Πρόβαλε με το έργο του την Ηλεία και την Λογοτεχνία της
Συμπληρώθηκε αυτές τις ημέρες ένα έτος από τον θάνατο ενός σημαντικού πνευματικού δημιουργού της μεταπολεμικής Ελληνικής Επαρχίας, με έργο έντονο στην Ηλεία και με απήχηση σε πολλά μέρη του Λογοτεχνικού Κόσμου. Πρόκειται για τον Δικηγόρο και Λογοτέχνη Στάθη Δάγλαρη, με καταγωγή από την Κρέστενα Ολυμπίας.
Την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρεστένων συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν έναν σημαντικό πνευματικό δημιουργό της Ηλείας, αλλά και της μεταπολεμικής Ελλάδος. Αποχαιρέτισαν τον Στάθη Δάγλαρη, που με το ποικίλο ερευνητικό και λογοτεχνικό του έργο έδινε πάντα το δικό του «παρών» στην συγγραφική και λογοτεχνική ζωή του τόπου.
Από την Κρέστενα τα πρώτα βήματα
Με καταγωγή από την Κρέστενα, γεννημένος το 1934, ο Στάθης Δάγλαρης από μικρός επέδειξε ενδιαφέρον για τα γράμματα. Ήταν από τα παιδιά που εβίωσαν την δύσκολη δεκαετία του 1940, μέσα από πάθη και θριάμβους. Έχοντας μέσα του την ¨σφραγίδα της Δωρεάς του Πνεύματος¨, ασχολήθηκε από μαθητής με τα γράμματα, σε μια εποχή που η Ελληνική Επαρχία είχε στερήσεις και δεν προσέφερε πολλές δυνατότητες πνευματικού διεξόδου σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Με έφεση στην Λογοτεχνία, τον έθελξε η Φιλολογία, αλλά τον κέρδισε επαγγελματικά η Νομική Επιστήμη, την οποία υπηρέτησε για πάνω σαράντα χρόνια. Ο Στάθης Δάγλαρης καταγόμενος από γονείς αγρότες και πολύτεκνους, από νεαρός έδειξε την αγάπη του για την γραφή, με πεζά και στίχους. Στο σχολείο αφιέρωσε πολύ χρόνο στην κατάκτηση, όχι απλώς την κατανόηση, της Ελληνικής Γλώσσας, που απετέλεσε ένα πολύτιμο εφόδιο όχι μόνο στην θητεία του στον Νομικό χώρο, αλλά ήταν το πιο χρήσιμο εργαλείο για τον γραπτό Λόγο του Στάθη Δάγλαρη, για να προσεγγίσει, να δημιουργήσει και να αναλύσει τα έργα της Λογοτεχνίας.
Οι πρώτες γραφές…..
Ενώ ήταν Μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο Κρεστένων, εξέδωσε δύο βιβλία : «Η Μάχη της Κρέστενας» (ένα χρονικό της μάχης του 1948) και «Χαρούμενο ξεκίνημα» (ποιήματα). Η δημιουργία του συνεχίστηκε αργότερα με άλλα τρία έργα : με το δοκίμιο «Στα νιάτα της Ελλάδας», με το δοκίμιο «Αγάπη στο βιβλίο» και με την μονογραφία «Λουκάς Σταθακόπουλος» .
Υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, βρέθηκε στην Τρίπολη, όπου και του ανατέθηκε η επιμέλεια των φιλολογικών εκπομπών του τότε Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ανέδειξε (σε ένα μέσο που λόγω της ιδιότητος του φαινόταν μακρινό με το πνεύμα και την λογοτεχνική δημιουργία-φαινόταν αλλά δεν ήταν) σπουδαίους δημιουργούς του γραπτού Λόγου. Μέσα από την συχνότητα του Ραδιοφώνου μίλησε για ήδη γνωστούς αλλά και νεοεμφανιζόμενους δημιουργούς του Πνεύματος, φέρνοντας τους στους δέκτες των ελληνικών σπιτιών. Μία άλλη διάσταση της δράσεως του υπήρξε η ενασχόληση του με την ενεργό δημοσιογραφία. Συγκεκριμένα, για είκοσι χρόνια ήταν ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδος της Επαρχίας Ολυμπίας ¨Ολυμπιακός Αγών¨, αλλά και συντάκτης και ανταποκριτής ημερησίων εφημερίδων των Αθηνών και της Ηλείας. Μέσα από την παρουσία του αυτή ανέδειξε πτυχές της Επαρχίας που έχρηζαν προβολής από την κεντρική εξουσία, αλλά και ήταν ένα βήμα διαλόγου σε εποχές που το απαιτούσαν.
Η επαφή με πνευματικούς δημιουργούς…..
Για το πνευματικό του έργο έχουν ασχοληθεί (με δημοσιεύματα ή επιστολές τους) σπουδαίοι δημιουργοί, πολλοί από τους οποίους ήσαν αληθινοί Γίγαντες του Πνεύματος. Σταχυολογούμε χαρακτηριστικά : Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Πέτρος Χάρης, οι Ακαδημαϊκοί Μενέλαος Παλλάντιος, Άγγελος Τερζάκης, οι Γιάννης Κουτσοχέρας, Σήφης Κόλλιας, Γιάννης Αναπλιώτης, Μιχάλης Σταφυλάς, Τάκης Δόξας, Σαράντος Καργάκος, Τάκης Σινόπουλος, Δημήτρης Σταμέλος, και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί επαινούν την συνολική του προσπάθεια και τον ενθαρρύνουν να προσφέρει τις δυνάμεις του στην ανάδειξη του πνευματικού Πολιτισμού της Ελληνικής Επαρχίας. Και αυτήν την ενθάρρυνση, που αποτελεί για κάθε πνευματικό άνθρωπο σπουδαίο εφαλτήριο για νέους ορίζοντες εργασίας του ανήσυχου πνεύματος, την αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ο Στάθης Δάγλαρης δηλώνοντας το δικό του ηχηρό ¨παρών¨ σε όλες τις πνευματικές πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή του σε δεκάδες συνέδρια και λογοτεχνικά συμπόσια εντός και εκτός Ηλείας.
Ανάμεσα στις συμμετοχές του σε συλλογικές προσπάθειες στην Ηλεία θα αναφέρουμε την ενεργό συμμετοχή του με πεζά ή ποιητικά κείμενα στους τόμους (σε όλους τους τόμους) των ¨Ολυμπιακών Χρονικών¨, της ¨Ολυμπιακής Εστίας¨ και της ¨Ηλειακής Πρωτοχρονιάς¨. Από την Ηλεία πρόβαλε με πλήθος δημοσιευμάτων του το έργο και την προσωπικότητα σπουδαίων Ανθρώπων, όπως ο Πρωτοφιλικός Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, η ποιήτρια Έφη Αιλιανού, ο μεγάλος μας Λογοτέχνης και ψυχή της Βιβλιοθήκης Πύργου Τάκης Δόξας και ο επί σειρά ετών Διευθυντής Βιβλιοθήκης Ανδριτσαίνης και Συγγραφέας Αγησίλαος Τσέλαλης.
Το ανήσυχο πνεύμα απέδειξαν και οι συνεχείς του δημοσιεύσεις, με έμφαση σε δημιουργούς με ποιότητα, που η τύρβη των ημερών μας τους έχει αφήσει στην άκρη, για να προβληθούν από συγκεκριμένα κέντρα ¨διαχείρισης της πνευματικής δημιουργίας¨ οι αρεστοί με την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση αληθινοί ή κατ’ επίφασιν δημιουργοί.
Όταν ο Στάθης Δάγλαρης ασχολήθηκε με πολυπληθή του δημοσιεύματα, για παράδειγμα στις εφημερίδες της Ηλείας ¨Ενημέρωση¨ , ¨Αυγή¨, ¨Δημοκρατική¨, ¨Πρώτη¨ , ¨Πατρίς¨ και ¨Πρωινή¨ σε δημιουργούς παλαιοτέρων εποχών όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Βάρναλης, ο Λορέντζος Μαβίλης, ήξερε ότι κάνει έναν αγώνα δύσκολο. Ίσως έναν αγώνα άχαρο σε μία εποχή αδυσώπητη, που έχει θάψει τα πνευματικά αναστήματα του παρελθόντος και αρκείται στα έργα μιας μοντέρνας λογοτεχνίας των μπεστ-σέλλερ και των γυαλιστερών μάνατζερ-κριτικών των επαγγελματιών συγγραφέων.
Αφιέρωση στην πνευματική Ηλεία
Ασχολήθηκε ο Στάθης Δάγλαρης με πάθος δημιουργικό με την σύγχρονη Γραμματολογία της Ηλείας αλλά και με πολλές πτυχές της πνευματικής Ελλάδος, με προσωπικότητες του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Βάρναλης, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Τάκης Δόξας, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, η Έφη Αιλιανού, με τους τελευταίους να γνωρίζει προσωπικώς και να ανταλλάσσουν Ιδέες και Σκέψεις για την Λογοτεχνία και την Πνευματική Ζωή. Αποτέλεσμα της επαφής με το έργο και την προσωπικότητα δύο γυναικείων μορφών της Τέχνης και της Λογοτεχνίας από τον τόπο μας, την Ηλεία, την Φανή Παπαγεωργίου και την Καλλιόπη Καφετζή , υπήρξε η έκδοση των δύο τελευταίων του βιβλίων, από τις εκδόσεις ¨Δρόμων¨.
Το πρώτο αφορά την ¨Πνευματική Ηλεία¨, όπου η αείμνηστη πνευματική δημιουργός Φανή Παπαγεωργίου από τον Πύργο παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Στάθη Δάγλαρη γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς που άφησαν το στίγμα του στην Ηλεία και την Ελλάδα του 20ου αιώνος. Το δεύτερο με τίτλο ¨Καλλιόπη Καφετζή-η υψίφωνος και ποιήτρια¨, παρουσιάζει την πολυσχιδή προσωπικότητα της Πυργίας δημιουργού.
Τα βήματα του πατέρα της ακολούθησε και η κόρη που απέκτησε με την κυρία Φανή, η Πέννυ, που έδειξε από μικρή έφεση στον λογοτεχνικό χώρο, με πολλές διακρίσεις, παράλληλα με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Την αγάπη για την Λογοτεχνία ενέπνευσε ο Στάθης Δάγλαρης στην κόρη του Πέννυ, που εκτός από την δικηγορική της παρουσία έχει να επιδείξει και σημαντική ποιητική δημιουργία και ελπιδοφόρα προοπτική.
Το γράψιμο του υπήρξε άμεσο και ζωντανό, με μια Δημοτική του δοκιμιακού λόγου, με χάρη και ομορφιά, χωρίς να καταφεύγει σε κουραστικά σχήματα. Αυτό το αναγνωρίζουν ξεκάθαρα και όσοι ασχολήθηκαν με το έργο τους, μέσα από μια μεγάλη σειρά κριτικών.
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Φιλόλογος-συγγραφέας
(Δελτίο Τύπου)