Δευτέρα, 03 Μαϊος 2021 10:54

Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: H πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, παρατηρεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στις παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επιβεβαιωμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Εν συνεχεία, εστιάζει στον ρόλο των δημοσιογράφων και σημειώνει πως «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/SALVATORE DI NOLFI

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Μαϊος 2021 10:49

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΗΕ: Στηρίζει τον Γκουτέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας παρά την απόφαση του Ισραήλ
    ΟΗΕ: Στηρίζει τον Γκουτέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας παρά την απόφαση του Ισραήλ

    Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να διατηρούν καλή σχέσημε τον Γκουτέρες

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.

    Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».

    Η προειδοποίηση

    Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ισραήλ —κράτος που ιδρύθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών εγκριθείσα το 1947— είναι διαβόητα δύσκολες, αλλά έχουν πλέον φθάσει στο ναδίρ τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

    Ανακηρύχθηκε persona non grata

    Εν μέσω όξυνσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Εγγύς Ανατολή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Ισραέλ Κατς, του πρόσαψε πως «δεν καταδίκασε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση του Ιράν» την Τρίτη, κάνοντας λόγο περί «αντιισραηλινού» Γενικού Γραμματέα που «υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

    Προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σε ατμόσφαιρα άκρως τεταμένη στο ΣΑ, με παρόντες τους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν, ο κ. Γκουτέρες φρόντισε να «καταδικάσει, για ακόμη μια φορά, σθεναρά, τη μαζική επίθεση με πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ». Παράλληλα όμως επέκρινε τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών, καταδικάζοντας τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας κι επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου».

    Εξασφάλισε την υποστήριξη του 15μελους ΣΑ

    Παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται πως έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει την τελευταία δεκαετία, ο κ. Γκουτέρες εξασφάλισε την υποστήριξη των 15 μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν το μέτρο του Ισραήλ, του πιο στενού συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή, «αντιπαραγωγικό».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες τη λύπη της για την «αδικαιολόγητη, σοβαρή και αντιπαραγωγική απόφαση που έλαβε το Ισραήλ». Ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να «απορριφθούν οι επιθέσεις» εναντίον του κ. Γκουτέρες.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Ισραήλ: Απαγορεύουν στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα - «Παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους»
    Ισραήλ: Απαγορεύουν στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα - «Παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους»

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.

    Η απαγόρευση εισόδου, δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ, οφείλεται στην «αποτυχία» του Γκουτέρες να καταδικάσει «απερίφραστα» τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

    Πυρά κατά του Γκουτέρες από τον Κατζ

    «Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο Κατζ στο Χ.

    Πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη «σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», η οποία πλησιάζει στην επέτειο του ενός έτους, ούτε έχει καταδικάσει τη «χρήση σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς». Ακόμη επέκρινε τον Γκουτέρες λέγοντας πως δεν ηγείται «οποιασδήποτε προσπάθειας για να κηρυχθεί η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».

    «Ένας Γενικός Γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν -το μητρικό πλοίο της παγκόσμιας τρομοκρατίας- θα μείνει στη μνήμη μας ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

    «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να υπερασπίζεται την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες», κατέληξε στο μήνυμά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Η Ελλάδα θέλει να είναι «γέφυρα» ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, στη Δύση και την Ανατολή
    Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Η Ελλάδα θέλει να είναι «γέφυρα» ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, στη Δύση και την Ανατολή

    Τι είπαν στη μεταξύ τους συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Γκουτέρες.

    Mε τον Γενικό Γραμματέα του ΟHE, Aντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στη Νέα Υόρκη, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-‘26.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, στη Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα συνομιλεί με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • SOS από Γκουτέρες: Να μη μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα
    SOS από Γκουτέρες: Να μη μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα

    «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον των ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η οποία επισκιάζεται από τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

    «Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης»

    Μετά τις δύο ημέρες της «Συνόδου του μέλλοντος», που ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές της ανθρωπότητας, περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα πάρουν τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ενώ οι συρράξεις μαίνονται σε όλον τον κόσμο, ιδίως στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας.

    «Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης που απειλεί να παρασύρει όλη την περιοχή στο χάος. Αρχίζοντας από τον Λίβανο, ο λιβανέζικος λαός, ο ισραηλινός λαός και οι λαοί όλοι του κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», τόνισε.

    Ο Γκουτέρες κατήγγειλε επίσης τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κυβερνήσεων και άλλων ομάδων που πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα την κάρτα «βγες από τη φυλακή», δηλαδή να παραμένουν ατιμώρητες για τις ενέργειές τους, αναφερόμενος στους πολέμους στην Ουκρανία, στη Γάζα και στο Σουδάν.

    «Μπορούν να ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο. Μπορούν να παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μπορούν να εισβάλλουν σε μια άλλη χώρα, να ερημώνουν ολόκληρες κοινωνίες ή να αμελούν κατάφωρα την ευημερία του ίδιου τους του λαού. Και τίποτα δεν θα συμβεί. Το επίπεδο ατιμωρησίας στον κόσμο είναι αδικαιολόγητο από πολιτικής άποψης και ηθικά απαράδεκτο», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η σύγκρουση κλιμακώθηκε πρόσφατα, μετά την ουκρανική εισβολή και κατάληψη ρωσικών εδαφών στο Κουρσκ και την αντεπίθεση της Μόσχας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλικές επιθέσεις.

    «Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι είναι ώρα να επικρατήσει μια «δίκαιη ειρήνη» βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Για το Σουδάν, ο Γκουτέρες είπε ότι «εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς ο λιμός επεκτείνεται» και κατήγγειλε τη «βίαιη διαμάχη για την εξουσία» μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

    Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας συνόψισε ως «αβίωτη» την κατάσταση του κόσμου σήμερα, αλλά επέμεινε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν. «Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν. Ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι πόλεμοι μαίνονται, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για το πώς θα τελειώσουν. Και τα πυρηνικά δόγματα και τα νέα όπλα ρίχνουν βαριά σκιά. Οδεύουμε προς το αδιανόητο – μια πυριτιδαποθήκη που υπάρχει κίνδυνος να καταποντίσει τον κόσμο», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γκουτέρες: Σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης στον Λίβανο - Οι εκρήξεις βομβητών μπορεί να είναι προληπτικό χτύπημα
    Γκουτέρες: Σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης στον Λίβανο - Οι εκρήξεις βομβητών μπορεί να είναι προληπτικό χτύπημα

    Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί πως οι εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο μπορεί να είναι προάγγελος μιας μεγαλύτερης επιχείρησης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

    «Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκπέμπει «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια - Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε σήμερα «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα.
    «Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS —Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας»)— εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
    Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

    Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Μητσοτάκης σε Γκουτέρες για Κυπριακό: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση
    Μητσοτάκης σε Γκουτέρες για Κυπριακό: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση

    Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Guterres για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
  • Το Κυπριακό στην συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουντέρες στην Νέα Υόρκη μετά το τετ α τετ με Ερντογάν
    Το Κυπριακό στην συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουντέρες στην Νέα Υόρκη μετά το τετ α τετ με Ερντογάν

    Ψηλά στην ατζέντα κρατά η ελληνική διπλωματία την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό,καθώς μετά τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ίδιο θέμα και στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Στη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο και επέμεινε στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση με τον Αντόνιο γκουντέρες ελιναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

    Η Κύπρος να πάψει να είναι διαιρεμένη

    Το ίδιο μήνυμα πως η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός ευρωπαϊκής επικράτειας έστειλε ο πρωθυπουργός και από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.

    «Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974.

    Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το πρώτο πόρισμά αυτής για την επίλυση του Κυπριακού, διευκρίνισε όμως πως «η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

    Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχει σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.

    Ενημέρωσε πως την Παρασκευή (12/7) θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, με σκοπό την εμπλοκή του σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».

    Προειδοποίηση Μητσοτάκη για την ηγεσία των Σκοπίων

    Αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πως, εάν η γείτονος χώρα δεν σεβαστεί της συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αυτό θα έχει επιπλοκές στην ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.

    «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε επίσης πως «με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».
    Πάντως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο