Καταιγισμό ερωτήσεων δέχονται οι φαρμακοποιοί από τους γονείς, οι οποίοι φοβούνται μήπως δεν κάνουν σωστά το τεστ στα παιδιά τους και ζητούν για ασφάλεια ν΄ αγοράσουν και δεύτερο το οποίο στοιχίζει περίπου 10 ευρώ και θα δίνεται από σήμερα.
Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, 8 Απριλίου, και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, γονείς και οι καθηγητές φτάνουν κατά δεκάδες στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν τα self test ώστε να είναι «οπλισμένοι» τη Δευτέρα το πρωί, που θα ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα λύκεια. Όπως τόνισαν στο ethnos.gr, φαρμακοποιοί, οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και έχουν πολλές απορίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο εστιάζονται στην ορθή λήψη του τεστ και τι θα πρέπει να κάνουν εάν δεν τα καταφέρουν και το τεστ δείξει μη έγκυρο. Μάλιστα, όπως λένε, οι φαρμακοποιοί πάρα πολλοί γονείς ζητούν εκτός από το δωρεάν τεστ, να αγοράσουν και ένα δεύτερο για ασφάλεια παρά το γεγονός ότι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα τεστ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν, θα διατίθενται από σήμερα σε όλα τα φαρμακεία και όπως λένε οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν πολλές παραγγελίες από τους πολίτες.
Tι λένε οι καθηγητές για τα self test
Παρά το γεγονός ότι τόσο οι γονείς όσο και εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι για το καλό όλων διατηρούν αμφιβολίες για την ορθότητα των αποτελεσμάτων και μιλούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την εκ νέου επαναλειτουργία των σχολείων τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για την κοινωνία συνολικά.
Οσο για τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) τονίζουν ότι «από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πάνω από 19.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας ως 17 ετών. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε, με ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε ιχνηλάτηση ούτε επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων αυτών, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πόσα είναι τα συνολικά κρούσματα των μαθητών. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μία εκ νέου επαναλειτουργία των σχολείων, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, είναι τεράστιος».
Οι καθηγητές αναφερόμενοι σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης δεν αποτελεί λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες, τονίζουν ότι «ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».
Πάντως, η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..
Υποχρεωτικά τα self test
Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο self test.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Πηγή: Εthnos.gr