Επίκαιρα

ΑΕΙ: Οριστικό «όχι» για 37 νέα τμήματα - ΤΕΦΑΑ Πύργου ήταν και πάει

ΑΕΙ: Οριστικό «όχι» για 37 νέα τμήματα - ΤΕΦΑΑ Πύργου ήταν και πάει

Οριστικό τέλος μπαίνει στα 37 τμήματα που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με απολύτως μικροπολιτική στόχευση.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2019 ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 133 νέα τμήματα ΑΕΙ –105 αποτελούσαν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά και 28 ήταν εντελώς καινούργια–, τα περισσότερα με έδρα στην περιφέρεια.

Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσουν το 2020 ή το 2021 άλλα συνολικά 37 νέα τμήματα –πολλά εκ των οποίων «ψηφίστηκαν» ύστερα από βουλευτικές τροπολογίες, κάποιες εκπρόθεσμες–, προσθέτοντας στον ακαδημαϊκό χάρτη ακόμη έξι πόλεις.

Μεταξύ των αντικειμένων τους ήταν η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός.

Τα 37 τμήματα θα είχαν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Αρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Αργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

aei-oristiko-ochi-gia-37-nea-tmimata0

Με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2019, η λειτουργία των 37 αυτών τμημάτων ανεστάλη, ώστε να επανεξεταστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της. Ως εκ τούτου, δόθηκε χρόνος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠ, να προχωρήσει σε αξιολόγηση των 37 τμημάτων.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από το 2019 έως και σήμερα τα ιδρύματα που έχουν κάποια από τα 37 υπό αναστολή τμήματα ζήτησαν να προχωρήσει η αξιολόγησή τους και εύλογα να είναι θετική. Τα περισσότερα όμως άφησαν τις αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρξαν και κάποια που πήραν απόσταση από την απόφαση λειτουργίας νέων τμημάτων.

Ωστόσο, καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 πέρασε χωρίς κάποια απόφαση, οι παρεμβάσεις ηγεσιών κάποιων ΑΕΙ εντάθηκαν ώστε τα τμήματά τους να αξιολογηθούν και όσα «περάσουν» να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, ξεκινώντας –έστω τα πιο «ώριμα», με διδακτικό προσωπικό και υποδομές– τη λειτουργία τους από τον επόμενο Οκτώβριο, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Ομως, το «όχι» της κυβέρνησης είναι οριστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αξιολόγησή τους δεν προχωράει από την ΕΘΑΑΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη. Σε αυτόν εντάσσονται και η μη ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και οι πρόσφατες συγχωνεύσεις τεσσάρων τμημάτων με απόφαση Συγκλήτου στο ίδιο ΑΕΙ.

Οι εξελίξεις θα επισπευσθούν από τον Οκτώβριο, όταν πλέον θα υπάρξουν τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ με κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup