευτεί. Ήδη η Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει τα υγειονομικά μέτρα, έχει εξαγγείλει και θα εφαρμόσει άμεσα τα εβδομαδιαία self test, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Καλώς δεν άνοιξαν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη – Αχαΐα – Κοζάνη
Ως πολύ λογική, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, κρίνει την απόφαση των λοιμωξιολόγων να παραταθεί το lockdown στα καταστήματα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ο καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως υποστηρίζει, αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη η αυξητική τάση διασποράς του ιού είναι πολύ μεγάλη, υψηλότερη και από αυτήν της Αθήνας και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ πιεστική. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις δύο άλλες περιοχές.
Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ακόμα ότι σε περίπτωση που άνοιγε το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αμέσως η αύξηση της διασποράς του ιού θα έφτανε στο 4%-5%. Αυτό διότι η λειτουργία των καταστημάτων φέρνει και αύξηση στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και περισσότερο κόσμο στην αγορά. Αντίστοιχη αύξηση κατά 4%-5% στο επιδημιολογικό φορτίο θα εντοπιστεί στην Αττική αλλά και σε όλες τις περιοχές που άνοιξαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αυξητική πορεία διασποράς του ιού είναι καλύτερη σε σύγκριση με Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.
«Θα πάρω ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη και θα πω ότι αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλειών με κορονοϊό είναι πολύ υψηλός και οι ασθενείς δε θα μπορούν να μεταφερθούν πουθενά, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική, αν παραστεί ανάγκη και γεμίσουν τα νοσοκομεία της πόλης. Αν άνοιγαν τώρα τα καταστήματα, με σιγουριά θα πω ότι στη Θεσσαλονίκη θα ξαναζούσαμε τις μέρες του περασμένου Νοεμβρίου. Οι λοιμωξιολόγοι πήραν την απόφαση για παράταση του lockdown ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό. Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα. Εκεί το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε ούτε μία άδεια κλίνη ΜΕΘ στα νοσοκομεία και αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να βοηθήσει την Αχαΐα ούτε η Αττική. Και στην Κοζάνη υπάρχει σήμερα πολύ επιθετική αύξηση διασποράς του ιού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Τέλος, όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος, τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου θα μπορούν να ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις τρεις παραπάνω περιοχές, όταν θα μπορούν να κάνουν self test οι εργαζόμενοι.
Πηγή: Ethnos.gr