Επίκαιρα

Τι συνέβη και πολίτες έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα

Τι συνέβη και πολίτες έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα

Πώς η αιτιολόγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει κατατάξει πολίτες στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έλαβαν μήνυμα που δεν περίμεναν για εμβολιασμό

Εκπληξη και απορία προκλήθηκε σε μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης τους έχει κατατάξει στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και ως εκ τούτου, έλαβαν μήνυμα με τα προεπιλεγμένα ραντεβού τους για να εμβολιασθούν!

Σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 16-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες κ.α.
Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν σήμερα επιβεβαιωτικό e-mail και sms για εμβολιασμό συγκαταλέγεται και μια μαθήτρια 16,5 ετών από το λεκανοπέδιο της Αττικής (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του protothema.gr αλλά δεν αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους).

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του νεαρού κοριτσιού έλαβε σήμερα το πρωί στις 11:03 π.μ. το σχετικό e-mail για τον εμβολιασμό της κόρης του.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η 16χρονη καλείται να κάνει την 1η δόση του εμβολίου στις 24/5 και ώρα 15:10 στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου και τη 2η δόση στις 14/6 και ώρα 19:20, πάλι στο ίδιο ΚΥ.

Πριν καν προλάβει να ξεπεράσει το σοκ του «αναπάντεχου» αυτού e-mail ο πατέρας του κοριτσιού, έλαβε και σχετικό sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις οδηγιες για την επιβεβαίωση των προαναφερόμενων ραντεβού.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του prothothema.gr ανάλογη έκπληξη ένιωσαν πάρα πολλοί πολίτες, που άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού
τους κατέταξε στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως, είναι αφενός ότι ο εμβολιασμός για τα υποκείμενα νοσήματα αφορά πολίτες άνω των 16 ετών (το ίδιο ισχύει και για την πρώτη ομάδα των ευπαθών και απαιτείται ειδική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων για τα μικρότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr). Αφετέρου, εξηγούσαν ότι πολλές φορές γιατροί συνταγογραφούν με άλλη αιτιολογία φάρμακα που σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του, πλην όμως, η αιτιολογία- φερόμενη πάθηση στο σύστημα αναγνωρίζεται ως υποκείμενο νόσημα: Για παράδειγμα πολίτης ζήτησε εξηγήσεις γιατί έλαβε ραντεβού αφού είναι υγιής, για να διαπιστώσει ότι κάποια ηρεμιστικά φάρμακα του είχαν συνταγογραφηθεί με αιτιολογία "διπολική διαταραχή", συνεπώς έχει δικαίωμα εμβολιασμού. Όλα τα περιστατικά αναπάντεχων ραντεβού που ελέγχθηκαν, πάντως, διαπιστώθηκε ότι είχαν συνταγογράφηση με «υποκείμενο νόσημα».
Πάντως, οι ίδιες πηγές στην ερώτηση τί να κάνουν όσοι έλαβαν τα αναπάντεχα ραντεβού, να τα αποδεχθούν ή όχι, απαντούν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους και να αποφασίσουν αναλόγως.

Σημειώνεται ότι οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες ηλικίας 16-18 ετών εμβολιάζονται μόνο με το σκεύασμα της Ρfizer. Η ηλικιακή ομάδα έως 30 ετών με pfizer και Moderna και οι άνω των 30 με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις