Γιατί η Κομισιόν δεν θα ανανεώσει την συμφωνία - Η στήριξη Μακρόν και ο προγραμματισμός των εμβολίων «πιο αποτελεσματικών στις μεταλλάξεις»
Οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην παρούσα φάση, όλες, συνεχίζουν να εμβολιάζουν τους πολίτες και με το σκεύασμα της AstraZeneca, παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.
Για όσους πάντως, έχουν παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο, η απόφαση της Κομισιόν δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, προ ημερών ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος είχε προαναγγείλει πως θα υπάρχουν αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ. Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023 (η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε χθες από την Κομισιόν).
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.
Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Την απόφαση της Κομισιόν ακολούθησε και η στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε χαρακτηριστικά πως «για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».
Αυτό που είπε πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι μέχρι στιγμής «αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση».
Σημειώνεται πάντως πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αυτό που έχει αποσυμπιέσει κατά πολύ την κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία στην οποία πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση και σχεδόν 17,5 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Την ίδια ώρα ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η Επιτροπή ανέφερε στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.