Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 18:03

Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για τους 40 - 44 - Ελεύθερες από αύριο οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 έως τις 15 Μαΐου - Για δεύτερη εβδομάδα διαπιστώνουμε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου - «Δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας, στους οποίους "ξεστοκάρουμε" τα εμβόλια», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας

Ανακοινώσεις για τις αλλαγές στα μέτρα του lockdown έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί στην ενημέρωση ήταν και η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι εντός των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ,μ. Υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση διπλής μάσκας μέσα και έξω από το ναό, καθώς και τα τεστ στους ιερείς.

Για την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 2 οικογενειών και μέχρι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Για τις μετακινήσεις γίνεται χρήση του SMS με κωδικό 6 ενώ συστήνεται η χρήση αυτοδαγνωστικού τεστ.


Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν σε καταστήματα εστίασης και καφέ με τον κωδικό 6 στο 13033.

Η υποχρέωση αποστολής μηνύματος παραμένει έως τις 15 Μαΐου, ενώ από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφέρειας.


Για την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23.00.


Αύριο θα εκδοθούν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία για τους ΚΑΔ που θα ανοίξουν.

Εξάλλου, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Ιάσμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.


Παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η περιφερειακή ενότητα Κω, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Γρεβενών, ο δήμος Καρδίτσας, ο δήμος Σπετσών, ο δήμος Κύθνου.


Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα «σπάμε» καθημερινά το ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών: Μ. Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί, σήμερα Μ. Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.

Πάνω από 106.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών έχουν κλείσει από χθες ραντεβού και εμβολιάστηκαν ήδη 9.000 πολίτες.

Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.


Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα, νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 - 44 ετών. Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.


Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.


Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεστοκαρίσματος» των εμβολίων της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.

«Η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία». Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους.

Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020. Θεωρώ, λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους «ξεστοκάρουμε τα εμβόλια». Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας.


Παίρνοντας το λόγο ακολούθως η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test. Οπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε.


Ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5% αγγίζοντας το 1,75%, ενώ το Rt είναι λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97%. Εντούτοις, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός, οι νοσηλευόμενοι φτάνουν τους 5.300 και υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ, περίπου 90%.


Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται η σταδιακή μείωση που τόσο περιμέναμε, αν ξεχαστούμε, το επιδημιολογικό φορτίο θα ανέβει και πάλι, τόνισε η καθηγήτρια.


Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους είναι προφανές, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Η επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες που θα εκδοθούν μετά το Πάσχα, όμως «δεν είναι η ώρα να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες», καθώς δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που είναι λ.χ. το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.


Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι δείκτες έχουν δυσμενή πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, που φθάνει το 40%. Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης. 4.092 κρούσματα, και μάλιστα ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους, επιβεβαιώθηκαν αφού προηγήθηκε self test. Τόνισε δε, ότι η ανοσία της αγέλης στη Μ. Βρετανία οφείλονται κατά κύριο λόγο στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβαν 22 εκατ. άνθρωποι.


Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.


Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα . Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19.


«Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περίπου το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο. Η επιδημία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης. «Για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία, συνέχισε γίνεται κατά 68% στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου."Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 19:37

Σχετικά Άρθρα

  • Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
    Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

    Στην φετινή αντιπυρική περίοδο και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την 1η Μαΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, καθώς και να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να 'ξυπνήσει' σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Φυσικές καταστροφές: Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    «Πρώτα και πάνω από όλα, μακράν του δευτέρου, είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι φέτος, σε μία τεράστια και πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, προσπάθησαν «πολύ σκληρά» για να την προασπίσουν και προσέθεσε ότι το Μάτι «αποτέλεσε σημείο καμπής για να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιεράρχηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην χώρα».

    Λειψυδρία

    Αναφορικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ο υπουργός επισήμανε ότι στο μισό κομμάτι της χώρας μας εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη λειψυδρία. «Ξεκινώντας από τον Έβρο, κατεβαίνοντας στα νησιά του Αιγαίου, στην Ανατολική Αττική, στα πόδια της Πελοποννήσου μέχρι τα Κύθηρα και μέχρι την Κρήτη, έχει βρέξει από ελάχιστα έως σχεδόν καθόλου τους τελευταίους, νομίζω πλέον 6-8 μήνες. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, που έχουμε τον χάρτη στον δείκτη 3, ανομβρίας και θα έχουμε και 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την 1η Μαΐου, που βρίσκομαι νυχθημερόν και ασταμάτητα μαζί με τους συνεργάτες στο War Room της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων χρόνων η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του 112, μαζί με Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας άλλες πλέον δυνατότητες στη χώρα».

    Αντιπυρική περίοδος

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως τη συμβολή της νέας τεχνολογίας και των drones στην ανίχνευση του σημείου έναρξης μια πυρκαγιάς. «Καταλάβαμε και είδαμε ότι τα 35-45 λεπτά τα οποία χρειάζονταν τα μέσα της πυροσβεστικής ή τα εναέρια για να κάνουν detect, να βρουν το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς και να φτάσουν σ' αυτό, ήταν πάρα πολλά πλέον για τις mega πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε. Άρα, τα πάνω από 50 drones, τα οποία εξακολουθούν να πετούν, 24/7 πάνω από την Αττική, στους τρεις ορεινούς όγκους, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα, από τη Δαδιά, τον Έβρο, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Κάρυστο, την περιοχή γύρω-γύρω από το Λουτράκι, μας δίνουν εικόνα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αλλαγή της κουλτούρας έτσι ώστε να πετούν έμφορτα τα εναέρια μέσα τα οποία έχουμε, κάνοντας περιπολίες πάνω από την Αττική κι αλλού, είτε με νερό, είτε με επιβραδυντικό υγρό. Και άρα συνδυάζοντας τα δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πεδίο στα 5, 6, 7 λεπτά, έδωσε άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αυτό το σχήμα το οποίο σας ανέφερα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον μίλησε μεταξύ άλλων για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, καθώς και για την αλλαγή στο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. «Έγιναν πολύ σημαντικά έργα μαζί με το AntiNero του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν. Όλοι αυτοί συνεργαστήκαμε μαζί. Προσπαθήσαμε πάρα-πάρα πολύ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Πέρυσι κάηκαν πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα. Φέτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο των καμένων της τελευταίας 20ετίας. Στο 10% καμένων στρεμμάτων δάσους σε σχέση με το μέσο όρο της 20ετίας. Πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο την οποία αντιμετωπίσαμε. Και αυτό νομίζω είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα στην Ελλάδα, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξε ότι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Το κόστος της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κλίμακες δικές μας το κόστος για τη χώρα μας είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν να προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος στη χώρα μας και το χρέος αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζερεφός. Επιπλέον, επισήμανε ότι« ζούμε τη θερμότερη τριακονταετία στον πλανήτη μας από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Αλλά είναι και μία από τις θερμότερες στην ιστορία του πλανήτη» και προσέθεσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ήδη έχει υπερβεί οποιεσδήποτε τιμές είχε σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της ακρίβειας των προγνώσεων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τους νόμους. «Μόνο το 75 με 80% των οικοπέδων καθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα 25% μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη θρυαλλίδα που θα κάψουν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους», υπογράμμισε.

    «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά βέβαια τα οποία μπορεί κανένας να προτείνει σε επίπεδο υποδομών στις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν, πού να επενδύσουν σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προστασίας, αλλά όταν μιλάμε για προστασία και διάσωση ανθρώπινης ζωής τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Μάτι στο Μάουι, στον Ντάνιελ και με τον Μίλτον. Είναι ένα τεράστιο μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε όλοι μας», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι και στην Κύπρο εκπονείται από την κυβέρνηση επίσης ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την αγορά καινούριων αεροσκαφών.

    «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τεχνολογικά. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα drones. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τεχνολογίες παρατήρησης, γεωπαρατήρησης από το διάστημα», σημείωσε. Αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μπούστρας επισήμανε ότι «πρέπει να το δούμε ως ένα θέμα ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο». «Αν το θεωρήσουμε ως ένα τέτοιο τότε έχουμε διάφορα εργαλεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτα απ' όλα το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα ασφάλειας, το safety culture, το οποίο συνήθως γίνεται σε οργανωσιακό επίπεδο, δηλαδή θα πρέπει να το πάμε σε ένα εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να μάθουμε τα αίτια συγκεκριμένων πυρκαγιών σε συγκεκριμένες κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω και ειδικά όταν υπάρχουν τάσεις σε αυτές τις καταστροφές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά στην καταστολή. «Ξεκινάμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την πρόληψη ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Χαρδαλιάς: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών»
    Χαρδαλιάς: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών»

    Σε σειρά μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτεί η διαχείριση του συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των οικογενειών τους όπως τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Η μεταφορά των 35.000 μαθητών, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση με αναπροσαρμογή των δρομολογίων. Ο αριθμός των μαθητών μεταβάλλεται διαρκώς, τόσο ανά έτος όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα ενώ νέες ανάγκες κυρίως από μαθητές των ειδικών σχολείων, προκύπτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και απαιτούν άμεσα, νέα δρομολόγια και επιπλέον οδηγούς. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στο σύστημα. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οδηγών, η οποία εντείνεται με την απορρόφηση τους στον τουριστικό κλάδο ενώ, επίσης, ζητούμενο παραμένει και η καταλληλόλητα τους.

    Η περιφερειακή Αρχή με κύριο μέλημα την ασφάλεια των μαθητών, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις, λαμβάνει μέτρα και απλουστεύει τις διαδικασίες προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις και συνεργιες με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των προκλήσεων, σε πραγματικό χρόνο.

    «Ως περιφερειάρχης αλλά πρώτα από όλα ως γονιός θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πηγαίνουν όλοι οι μαθητές με τη μέγιστη ασφάλεια στα σχολεία τους και οι γονείς να είναι απαλλαγμένοι από το άγχος αυτό», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

    Προσθέτει δε, ότι οι υπηρεσίες δίνουν άμεσες λύσεις σε κάθε ζήτημα που προκύπτει ενώ ταυτόχρονα προωθούνται μέτρα για την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

    «Η πολιτική μας αναπτύσσεται σε δύο πυλώνες: Έναν πυλώνα βραχυπρόθεσμων λύσεων και έναν πυλώνα προετοιμασίας για μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα Μεταφορές Μαθητών στην Αττική», εξηγεί ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση τους θα δημιουργηθεί «μια ολιστική ποιοτική και μόνιμη αντιμετώπιση του θέματος».

    Ταυτόχρονα, προσθέτει θα δημιουργηθεί και «ένα δίκτυο ουσιαστικής σύνδεσης ανάμεσα στην Περιφέρεια, στη σχολική κοινότητα, τους Δήμους και τους αναδόχους, ώστε η διαδικασία μεταφοράς μαθητών, συνεχώς βελτιούμενη, να συμβάλλει στη συνολικότερη αναβάθμιση της σχολικής ζωής».

    Αναλυτικότερα για τα μέτρα επίλυσης των προβλημάτων όπως αποτυπώνονται στους δύο πυλώνες, μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Έρρικα Πρεζεράκου, της οποίας επίσης βαθιά πεποίθηση - σύνθημα αποτελεί η φράση «Θέλω μαζί με τους αναδόχους, τα σχολεία, τους γονείς να λειτουργούμε σαν ομάδα ώστε να έχουμε και το κατάλληλο αποτέλεσμα. Όλα τα παιδιά στα σχολεία».

    Στα βραχυπρόθεσμα, σημειώνει η ίδια και προκειμένου να δοθεί άμεση λύση, βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαίσιο προκηρύχθηκαν αλλεπάλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανάδοχοι για τα αντίστοιχα άγονα και νέα δρομολόγια που στο μεταξύ ανέκυπταν.

    Συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας

    Στα μακροπρόθεσμα συμπεριλαμβάνεται η διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για την υλοποίηση των οποίων, διευκρινίζει η κα Πρεζεράκου, έχουν δρομολογηθεί οι εξής δράσεις:

    1. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διασύνδεση και η αυτοματοποίηση της ενημέρωσης (διαλειτουργικότητα) των δυο πληροφοριακών συστημάτων: της Περιφέρειας και του υπουργείου Παιδείας.

    2. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών να αποφασιστούν περισσότερο ευέλικτες λύσεις όπως η ενεργοποίηση της δυνατότητας απευθείας μίσθωσης (leasing) οχημάτων και πρόσληψης οδηγών και συνοδών από την Περιφέρεια.

    3. Σε συνεργασία με τους δήμους και με τη σχολική κοινότητα δημιουργείται δίκτυο εύρεσης και παρότρυνσης νέων αναδόχων ώστε να ενταχθούν στο έργο της μεταφοράς τονώνοντας την προσφορά οχημάτων και οδηγών, (το 2024 εντάχθηκαν 15 νέοι υποψήφιοι ανάδοχοι στο πρόγραμμα).

    4. Να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης οδηγών και συνοδών ώστε να επιτευχθεί ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μαθητές.

    Κάποιες βασικές επισημάνσεις για τη βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα το σύστημα μεταφοράς, παρουσίασε ο διευθυντής Παιδείας στης Περιφερείας Χάρης Σερπάνος και αυτές αφορούν:

    -Στη μεταφορά μαθητών κυρίως στα Ειδικά Σχολεία αφού οι εγγραφές ή μετεγγραφές γίνονται καθ' όλη της διάρκεια του σχολικού έτους.

    -Σε σημαντική έλλειψη επαγγελματιών οδηγών. Λόγω της αύξησης του τουριστικού προϊόντος και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην Αττική η ζήτηση για οδηγούς αυξάνεται στερώντας κρίσιμο αριθμό οδηγών από τη μεταφορά μαθητών και κατά συνέπεια απουσία αναδόχων.

    -Έλλειψη πλαισίου εκπαίδευσης των οδηγών και συνοδών για τη συμπεριφορά τους σε μαθητές, διευθυντές και γονείς όπως καταδεικνύει ο αριθμός των σχετικών παραπόνων

    Επίσης, παραθέτει σημαντικά στοιχεία για την επικρατούσα εικόνα στο σύστημα μεταφοράς, σημειώνοντας ότι :Το έργο της μεταφοράς μαθητών προϋποθέτει συντονισμό και με την σχολική κοινότητα και με τους αναδόχους που αναλαμβάνουν τη μεταφορά.

    Αναφέρει ότι στην Περιφέρεια Αττικής μεταφέρονται σήμερα σχεδόν 31.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθημερινά με περίπου 1.785 δρομολόγια.

    Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μέσω Δημοσίων Συμβάσεων Υπηρεσιών (ΔΣΥ) με αναδόχους λεωφορείων και ταξί.

    Επιπλέον, μεταφέρονται σχεδόν 4.000 μαθητές με τη χρήση Ειδικών Μαθητικών Δελτίων (ΕΜΔ) με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Το βασικό κριτήριο για να καταστεί ένας μαθητής δικαιούχος μεταφοράς με ΔΣΥ είναι να υπερβαίνει η απόσταση οικίας σχολείου τα: 1.200 μέτρα για τους μαθητές δημοτικού, 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίου, 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείου.

    Δικαιούχοι ΕΜΔ, είναι όλοι οι μαθητές Δευτεροβάθμιας που η απόσταση υπερβαίνει τα 2.500 μέτρα

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Σερπάνος επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «Το ποσοστό κάλυψης σε επίπεδο αριθμού εξυπηρετούμενων μαθητών ανέρχεται στο 97% των δικαιούχων μαθητών για το σύνολο των σχολείων, ενώ το ποσοστό αυτό θα ανέβει και άλλο της επόμενες ημέρες, αφού είναι σε εξέλιξη ήδη νέοι διαγωνισμοί».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη
    Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη

    Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη (10/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας με συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων περιφερειών.

    Ο κ. Κικίλιας τόνισε εισαγωγικά ότι χρειάζεται εγρήγορση καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και επικρατούν ακόμη υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Ως προς την προετοιμασία εν όψει χειμώνα χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική την αποτύπωση της πορείας των έργων στις περιφέρειες και από πλευράς εκτέλεσης και από πλευράς εξέλιξης των μελετών και των διαδικασιών.

    Στόχος, όπως είπε είναι «να συντονίσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή», ενώ επισήμανε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία «Boris» που έπληξαν πρόσφατα την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και για λάθη και για μη οργάνωση».

    «Εμείς λοιπόν θα κάνουμε μαζί με εσάς, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οργανωμένα, επαγγελματικά και στην ώρα του, προκειμένου να μειώνουμε μόνιμα τις πιθανότητες στην οποιοδήποτε κλιματική έξαρση να έχουμε προβλήματα» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το βιώσαμε στη χώρα μας πέρσι με τον Daniel».

    Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά του, μίλησε για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και ζήτησε από όλους τους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να προετοιμάζονται και για τις πλημμύρες, ζητώντας την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας ενώ οι περιφέρειες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

    - Περιφέρεια Αττικής: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Μανωλάκος

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιφερειάρχης - Θεοφάνης Σπανός

    - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Περιφερειάρχης - Ιωάννης Τρεπεκλής

    - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου- Χρήστος Ευστρατίου

    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Περιφερειάρχης- Νεκτάριος Φαρμάκης

    - Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειάρχης-Σταύρος Αρναουτάκης

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου- Κωνσταντίνος Αρώνης

    - Περιφέρεια Ηπείρου: Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας- Δημήτριος Μαυρογιώργος

    - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας- Κωνσταντίνος Βενετίδης

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περιφερειάρχης- Δημήτριος Πτωχός

    - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας- Χαράλαμπος Στεργιάδης

    - Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- Ιωάννης Κιοσές

    - Περιφέρεια Θεσσαλίας: Περιφερειάρχης- Δημήτρης Κουρέτας

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5
    Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

    Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια «απόσταση» από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

    «Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

    «Σε αυτή τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή κινδύνευσαν να καούν άνθρωποι, και αυτός ο κίνδυνος ήταν συνεχής: Στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στο Καλέντζι, στο Μικροχώρι, στο Καπανδρίτι κλπ. Όλες αυτές είναι περιοχές με σπίτια και ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν και ει δυνατόν να μην καούν οι περιουσίες του κόσμου εκεί. 'Αρα, η άποψη ότι ο κίνδυνος ήταν μόνο όταν έφτασε στην άλλη πλευρά της Πεντέλης είναι λάθος, εκτός κι αν πούμε ότι δεν μας νοιάζουν οι περιοχές που σας ανέφερα», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι φέτος η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού» έχει προχωρήσει σε 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχει επιβάλλει 1.030 πρόστιμα.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στις 831 προσλήψεις για το 2025 που θα προχωρήσουν για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας έμφαση στους δασοκομάντος, των οποίων, όπως είπε, πέρσι οι μονάδες σχεδόν τριπλασιάστηκαν και επισήμανε ότι την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να «αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε έργα του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

    Σχετικά με το «ΑΙΓΙΣ», πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του (1,9 δισ) μέσα σε ένα μόλις έτος και προσέθεσε ότι «ήδη πολλά έργα έχουν αρχίσει να συμβασιοποιούνται». Όπως είπε, «οι παραλαβές των έργων του ΑΙΓΙΣ θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2030».

    Ερωτηθείς για τη διαγραφή από την ΝΔ του Μάριου Σαλμά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς δεν διεγράφη γιατί υπέβαλλε ερωτήσεις προς υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας είναι «καθήκον ενός βουλευτή», αλλά διεγράφη «από το αρμόδιο όργανο του κόμματος διότι επέμενε να εγείρει ξανά και ξανά θέμα σκανδαλώδους σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού, παρότι είχε ήδη όλες τις απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό».

    Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όχι μόνον της ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίζουν με εντελώς ελεύθερη βούληση, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Αν αυτή η λογική δεν επικρατήσει, τότε θα υπονομεύουμε συνεχώς το κύρος και την ισχύ του εκάστοτε Προέδρου Δημοκρατίας, του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας
    Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας

    Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κικίλιας: Αντεπεξήλθαμε στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων
    Κικίλιας: Αντεπεξήλθαμε στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων

    Για τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που ακόμη δεν έχει τελειώσει, τη στιγμή που οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν και πλημμύρες ταυτόχρονα με τις φωτιές, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Είναι μία δύσκολη περίοδος, γιατί όπως βλέπετε η μισή Ελλάδα -το δυτικό και βόρειο κομμάτι κατά κύριο λόγο- είχε τις τελευταίες εβδομάδες τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου που είναι πάντα επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν, όπως είδατε με την κακοκαιρία Boris στην Ευρώπη, πολύ ακραίες καταστάσεις.. πάνω από 20 ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Και στο άλλο κομμάτι της χώρας, στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, αλλά και στην Αττική και πιο νότια εξακολουθούμε να έχουμε καθημερινά 25-30 πυρκαγιές. Οπότε το μισό Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και οι λοιπές δυνάμεις απασχολούνται με τα καιρικά φαινόμενα και οι άλλες μισές με τις φωτιές», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

    Σχετικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι επικράτησαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δυσκολότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών και εκδηλώθηκαν 4.500 πυρκαγιές, τελικά κάηκαν 24% λιγότερα στρέμματα συγκριτικά με τον μέσο όρο 20ετίας.

    «Είδατε τι έγινε σε άλλες χώρες, είδατε τις extreme καταστάσεις στην Πορτογαλία. Η Πορτογαλία από το 2017 έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια, δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από μία τραυματική χρονιά που είχαν, εγκαθιδρύοντας ένα νέο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας. Δυστυχώς, όμως, οι φετινές ανυπέρβλητες συνθήκες από τον Ατλαντικό, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία στα μέσα του Σεπτέμβρη, προκάλεσαν μία πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε πολύ μεγάλο της χώρας, με πολλαπλά μέτωπα και έκαψε 1.200.000 στρέμματα», σημείωσε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την πρόληψη με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχιστεί η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τα έργα αντιπυρικής προστασίας από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, και θα ενισχυθεί η προσπάθεια που έγινε φέτος με τους καθαρισμούς των οικοπέδων. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, θα προχωρήσει και το σχέδιο της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα διοχετεύουν στη βαριά βιομηχανία τα κλαδέματα και τα υπολείμματα καθαρισμών ως καύσιμη ύλη, έναντι ανταποδοτικού τέλους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Χαρδαλιάς σε αντιπεριφερειάρχες για αντιπλημμυρικά - «Μην κρυφτούμε στο γαϊτανάκι υπευθύνων»
    Χαρδαλιάς σε αντιπεριφερειάρχες για αντιπλημμυρικά - «Μην κρυφτούμε στο γαϊτανάκι υπευθύνων»

    Με την εντολή προς στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα σημεία όπου πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα ή εκτελούνται ανάλογες παρεμβάσεις, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για την αξιολόγηση της υφιστάμενης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Αττικής

    «Θέλω τις επόμενες εβδομάδες να βγείτε από τα γραφεία σας και να είστε στις γειτονιές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Θέλω όλοι μας να βρεθούμε στο πεδίο. Οι καιροί είναι χαλεποί, οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές και η ευθύνη δική μας είναι μεγάλη. Απέναντι στην ανησυχία όμως και στην αγωνία των πολιτών, εμείς θα απαντάμε με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Θα αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον κόσμο που μας αγκάλιασε και έχει απαιτήσεις από εμάς. Οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι ευθύνη μας. Κάθε μέρα θα παλεύουμε για να μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα».

    Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε τους αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για τη συμβολή τους στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τους παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» σχετικά με τους καθαρισμούς και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

    «Δεν θέλω να υπάρξει ρέμα ή οτιδήποτε που δεν θα το έχουμε καταγράψει»

    «Αντιλαμβάνομαι ότι αρρυθμίες και παθογένειες πάρα πολλών δεκαετιών δεν μας επέτρεψαν να έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτό θα αλλάξει. Και θα αλλάξει με μεθοδικότητα, συγκροτημένα και με τη σοβαρότητα που οι ίδιες οι υπηρεσίες μας έχουν επιδείξει όλο αυτόν τον καιρό. Έχουμε ατελείωτα χιλιόμετρα πρώτων παρεμβάσεων. Και έχουμε και ατελείωτα χιλιόμετρα που κάθε χρόνο πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συντήρησή τους», δήλωσε. Και επισήμανε: «Δεν θέλω να υπάρξει ρέμα, δεν θέλω να υπάρξει οτιδήποτε που δεν θα το έχουμε καταγράψει. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε άμεσα στα έργα τα οποία χρειάζεται να προγραμματίσουμε. Και, φυσικά, να ολοκληρώσουμε ένα πλέγμα ενεργειών και παρεμβάσεων τα οποία δεν θα επαφίενται στη "καλή διάθεση" ή την "καλή βούληση" του εκάστοτε περιφερειάρχη. Να ολοκληρώσουμε ένα πλέγμα ενεργειών, τα οποία θα αποτελούν προγραμματισμένες παρεμβάσεις που θα δεσμεύουν κάθε περιφερειακή αρχή και τα οποία φυσικά θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένους πόρους».

    Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγών που θα προβλέπει η νέα «Χάρτα» της Αυτοδιοίκησης που έρχεται προς διαβούλευση προσεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας το αίτημα οι Περιφέρειες να αποκτήσουν ενισχυμένες αρμοδιότητες στα ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων, μαζί με τους απαιτούμενους πόρους. Όπως τόνισε, εξάλλου, ήδη από το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνεται, τις επόμενες ημέρες, και ο σχετικός σχεδιασμός διάθεσης κονδυλίων.

    «Μην κρυφτούμε στο γαϊτανάκι υπευθύνων»

    «Λογικές, του τύπου "το έργο δεν είναι δικό μου", "δεν είναι αρμοδιότητα δική μου, είναι του δήμου", "είναι του Υπουργείου" ή οποιουδήποτε άλλου, προφανώς τις ακούμε, όμως δεν θα κρυφτούμε πίσω από αυτό το "γαϊτανάκι" διαφορετικών υπευθύνων. Όπου μπορούμε να παρέμβουμε, θα παρεμβαίνουμε, καταρχήν με δικές μας υπηρεσίες οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να ρισκάρουμε οτιδήποτε αφορά στη συνταγματική επιταγή. Έχουμε ορκισθεί στο Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και κατέληξε: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε δυσκολία που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει για πάντα η λογική που λέει ότι για ένα θέμα ασχολούνται πολλοί διαφορετικοί. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε τα πάντα εμείς. Εμείς λέμε να υπάρχει ένας υπεύθυνος για οτιδήποτε. Αν η Πολιτεία κρίνει ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει το κομμάτι του καθαρισμού των ρεμάτων, θα πρέπει να είναι έτοιμη και να το θεσμοθετήσει. Και ταυτόχρονα να μας δώσει και τους απαραίτητους πόρους. Α λα καρτ επαναστάτες δεν έχουμε υπάρξει ποτέ. Είμαστε στο πεδίο, είμαστε κοντά στις γειτονιές και θέλουμε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και, φυσικά, δεν κρυβόμαστε πίσω από καμία αρμοδιότητα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τις πυρκαγιές - Πολύ υψηλός κίνδυνος αύριο Παρασκευή για έξι Περιφέρειες
    Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τις πυρκαγιές - Πολύ υψηλός κίνδυνος αύριο Παρασκευή για έξι Περιφέρειες

    Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου

    Συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών από αύριο. Στην διυπουργική σύσκεψη, θα συμμετέχουν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των περιφερειών, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

    - Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    - Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)
    - Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
    - Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

    Για το λόγο αυτό η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Δείτε τον χάρτη
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο