Η προστασία του υγειονομικού κεκτημένου υπαγορεύει την κατεύθυνση που θα χαραχθεί εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναζητούν περισσότερο χρόνο και επιπλέον δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη της άλλης εβδομάδας.
«Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, που κατά πολλούς προσδιόριζε και τον βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Αυτή πλαισίωσε την εντολή προς όλα τα στελέχη να εκπέμψουν καθαρό μήνυμα και να μην καλλιεργούν προσδοκίες που η υγειονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την εκπλήρωσή τους: «Και για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».
Το «κόκκινο» που άναψε η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία κλειστών πολυκαταστημάτων τύπου mall αλλά και την πρόσθετη χαλάρωση στους περιορισμούς που διέπουν την λειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη εβδομάδα, δεν προδικάζει και την επέκταση των αυστηρών μέτρων και το Πάσχα. Είναι σταθερή η θέση κυβερνητικών στελεχών, ότι κάθε απόπειρα να προεξοφληθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων, είναι άτοπη.
Οι εκκλησίες
Τα θετικά στοιχεία από την τρέχουσα υγειονομική συγκυρία ενισχύουν συνεχώς την εικόνα σταθεροποίησης, όμως δεν είναι - όπως μεταδίδεται σε όλους τους τόνους - επαρκή καθώς η πανδημία παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι επίσης υψηλή, και παρότι αναγνωρίζεται η κόπωση των πολιτών και παρότι η κυβερνητική προδιάθεση για τις μετακινήσεις είχε διατυπωθεί δημόσια, πρωταρχικός στόχος είναι τα βήματα που θα γίνουν να μην διακινδυνεύσουν την υλοποίηση του οδικού χάρτη για την σταδιακή επανεκκίνηση.
Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοποίο αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας εκκλησιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε αυτό το ζήτημα αναζητάται η συνταγή που θα καθιστά εφικτή την παρουσία των πιστών εντός των ιερών ναών, αλλά δεν θα ενέχει υγειονομικούς κινδύνους.
Προς την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θα εντατικοποιηθούν τα προσεχή εικοσιτετράωρα οι επαφές με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, δίχως να αποκλείεται – με δεδομένον τον εξαιρετικά λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας- και μια επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο.
Την Παρασκευή πάντως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος γνωστοποίησε προς το υπουργείο Παιδείας τη φόρμουλα που προτείνει για να εορταστεί το φετινό Πάσχα. Στην επιστολή της η ΔΙΣ θέτει μεταξύ άλλων την εναλλακτική της διεξαγωγής υπαίθριων ακολουθιών ή στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών.
Ακόμη οι ιεράρχες ζητούν μεγαλύτερο αριθμό πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο και σε κάθε περίπτωση τη θέσπιση πλαφόν για maximum 100 άτομα.
Τέλος, προτείνεται και η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας, για την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, με επέκταση του έως και τα μεσάνυχτα.
Πηγή: Cnn.gr