Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 09:02

Αντιπυρική στην Ηλεία: Επάρκεια σε μέσα, ελλείψεις σε προσωπικό

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η οποία τυπικά ορίζεται την 1 Μαΐου, βρίσκει την Ηλεία με σημαντικές ελλείψεις κυρίως σε πυροσβέστες με το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Παπαηλίου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο νομό σημείωσε ότι: « Η αντιπυρική περίοδος έχει και τυπικά ξεκινήσει από την 1 Μαΐου χωρίς ωστόσο να είναι οι ημερομηνίες αυτές που προσδιορίζουν απόλυτα την επικινδυνότητα καθώς αρκετές πυρκαγιές σημαντικού αριθμού στρεμμάτων με καταστροφές σε δασική έκταση και καλλιέργειες έχουμε από το μήνα Μάρτιο ή και νωρίτερα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Η επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αναφέρεται στην εφαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού την ανάπτυξη - χωροθέτηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων με δεδομένη τη κορύφωση της επικινδυνότητας τους θερινούς μήνες και φυσικά την πλήρη απαγόρευση χρήσης φωτιάς μέχρι τις 31/10 που τυπικά λήγει η αντιπυρική περίοδο. Τη φετινή περίοδο το πυροσβεστικό προσωπικό του Νομού που θα δώσει τη μάχη της πρόληψης-καταστολής τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τη περσινή περίοδο καθώς όρια ηλικίας-συνταξιοδοτήσεις, υπηρεσιακές-διοικητικές πράξεις, αναπόφευκτες ίσως, θα αποστερήσουν προσωπικό από το πεδίο.

Προσπαθούμε και ελπίζουμε σε ενίσχυση για φέτος από τον πίνακα εποχικού προσωπικού κυρίως για την Π.Υ. Λεχαινών που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και ειδικά φέτος δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις από υπηρεσίες εντός Νομού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαηλίου, ενώ αναφερόμενος στα επίγεια και εναέρια μέσα πρόσθεσε πως: « Επαρκής και σε καλή κατάσταση είναι ο στόλος των οχημάτων με δεδομένη τη περσινή παραλαβή οχημάτων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά και τη κρατική χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας που μας βοηθούν να διατηρούμε επιχειρησιακά έτοιμα όλα τα οχήματα. Σημαντική αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια η μετακίνηση οχημάτων τα οποία ήταν σε άριστη κατάσταση από περιοχές της Βορείου Ελλάδος με χαμηλή επικινδυνότητα, στο Νομό μας.

Κομβικής σημασίας είναι η έγκαιρη εγκατάσταση στο Α/Δ Ανδραβίδας και φυσικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων. Όπως και πέρυσι, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό 2 Α/Φ Canadair CL 215 ,1 Ε/Π βαρέως τύπου (S-64 erickson) και δύο Α/Φ PZL, που αναμένονται τις πρώτες μέρες Ιουνίου, τουλάχιστον τα πτητικά μέσα του εθνικού εναέριου στόλου, θα αποτελούν τη 1η γραμμή αεροπυρόσβεσης στο Νομό, η οποία θα ενισχύεται άμεσα όταν υπάρχει ανάγκη με εναέρια από τα κοντινά αεροδρόμια Καλαμάτας και Τρίπολης ενώ θα μπορούσε τουλάχιστον τους δύσκολους μήνες να σταθμεύει στην Ανδραβίδα και άλλο πτητικό μέσο με δεδομένη την επιπλέον μίσθωση ελικοπτέρων και ελαφρών αεροσκαφών φέτος. Απολύτως απαραίτητα όλα τα μέσα επίγεια και εναέρια σπουδαιοτερο όλων όμως ο ανθρώπινος παράγων. Οι εργαζόμενοι του Π.Σ., προσωπικό πολιτικής προστασίας, εθελοντικών ομάδων, δασαρχείου θα υπερβάλλουν εαυτούς αλλά και απλοί πολίτες για να αποτραπεί ή να περιοριστεί ο όποιος κίνδυνος».

Τέλος σε ότι αφορά στα προληπτικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος επεσήμανε ότι: «Το μεγάλο ζητούμενο πρέπει να είναι η πρόληψη και εκεί να συντείνουν καταρχήν όλες οι ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο προ ημερών πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γεν. Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Π.Π. και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων. Επιπλέον για την Περιφερειακή άσκηση του Π.Σ. "Δια πυρός 2021", που θα υλοποιηθεί στις 26 Μαΐου, για τη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιλέχθηκε η Αρχαία Ολυμπία.

Πέρα απ´όλα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να ξεκινήσει ένα ολιστικό σχέδιο-μελέτη αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για όλο το Νομό έχοντας στο επίκεντρο τη πρόληψη, ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες και με οικονομικά κίνητρα, με ενίσχυση των Δήμων θεσμικά και οικονομικά με ελαστικοποίηση και επαναπροσδιορισμό της δασικής πολιτικής, χαρτογράφηση επικίνδυνων περιοχών στο Νομό και άμεσες παρεμβάσεις, μεγαλύτερη στροφή του Πυροσβεστικού Σώματος στην επιτήρηση-πρόληψη και άλλα πολλά που με την εφαρμογή τους θα αποδώσουν άμεσα καταρχήν με μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από τη δαπανηρή καταστολή και το κόστος αποκατάστασης ζημιών και φυσικά στη προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου που δεν κοστολογούνται. Μια προσπάθεια με επίκεντρο τη πρόληψη έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχ. Ολύμπιας αναζητώντας διεύρυνση και στήριξη από τη πολιτεία».

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 15:00

Σχετικά Άρθρα

  • Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος
    Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος

    Παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Γεράκι Αμαλιάδας και έφτασε έως τις παρυφές του Χαβαρίου.

    Σε αυτή την έκταση έκαψε δάσος, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροικίες και γεωργικό εξοπλισμό. Η πρωινή βροχή στάθηκε σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο.

    Συνολικά 265 πυροσβέστες με 83 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μαζί με μεγάλο αριθμό εναέρων μέσων.

    Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο ilialive.gr κατηγόρησαν τις Αρχές ότι δεν έχουν διανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες ικανές να "φρενάρουν" μια πυρκαγιά.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Γερακίου, και έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω της έντασης των ανέμων και κινήθηκε απειλητικά προς τις περιοχές Τσιχλέικα και Τσαφλέικα, Ρένεσι, Μπουμπούνα, Κρυονέρι, φτάνοντας στις παρυφές του χωριού Χάβαρι.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    kryoneri fotia 4 10 2024 9

    kryoneri fotia 4 10 2024 10

    kryoneri fotia 4 10 2024 11

    kryoneri fotia 4 10 2024 8

    kryoneri fotia 4 10 2024 7

    kryoneri fotia 4 10 2024 5

    kryoneri fotia 4 10 2024 6

    kryoneri fotia 4 10 2024 1

    kryoneri fotia 4 10 2024 2

    kryoneri fotia 4 10 2024 3

    kryoneri fotia 4 10 2024 4

    Fotia geraki.3

    Fotia geraki.4

    Fotia geraki.1

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)
     Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Καβούρι στο Κατάκολο στον παραλιακό οικισμό.

    Η φωτιά καίει σε εκτάσεις με ποικίλη βλάστηση, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια τα οποία εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή φαίνεται να απειλούνται άμεσα.

    Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Παράλληλα, δυνάμεις της Αστυνομίας συνδράμουν εντός του οικισμού.

    Νεότερη ενημέρωση

    Μεγάλη είναι η μάχη των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην φωτιά που μαίνεται στην είσοδο του οικισμού Καβούρι πλησίον των ψυγείων Παπαγιάννη και προς τα πρώτα σπίτια.

    Πριν από λίγο, η Πολιτική Προστασία μετέφερε μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από τον οικισμό, στο συντονιστικό κέντρο του Οργανισμού, του Δήμου Πύργου στην Αγία Βαρβάρα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Με την άμεση επέμβασή τους, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, πρόλαβαν τα χειρότερα, καταφέρνοντας να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και αλλάζοντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί καθώς οι ριπές του ανέμου ήταν ιδιαίτερα έντονες και υπήρξε εμφανής ο κίνδυνος εξαιτίας των κηλιδώσεων οι φλόγες να επεκταθούν στην περιοχή της Σπιάντζας.

    Δείτε video και φωτογραφίες

    kavouri fotia 5

    kavouri fotia 1

    kavouri fotia 3

    kavouri fotia 4

    kavouri fotia 6

    kavouri fotia 7

    kavouri fotia 8

    kavouri 112

  • Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική
    Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική

    Το “κακό” με τις υπαίθριες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών στην Ηλεία, προσπαθεί να περιορίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ισχύει από την παρούσα αντιπυρική περίοδο και με τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

    Την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον σε εφτά περιπτώσεις υπαίθριων καύσεων επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα που ξεπερνούν τις 13.000 €.

    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.406,25€, στις 20 Σεπτεμβρίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Ροβιάτας, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1875 €, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση πλαστικών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καρδαμά, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης, εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Νιοχωρίου, του Δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687,50€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε αλλοδαπή, η οποία προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σχοίνων, του δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων, εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Κουρτεσίου, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.320,30€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αρετής, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687€, στις 15 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σίμιζα, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

    * Φωτογραφία αρχείου

  • Αρκαδία: Καλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά στα Κακουρέικα, κοντά στην Ανδρίτσαινα
    Αρκαδία: Μεγάλη φωτιά στα Κακουρέικα, κοντά στην Ανδρίτσαινα

    Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει κοντά στο χωριό Κακουρέικα Αρκαδίας βόρεια της Ανδρίτσαινας. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση και έχουν κινητοποιηθεί 37 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, πέτε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ.

    Η φωτιά φαίνεται να κινείται ανατολικά.

    Έχουν σταλεί ενισχύσεις και από την Ηλεία.

    Η πυρκαγιά είναι ορατή από την πλευρά της Ανδρίτσαινας.

    Νεότερη ενημέρωση

    Καλύτερη είναι η εικόνα στην περιοχή της πυρκαγιάς καθώς φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά το μέτωπο, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Δείτε ζωντανά από την κάμερα της Ανδρίτσαινας

    Εικόνες από την κάμερα του forecastweather.gr στην Ανδρίτσαινα με την αρχική εξέλιξη της πυρκαγιάς:

    Kakoureika 2

    Kakoureika 3

    Kakoureika 4

  • Λαστέικα: Νέος εμπρησμός με διπλό χτύπημα
    Λαστέικα: Νέος εμπρησμός με διπλό χτύπημα

    Δυο πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από λίγο στην περιοχή των Λαστεικων με κοντινή απόσταση ανάμεσα στις δυο εστίες.

    Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αυτή την ώρα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν σωτήρια αφού γρήγορα κατάφεραν να θέσουν και τις δύο εστίες υπό έλεγχο.

    Η πρώτη εστία ήταν μέσα σε δασικό κομμάτι στην περιοχή Ντομπρινο κοντά στο σημείο που πριν μερικές εβδομάδες είχε ξεσπάσει φωτιά επίσης από εμπρησμό ενώ η δεύτερη ήταν στο δρόμο από τα Λαστέικα προς το Πράσινο και πάλι κοντά σε σημείο "στόχο" εμπρηστών.

    fotia lasteika. 1

    fotia lasteika. 2

    fotia lasteika. 3

    fotia lasteika. 4

    Περισσότερα σε λίγο...

  • Πυροσβεστική: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Στιμάγκα Κορινθίας
    Πυροσβεστική: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Στιμάγκα Κορινθίας

    Σε 35 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα.

    Από αυτές σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 31 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις.

    Σχετικά με την πυρκαγιά στην Στιμάγκα Κορινθίας, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από χθες το βράδυ που η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, εξακολουθούν να δίνουν μάχη με αρκετές διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται μέσα στη δύσβατη ρεματιά με πυκνή βλάστηση. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολύ μεγάλος αριθμός εναερίων μέσων. Συνολικά 20 εναέρια επιχειρούν - και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές οι πηγές της Πολιτικής Προστασίας σημειώνουν:

    Στις 8:57 πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής. Η φωτιά ελέγχθηκε σε 20 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 32 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα.

    Στις 11:42 σήμανε συναγερμός για την περιοχή Σαλμώνη στη Ροδόπη, όταν ξέσπασε πυρκαγιά μεταξύ οικισμού και πυκνού δάσους. 'Αμεσα έγινε μεγάλη κινητοποίηση και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Σε 1,5 ώρα η φωτιά δεν είχε πλέον ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 5 αεροσκάφη, και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν μηχανήματα έργου, υδροφόρες Ο.Τ.Α και εθελοντές.

    Στις 11:59 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Περιστερά, του δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης. Η φωτιά ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο σε 45 λεπτά. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    Στις 12:14, πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Η φωτιά δεν είχε ενεργό μέτωπο σε 45 λεπτά. Στο σημείο επιχείρησαν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

    Στις 17:36, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις οδούς Αχαρνέων Ιππέων και Λιοσίων, στις Αχαρνές. Η φωτιά σε 20 λεπτά ελέγχθηκε. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 13 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Τέλος η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική
    Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική

    Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλία.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.

    27 drones πετούν πάνω από την Αττική

    Ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο