Αναμένεται να γίνουν 1,3 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια μέχρι το τέλος Ιουνίου σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας - Πώς οι νέοι αλλάζουν τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας - Ξεκινά ο κατ´ οίκον εμβολιασμός των ατόμων με κινητικά προβλήματα - Υποχωρούν οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι
Πλέον, η "Ελευθερία" επιταχύνεται ακόμη περισσότερο, θωρακίζοντας έναντι του κορωνοϊού τους πολίτες και φέρνοντας ολοένα πιο κοντά τον στόχο της συλλογικής ανοσίας που θα ελέγξει την πανδημία. Η Ελλάδα έχει παραλάβει μικρή ποσότητα των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson&Johnson -μερικές δεκάδες χιλιάδες- και αναμένεται να παραλάβει συνολικά περίπου 1,3 εκατομμύρια εμβόλια ως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για παραλαβή, που εφόσον εξελιχθεί ομαλά, θα θωρακίσει ισάριθμους πολίτες, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια άτομα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Σημαντική ώθηση στην "Ελευθερία" θα δώσει και ο δρομολογούμενος κατ´ οίκον εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 80-89 χρόνων, ομάδα που περιλαμβάνει και άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, στο λεκανοπέδιο η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να συνδράμει στην υλοποίηση του δύσκολου αυτού έργου στην εμβολιαστική εκστρατεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ομάδα των πολιτών 80 χρόνων και άνω έχει εμβολιαστεί το 62% και επιπλέον ποσοστό 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.
Οι νέοι αλλάζουν τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας
Από τη Μεγάλη Τρίτη άρχισαν να εμβολιάζονται 2,2 εκατ. πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, τη Μεγάλη Πέμπτη οι πολίτες ηλικίας 40-44 χρόνων και το Μεγάλο Σάββατο οι πολίτες ηλικίας 45-49 χρόνων. Οι ηλικιακές ομάδες των 30-39 χρόνων και οι 40-44 χρόνων έχουν, προς το παρόν, πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι πολίτες 45-49 χρόνων έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια – δηλαδή των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &Johnson, όπως και όλα τα άτομα 50 χρόνων και άνω.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών 50 χρόνων και άνω, αλλά και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκπαιδευτικοί, Σώματα Ασφαλείας κ.α.).
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να καθοριστεί και ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού των ατόμων 18-29 χρόνων, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να εξαιρείται από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έως και χθες το βράδυ είχαν γίνει 413 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ανερχόταν χθες στους 5.254, έναντι 5.080 που νοσηλεύονταν τη Μεγάλη Πέμπτη. Από αυτούς, οι 1.241 βρίσκονταν σε Μονάδες και οι 783 ήταν διασωληνωμένοι.
Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COvid-19 είναι 2.420, έχοντας φτάσει και πάλι στα επίπεδα της Μεγάλης Τετάρτης, έπειτα από μια μικρή υποχώρηση κατά το ενδιάμεσο διάστημα. Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι 432.
Στους 1.447 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 232 είναι διασωληνωμένοι. Περί τους 760 βρίσκονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 130 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Πηγή: Protothema.gr