Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας, με έναν θάνατο σε 905.915 δόσεις AstraZeneca ανακοίνωσε επισήμως η Μαρία Θεοδωρίδου - Διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 - Σε πτωτική τροχιά όλοι οι δείκτες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία» - Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 1.500 κίτρινες κάρτες
Στην πορεία της πανδημίας και στις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικίες.
Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ανακοίνωσε, ωστόσο και επισήμως, πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας που σχετίζονται με το εμβόλιο, με έναν θάνατο. Τόνισε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου.
Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει στα 1.775 την ήμερα, σαφώς κάτω από τα 2000.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες.
Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από το 4%.
Σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση η μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία».
Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35 - 39 ετών και έκλεισαν ήδη περισσότερα από 102.000 ραντεβού.
Το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:
«Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».
Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους 2 μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής για το AstraZeneca
Και συνέχισε:
«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει.
Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Επίσης τα mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.
Όσον αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις».
Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 1.500 κίτρινες κάρτες με παρενέργειες.
Πηγή: Protothema.gr