13 θετικοί στον κορωνοϊο - 48 ασυνόδευτα παιδιά
Από την Καλαμάτα στη Μυρσίνη κατέληξαν οι 182 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρο, την Κυριακή του Πάσχα. Αφού οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο λιμάνι της Καλαμάτας. Σε αναζήτηση χώρου για τη φιλοξενίας τους, έπεσε στο τραπέζι η λύση της Ηλείας και τελικά μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα στη δομή φιλοξενίας της Μυρίσνης. Ανάμεσά στους πρόσφυγες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 13 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και αυτό αμέσως έθεσε σε καραντίνα τη δομή που τους φιλοξενεί.
Η διάσωση
Οι πρόσφυγες έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, στην Καλαμάτα ύστερα από τρεις εφιαλτικές ημέρες που έμειναν αβοήθητοι σε ακυβέρνητο σκάφος νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alarm Phone, που εντοπίζει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο και ενημερώνει τις αρχές, η μηχανή του σκάφους που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία σταμάτησε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ενημερώθηκαν αμέσως το Ελληνικό Λιμενικό και το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης. Την Κυριακή του Πάσχα, ήδη τρεις μέρες εγκαταλειμμένοι στη θάλασσα, οι επιβαίνοντες ενημέρωσαν το Alarm Phone ότι τελείωσε το φαγητό και το νερό και ότι η παραμονή τους στην ακυβέρνητη βάρκα είναι επικίνδυνη, ιδίως στη φουσκοθαλασσιά της νύχτας.
Το Λιμενικό έδωσε οδηγίες σε φορτηγό πλοίο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης και τελικά οι 182 επιβαίνοντας οδηγήθηκαν στην Καλαμάτα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.
Η φιλοξενία στη Μυρσίνη
Τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες στη δομή της Μυρσίνης το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα. Ανάμεσά τους βρίσκονται 138 Αφγανοί, 40 Σύριοι, δύο Ιρανοί, ένας Ιρακινός και ένας Μπαγκλαντεσιανός. Ανάμεσα τους είναι και 48 ασυνόδευτοι ανήλικοι κυρίως έφηβοι και οκτώ γυναίκες. Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ έγιναν από την πρώτη στιγμή όπου βρέθηκαν οι 13 θετικοί και θα συνεχιστούν.
Να σημειώσουμε πως έως χθες στη δομή φιλοξενούνταν 94 Σύριοι, οικογένειες στο σύνολό τους και η κίνηση αυτή της κυβέρνησης να μεταφέρει εκεί άλλα άτομα υπό διαφορετικό καθεστώς - στο συγκρότημα των 37 κατοικιών - αλλάζει άρδην το χαρακτήρα που αρχικά είχε δοθεί και είχε επιφέρει ισορροπία, αφήνοντας “παράθυρο” μετατροπής δομής τύπου Μόριας.
Αντίστοιχή ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Τ.Κ. Μυρσίνης Ανδρέα Αποστολόπουλου. “Ανησυχούμε σοβαρά γιατί ανάμεσα στα άτομα αυτά υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού covid-19 .
H Δομή Φιλοξενίας της Μυρσίνης δεν είναι κατάλληλη για την λειτουργία της με καθεστώς καραντίνας και περιοριστικών μέτρων για όλους τους πρόσφυγες , παλαιούς και νέους .
Ως πολίτες της Μυρσίνης ανησυχούμε σοβαρά και δεν επιθυμούμε την άφιξη των εν λόγω προσφύγων στη Δομή της Μυρσίνης, λόγω ακαταλληλότητας και δυσκολίας εφαρμογής των ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ περιοριστικών μέτρων .
Ως πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας Μυρσίνης , έχω επικοινωνήσει με τον Διοικητή της Δομής, έχω ενημερώσει τον κ. Δήμαρχο του Δήμου μας και όλους τους βουλευτές του νομού μας για το σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα . Προβλήματα που δεν είχαμε μέχρι σήμερα”.